USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

ABD'deki politik bunalım Orta Doğu'daki benzeşim vaziyetleri akıllara getirdi

ABD Kongresinin madun kanadı Temsilciler Meclisinde cemaziyelevvel meydana getirilen 11. cevelan oylamada da divan başkanının seçilememesi bazısı Orta Doğu devletlerinde benzeri politik krizler dolayısıyla oluşan hile boşluklarını akıllara getirdi.

ABD'deki politik bunalım Orta Doğu'daki benzeşim vaziyetleri akıllara getirdi
06-01-2023 17:14
İstanbul

Temsilciler Meclisi Başkanının seçilememesi zımnında üyeler ant edemediği düşüncesince Kongrenin ortak kanadı hala faaliyete başlayamadı. Bu sebeple ABD'de yasama, icra ve kaza iktisap etmek kabilinden üç anne organdan oluşan federal devletin teşri organı eğlenme noktasına geldi.

Mevcut biçimde milletvekilleri aceleci ortak vaziyette yahut buhran çabucak teşri faaliyetlerini hesabına getiremeyecek halde.

Bu da ABD kamuoyunda "demokrasinin sınanması", "kişisel politik ihtirasların milletin çıkarlarının önüne geçmesi" halinde yorumlanıyor. Bu durumun "ülke düşüncesince dobra olmadığına" dikkati çekici baş döndürücü sayıda milletvekili, ortak an evvela başkanın seçilmesi düşüncesince çağrıda bulunuyor.

AA muhabirleri, bazısı Orta Doğu vatanlarında yaşanmış olan ABD'deki politik krize benzeşim vaziyetleri derledi.

Lübnan'da Cumhurbaşkanı seçilemediği düşüncesince idare boşluğu sürüyor

Güneyinde İsrail, gün doğusu ve kuzeyinde Suriye, batısında ise Akdeniz'in toprak almış bulunduğu Orta Doğu'nun ıvır zıvır ülkesi Lübnan, 22 Kasım 1943'te Fransa'nın camız yönetiminden mezhepsel ortak idare türü üstünden kurtulabildi.

Anayasa'ya uyarınca Cumhurbaşkanı Maruni Hristiyanlardan, Başbakan Sünnilerden ve Meclis Başkanı ise Şiilerden seçiliyor.

Buna değgin adına 1992 yılından bu yana Şii Meclis Başkanı Nebih Berri'nin makamını koruduğu Lübnan, Başbakan ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri üstünde herhangi ortak seferinde yaşanmış olan anlaşmazlıklar zımnında idare boşluğuna oyunluk oluyor.

Ekim 2019'da iktisadi buhran zımnında yarık verici ahali protestoları üstünde Saad Hariri hükümetinin istifa etmesinden sonraları Lübnan, politik partilerin dünkü ortak başvekil talibi üstünde anlaşma sağlayamaması zımnında ortak sene süresince dünkü hükümete kavuşamadı.

Körfez ve Batı devletleri ile İran arasına sıkışan Lübnan'daki anlayış kesiksiz partiler, 4 Ağustos 2020'de Beyrut Limanı'nda meydana mevrut patlamanın kez açmış bulunduğu dinamit iktisadi hasara karşın ortak yılı hayli müddet dünkü hükümeti kuramadı.

Ülkeye lehçe ve arsıulusal dayanak kapılarının açılması düşüncesince reformları yaşama geçirecek ortak hükümetin kurulması anlamında halkın ve arsıulusal topluluğun talepleri de Lübnanlı siyasilerde yanıt bulmadı.

Geçen sene meydana getirilen umumi seçimlerin peşi sıra fariza süresi dolan Necib Mikati hükümetinin hesabına yenisi kurulmazken, 6 salname fariza süresini 31 Ekim 2022'de dolduran Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın hesabına de dünkü ortak ad hala seçilemedi.

Lübnan Meclisi, planlı 10 celsede da dünkü cumhurbaşkanını seçemedi. Görev süresi dolan Avn da 31 Ekim 2016’da Mecliste planlı 46. oturumun böylece fakat seçilebilmişti.

Siyasi istikrarsızlığın aylar arada sırada de seneler devam eden idare boşluğuna sebep bulunduğu Lübnan'da halk, özellikle afiyet ve erke iktisap etmek kabilinden asliye hizmetleri fark şişman miktarda alamıyor.

Ekonomik krizin oluşturduğu avarelik ve yoksullukla boğuşan Lübnan'dan gayrikanuni yollarla Avrupa'ya geçmeye çalışanların yaşamış bulunduğu trajedilere değgin duyum de akıbet yıllarda değişik artıyor.

Irak'ta seçimlerden fakat ortak sene sonraları hükümet kurulabildi

Irak'ta 10 Ekim 2021'de meydana getirilen er umumi seçimlerin peşi sıra yaşanmış olan politik tıkanıklık sonucunda hükümet fakat ortak sene sonraları kurulabildi.

Seçimde Şii dini ve politik reis Mukteda es-Sadr liderliğindeki Sadr Hareketi Meclisin ortak numara partisi olurken, İran destekli Şii grupların ehemmiyetli ortak kısmı şişman hezimet yaşadı.

Sadr'ın intihap galibiyetini öteki Şii gruplarla paylaşmama kararı, 2003 sonrası Irak siyasetinde ortak "sürprize" kez açtı.

Şii reis Sadr, Sünnilerin Meclisteki en şişman bina kuruluşu "Egemenlik Koalisyonu" ve en baş döndürücü oyu meydan Kürt partisi durumundaki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile müselles bağlaşma oluşturarak "ulusal çokluk hükümeti" ihdas etmek istedi.

Oluşturduğu ittifakın istediği biçimde ilerlememesi ve hükümet ihdas mevzusundaki İran engeli ve baskısından ötürü Sadr, derinliğine devam eden çalışmaların peşi sıra evvela Meclisteki 73 vekilini istifa ettirdi sonraları 29 Ağustos 2022'de siyasetten incizap sonucu aldı.

Bu gelişimin peşi sıra Sadr'ın İran destekli Şii rakipleri, emektar Çalışma Bakanı Muhammed Şiya es-Sudani'yi başvekil talibi adına gösterdi.

Sadr'ın rakibi Şii gruplarla Sünniler ve Kürtlerin oluşturduğu "Devleti Yönetme İttifakı"nın girişimiyle seçimlerden fakat ortak sene sonraları 27 Ekim 2022'de Sudani hükümeti kurulabildi.

Libya'da senelerdir yegâne çivi ortak idare kurulamadı

Libya da derinliğine süredir politik istikrarsızlıklarla boğuşan Arap devletleri ortada evvela sıralarda toprak alıyor. 2011'de fitili ateşlenip Muammer Kaddafi'yi deviren devrimden bu yana politik istikrarın sağlanamadığı ülkede, senelerdir harcama edilen gayretler sonuncu maksata ulaşamadı.

İstikrarın tesisi düşüncesince harcanan gayretler kapsamında Birleşmiş Milletler öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede büyüklük başkanlığı ve yasama kurulu seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına değişmeyen verildi fakat intihabat planlanan tarihte yapılamadı.

Tobruk'taki Temsilciler Meclisi, bulunan Ulusal Birlik Hükümeti'nin fariza süresinin 24 Aralık 2021'de dolduğu nedeni öne sürülerek 10 Şubat 2022'de ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı celsede Fethi Başağa'yı başvekil seçti. 1 Mart 2022'de de Başağa hükümetine güvenoyu verdi.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ise Temsilciler Meclisi'ni Cenevre Anlaşması'nda belirlenen kez haritasından ayrılmakla suçlayarak görevinin başlangıcında olduğunu, rolü fakat seçme ortak hükümete tasdik edeceğini söyledi.

Bu yaşananlardan sonraları ülkede hâlen yegâne çivi ortak idare kurulamadı. Libya'da Abdulhamid Dibeybe ve Fethi Başağa'nın önderlik etmiş bulunduğu dü ayrı hükümetin olması istikrarsızlığın sürmesine kez açıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler