USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

ABD’de 'Bir Nöronun Hayatı' sergisinde Türk heykeltıraşın hareketli heykeline büyük ilgi

Heykeltıraş Server Demirtaş'ın ABD'nin başkenti Washington'da 28 Kasım'a derece sanatseverleri ağırlayacak bulunan “Life of a Neuron (Bir Nöronun Hayatı)" sergisinde toprak düzlük hareketli heykeli ziyaretçilerin büyük merakını çekiyor.

ABD’de 'Bir Nöronun Hayatı' sergisinde Türk heykeltıraşın hareketli heykeline büyük ilgi
23-10-2021 23:44

ABD'de sanat, bilgi ve değişen teknolojinin kesiştiği ehemmiyetli sergilere ev sahipliği fail “Artec House” toy kompozit sergisinde Türk heykeltıraş Server Demirtaş'ı ağırladı. Başkent Washington'da 27 Eylül'de kapılarını açan ve Uluslararası Nörobilim Derneği'nin (Society for Neuroscience) 50. yapılış yıldönümü vesilesiyle hazırlanmakta bulunan “Life of a Neuron (Bir Nöronun Hayatı)" isminde sergide Demirtaş'ın hareketli heykeli de arazi aldı. "Stres" mevzulu heykel, herhangi birlikte çağ yüzlerce ferdin görüşme etmiş bulunduğu sergide büyük ilgi çekiyor.

"Artec House firması benden hakeza birlikte heykel yapmamı istem etti"

Demirtaş, esasen ressam olduğunu, heykel yaparak konusunu elan elleme konuşabileceğini düşündüğünü, akıbet 25-30 senedir hareketli heykeller yaptığına değindi. Washington'daki sergide ziyaretçilere verilen heykelin mevzusunun "stres" bulunduğunu tamlayan Demirtaş, "Artec House firması benden hakeza birlikte heykel yapmamı istem etti. Ben de olabilir dedim. Böyle başladık heykelin yapımına" ifadelerini kullandı.

"Ne yapacaklarını bilemeyen kişilerin daraltılmış ve küçültülmüş alanlarındaki hüzünlerini söylemeye çalıştım"

Demirtaş, "Daha evvela de 'itiş kakış' sanarak birlikte heykelim vardı. Bu heykelde de birlikte araya sıkışmış insanoğlu ne yapacaklarını bilemiyorlar, fakat gruptan da ayrılmıyorlar. Bir eş kabil kişi içlerine sinmişler. Bazen itişip kakışıyorlar, bunun da anca birlikte tesiri var. Yani onların daraltılmış ve küçültülmüş alanlarındaki hüzünlerini söylemeye çalıştım, elan esbak işlerim de huruç vardı mesela. Bir yerden birlikte yere gidiyorlar, gereksiz yurtsuz kalmışlar. Bu benim aşırı ilgimi çekiyordu" niteleyerek heykelin hikayesine değindi. "Bunun acısını beyan etmek olamaz yani, bunu fakat canlı bilir" diyen Demirtaş, "O sokakta kalan, yatacak birlikte arazi bulmayan, itilip kakılan, bedel verilmemiş kadınlar, kızlar, erkekler, onlar bilirler aslında. Benim yaptığım nelerdir ki, birlikte nebzecik birlikte şey. Bir temas, bireylere birlikte uyarma gibi, anca birlikte duygumu anlatıyorum onlara" ifadelerini kullandı.

"Elektronik tek nesne yok. Her nesne mekanik"

Kinetik heykelinin içeriğin müteallik bilgiler de verici Demirtaş, "Alt bölümünde birlikte işleyiş var. Elektronik tek nesne yok. Her nesne mekanik. Diskler dönüyor otomatlar gibi. O disklerin üstündeki füru da yukarıdaki heykellere mekanizmalar vasıtasıyla, polat teller yoluyla hareket ediyor. Aslında kullandığım formül açısında da hakeza aşırı yazılım, ahacık elektronik beyin anca birlikte şeyler yok. Daha elhak onu bilmiyorum. Benim bildiğim mekaniği yapmak. Onun düşüncesince hakeza birlikte mekanik sistem benim hoşuma gidiyor ve becerebileceğim alan" dedi.

"Amacım elan aşırı adamla eş birlikte nesne yakalamak"

Demirtaş akıbet zamanlarda düzentileme bölgesine ağırlıklı adına yerlerinden, yurtlarından edilmiş kişilerin hayatlarına arazi verdiğini belirterek, "Kim bunlar, ne yapıyorlar, bunlar birlikte eş mi kabil daim sorular geliyor. Aslında onların birlikte eş ve benzerleri olmasının birlikte önemi yok, onlar insan. Yani sıkıntıdaki insanlar. Çok mahsus ruhsal gerilim altında. Ama elden göçerler bulunmayan ki hayatta. Göçmenler de başağrısı yaşamıyor mu? Üstelik fakiriyle zenginiyle her insanın kendine layıkıyla birlikte derdi var. Ben esasen bu üniversal boyuttaki mevcut olmanın, sen de bekâr kaldığın zaman, uyuduğun devir birlikte istifham sormuyor musun kendine, ego kimim, ne yapıyorum, neredeyim, benim vatanım neresi kabil soruları soruyorsun. Ben esasen o şeyleri de fikren yani. Amacım elan aşırı adamla eş birlikte nesne yakalamak, onu kırışmak duygusu, düşüncesindeyim. Onun düşüncesince yapıyorum bu heykelleri" dedi. Demirtaş, "Birisiyle paylaşmak, onların takdirini ve duygusunu döşemek için, anımsatmak için. Hem kendim de bahtiyar olacağım bu biçimde birlikte denyo kurmuş olacağım. Senin beğenmen, onunla ilgilenmen bana birlikte nesne oluyor, uyarıyor beni yani, bütün bu akıllıca duygudasın, yürü yönünde hakeza birlikte coşku yaşıyorum" biçiminde konuştu.

Serginin ziyaretçi sorumlusu Lena ise sanatçıların deneyimsel ve uygulayım bilimi odaklı konuşma eserlerini paylaşmış bulunduğu ve bireylere esin verdiği Artec House'ta olduklarını belirterek, "Stresin tesiri üzerine sanatçıyı bizimle bu mevzularda ayrımlı vizyonlar paylaşmaya çağırma ettik" dedi. Lena, "İnsanlar onu evvela gördüklerinde hareket edebildiklerini ayırt etmiyorlar, taştan mamul kabil görünüyor fakat yaklaştığınızda figürün küçüldüğünü görüyorsunuz. Onların bölgesine giren toy birlikte insana ruhsal gerilim etkeni adına aksülamel verdiklerini görüyorsunuz ve bu stres, yaşadığımızda ne bulunduğu fikrini aldığı kadar dobra birlikte biçimde iletiyor. Çünkü içgüdülü tepkimiz, o ortamda kazanmak istemediğimiz aksi birlikte şeyden uzaklaşmak. Aslında bizlere bulunan budur. Hücresel kurda nöronlar da ruhsal gerilim yaşadığımızda küçülür. Bu nedenden dolayı 'Bir Nöronun Hayatı' sergisini açtık. Bilim adamları ve sanatçılar ortada benzeyen birlikte teşrikimesai oldu" dedi.

“Life of a Neuron” (Bir Nöronun Hayatı) sergisi 28 Kasım'da akıbet bulacak.

Ayten Mammadova
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler