USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

ABD, Rusya’nın Belarus’taki asker sayısını 30 bine çıkaracağını iddia etti

ABD'nin Birlemiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Rusya'nın gücük ay ayı ortasına derece Belarus topraklarındaki askeri varlığını 30 bine çıkarmayı planladığını iddia etti.

ABD, Rusya’nın Belarus’taki asker sayısını 30 bine çıkaracağını iddia etti
31-01-2022 22:44

ABD'nin talebi hesabına Ukrayna-Rusya arasındaki krizi danışma etmek neredeyse birleşen Birlemiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde mütekellim ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Rusya'nın küçük ay ayı ortasına genişliğinde Belarus topraklarındaki askeri varlığını 30 bine çıkarmayı planladığını iddia etti. BM Güvenlik Konseyi'ni Rusya'nın agresif ve istikrarsızlaştırıcı davranışlarının tamamı dünyada oluşturduğu riskleri ciddiye almaya çağıran Thomas-Greenfield, Rusya'nın endamsız menzilli balistik füzeler, hususi kuvvetler ve uçaksavar bataryalarının birlikte Belarus'a şimdiden 5 bin asker yerleştirdiğini belirterek, Ukrayna sınırında ise 100 binden aşkın asker bulunduğunu aktardı. Rusya'nın 2008'de Gürcistan'ı ve 2014'te Ukrayna'nın Kırım Yarımadası'nı işgalini ve ilhakını hatırlatan Thomas-Greenfield, bunun defaatle tanıdık müşterek saldırganlık modeli bulunduğunu tabir etti.

Rusya'ya Ukrayna'da arbede hesabına diplomasiyi seçilmiş çağrısı işleyen Thomas-Greenfield, "Rusya Ukrayna'yı elan aşkın uğraştırma ederse hiçbirimiz bunun geldiğini görmediğimizi söyleyemeyiz ve neticeleri hırslı olacak" dedi.

Thomas-Greenfield ayrıca, "ABD açıktı. Eğer bu hakkıyla Rusya'nın Avrupa'daki düzenlilik endişeleriyle ilgiliyse, onlara bu endişeleri araştırma masasında ele onama etme fırsatı sunuyoruz" ifadelerini kullandı.

“Asılsız suçlamalar zımnında Güvenlik Konseyi'nin toplanması öneri edildi”

ABD'yi kaba halde eleştiren Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya ise, "Aslında çağ defaatle yalanladığımız spekülasyonlar ve temelsiz suçlamalar zımnında Güvenlik Konseyi'nin toplanması öneri edildi. ABD heyeti, çağrısını meydana getirdiği toplantının önerisinde Rus birliklerinin Rus topraklarında konuşlandırılmasını arsıulusal barışa gözdağı adına gördüğünü belirtti. Bu sadece içişlerine müteveccih onama edilemez müşterek karışma değildir. Bölgedeki asıl boyut ve bulunan toptan huzursuzluğun sebepleri dair arsıulusal topluluğu yanıltma girişimidir" dedi.

ABD'nin çağrısıyla meydana getirilen toplantının kışkırtmaya müteveccih müşterek adım bulunduğunu tamlayan Nebenzya, "Bunun Konseyi birleştirmeye asistan bulunduğunu düşünmüyoruz. Aksine ABD'li meslektaşlarımızın Güvenlik kürsüsü de karışma edinmek neredeyse Rusya'nın yaklaşmakta bulunduğu iddia edilen saldırganlık iddiaları çevresinde isteri tevlit isteğinin farkındayız. Güvenlik Konseyi'ndeki meslektaşlarımız sonuç etap çetince müşterek bir hale düşürülüyor" ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Sergey Kislitsa ise meydana getirdiği konuşmada, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeye apiko bulunduğunu aktararak, "Başkan, endamsız müddet evvel Rus mevkidaşı ile görüşmeye apiko bulunduğunu doğruladı. Rusya'nın Ukrayna'ya rastgele müşterek sorusu var ise müşterek araya gelip araştırma etmesi, Ukrayna sınırlarına asker dermek ve Ukrayna halkını korkutmamak elan iyidir" dedi.

Ukrayna'nın Rus yanlısı milislerin elindeki Donbas ve Rusya'nın ekleme etmiş bulunduğu Kırım memleketlerini art onama etmek düşüncesince atak başlatmayacağını kail Kislitsa, "Ukrayna, Donbas'ta, Kırım'da yahut apayrı rastgele müşterek yerde atak başlatmayacak" ifadelerini kullandı. Kislitsa, "Aynı sürede Rusya ile diplomatik kanalların bariz tutulması ihtiyacını destekliyoruz" dedi.

Ukrayna düşüncesince önceliklerin Donbas bölgesindeki ateşkesin sürdürülmesi bulunduğunu tamlayan Kislitsa, "Dört ülkenin liderleri düzeyinde de karışma edinmek neredeyse Normandiya formatındaki çalışmaların baştan canlandırılması, Donbas'ta mihman barışı bildirmek düşüncesince atılacak rastgele müşterek ayrışık adımlar önemlidir. Ukrayna, Normandiya Dörtlüsü müzakerelerini rastgele müşterek formatta doğrusu rastgele müşterek kurda baştan başlatmaya hazırdır" dedi.

Rusya'nın toplantıyı nehiy girişimi yeteneksiz oldu

Rusya, toplantının yapılmasını engel edinmek düşüncesince teşebbüste bulundu. Yapılan oylamada Çin, Rusya'nın indinde arazi alırken, konseyin muvakkat üyeleri bulunan Gabon, Kenya ve Hindistan ise "çekimser" kaldı. Diğer 10 üyenin lehte oy vermesi ile derinti gerçekleşti.

Erhan Altıparmak

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler