USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

ABD, Rus petrolüne engelleyim ihtimaliyle tırmanan fiyatlar düşüncesince 'hasımlarıyla' hal arayışı

Petrol fiyatları, 2008'den beri en faziletli seviyelerine çıkarken, ABD'nin Rus petrolüne engelleyim infaz olasılığı fiyatlardaki fevk cepheli baskıyı hâlâ da artırıyor. ABD, Venezuela ve İran kadar seçenek üreticilerle hal arayışına girdi.

ABD, Rus petrolüne engelleyim ihtimaliyle tırmanan fiyatlar düşüncesince 'hasımlarıyla' hal arayışı
07-03-2022 15:47
Moskova

Rusya-Ukrayna savaşının başladığı 24 Şubat'ta 98,08 dolardan açılan Brent petrolün varil fiyatı bugün bakımından yüzdelik 33,2 artarak 130,71 dolara çıktı. Brent petrolün varil fiyatı böylece, Temmuz 2008'den buyana en faziletkâr seviyesini gördü.

ABD ile Avrupalı ülkeler, Rusya'dan arsa yağı ithalatını durdurmayı tartışıyor

Rusya ile Ukrayna savaşı, ilkin ABD ve Avrupa Birliği (AB) kabilinden edinmek üzere, Rus ekonomisine müteveccih şümullü yaptırımların uygulanmasına sebep oldu.

ABD, gerçek Rus para sektörünü erek meydan yaptırımları arsa yağı ihracatını da kapsayacak halde bollatmak isterken, Avrupa gayrimeskûn el altında enflasyonist baskının çatı icra ettiği müşterek ortamda yaptırımlardan şimdilik ırak kalmaya çalışıyor.

Rus dış satım gelirlerinin yüzdelik 37'si arsa yağı sektöründen

Rusya, hanuman ayında günce mecmu 10 milyon varil incelmemiş arsa yağı üretimiyle dünyanın en iri üçüncü arsa yağı üreticisi konumundaydı.

Aynı sürede dünyanın en iri ikinci incelmemiş arsa yağı ihracatçısı konumundaki Rusya'nın günce sayı farkı ihracatı kestirmece 8 milyon varil seviyesinde bulunuyor.

Rusya'nın arsa yağı ihracatının yüzdelik 60'ı Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerine yapılırken, yüzdelik 20'si ise Çin’e gerçekleştiriliyor.

Petrol ihracatının, ekonomisinde eleştiri müşterek toprak tuttuğu Rusya'nın güzeşte yılki mecmu mal ihracatı kestirmece 492 bilyon dolarken, bu rakamın yüzdelik 37'si kısaca kestirmece 180 bilyon doları incelmemiş arsa yağı ve arsa yağı mamüllerinden oluşuyor.

Öte yandan, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) hesaplamasına göre, petrolün varil fiyatındaki gelişigüzel 10 dolarlık çoğalma Rusya'nın dış satım gelirine salname 20 bilyon dolar katkı, yurt ekonomisinde de yüzdelik 1,5 faiz sağlıyor.

Uzmanlar, Rus petrolüne müeyyide kararı arsa yağı fiyatlarının artmasının namüsait hasiyet yaparak, Moskova'nın bütçe gelirlerini artırabileceğine ayraç ediyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da 5 Mart'ta icra ettiği açıklamada, ABD’nin Rus petrolüne müteveccih yasaklar getirebileceği iddialarına ilişkin, "Bu global erke piyasalarını enikonu sarsabilecek müşterek durum. Bu enikonu ağırbaşlı neticelere sefer açar." ifadelerini kullanmıştı.

Savaşın başlamasının arkası sıra Rusya'dan ABD'ye arsa yağı kargosu gönderilmedi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, geçmiş Avrupalı müttefikleriyle Rusya'dan arsa yağı ithalatını durdurmayı görüştüklerini açıkladı.

ABD'nin Rus petrolüne müeyyide ihtimalini gündeme getirmesine karşın Batılı devletlerin Rus ekonomisinde istediği etkiyi yaratabilmesi düşüncesince AB ile beraberce cereyan etmesi gerekiyor.

AB ise mecmu arsa yağı ithalatının kestirmece yüzdelik 30'unu karşılayan Rus petrolüne müteveccih müeyyide uygulamaya şimdilik yanaşmıyor.

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, 3 Mart'ta icra ettiği açıklamada, Almanya'nın Rusya'dan petrol, doğal doğal gürültü yağı lambası ve kömür ithalatının yasaklanmasına gönül rahatlığı bulunduğunu söyledi.

Rusya'nın ABD'nin güzeşte yılki incelmemiş arsa yağı ithalatında oranı yüzdelik 3 seviyesindeydi.

TankerTrackers.com verilerine göre, mecmu 600 milyon dolar tutarındaki Rus petrolü gayrimeskûn el altında ABD'ye doğrulama yapılmak üzere.

Söz konusu arsa yağı kargosu, ABD'nin Rusya'dan ısmarlama etmiş bulunduğu sonuç kargo muhtemel zira Ukrayna'daki savaşın başlamasının arkası sıra Rusya'dan ABD'ye rastgele müşterek arsa yağı kargosu yola çıkmadı.

ABD'den muhtemel arsa yağı yaptırımı önceleri Venezuela ile görüşme

ABD yönetimi, Rus petrolüne müteveccih muhtemel yaptırımların, halihazırda 2008'den buyana en faziletkâr seviyelerine mevrut arsa yağı fiyatlarını elan da tırmandıracağı endişesiyle Venezuela ve İran denli ehemmiyetli rezervlere eş ülkelerle istişarelere başladı.

New York Times gazetesinin diplomatik kaynaklara dayandırdığı 6 Mart günlü haberinde, Washington'dan yukarı düzem yetkililerin, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümeti ile ahbaplık etmek az daha hükûmet merkezi Caracas'a gittiği belirtildi.

Haberde, ABD'nin uyguladığı yaptırımlara yanıt Maduro hükümetinin konuşu ve politik kendisine Rusya, İran ve Çin ile ilişkilerini geliştirdiğine ayraç edilerek, Rus erke şirketleri ve bankalarının, yaptırımlara karşın Venezuela'nın ülkenin en iri döviz deposu bulunan petrolü ihraç etmeye bitmeme etmesine müsaade vermede çarpıcı bulunduğu kaydedildi.

Venezuela ve İran arsa yağı üretimini artırmaya hazırlanıyor

Yaklaşık 300 bilyon varille dünyanın en iri arsa yağı rezervine eş ülkesi Venezuela, bağan istihsal seviyesi ve çıtırbom dış satım altyapısı zımnında erke kaynaklarından aldığı kadar faydalanamıyor.

Ülkede 2007'de 3 milyon 237 bin varil bulunan günce arsa yağı üretimi ABD'nin yaptırımları zımnında 2020 bakımından 1 milyon varilin de dibine düşmüştü.

Maduro da mukteza yatırımların yapılması halinde, ülkesindeki arsa yağı üretimini çabucak 3 milyon varile denli çıkarabileceklerini söylemişti.

İran, 13 üyeli Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nde (OPEC) güzeşte sene günce sayı farkı 2,4 milyon varil arsa yağı üretimiyle beşinci tam toprak aldı. Bu üretimin tamamına yakını yaptırımlar zımnında ihraç yapılmak adına iç tüketimde kullanıldı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, ocakta günce incelmemiş arsa yağı üretimi 2,5 milyon varile vasıl İran'ın arsa yağı ihracatı ise 800 bin varil seviyesinde kaldı.

Yaptırımların kaldırılması durumunda, İran'ın sene sonuna denli günce 1,3 milyon artışla 3,8 milyon varillik istihsal kapasitesine ulaşabileceği hesaplanıyor.

Ülkenin tankerlerde depolanan kestirmece 80 milyon varillik petrolünün de çabucak sektöre sürüleceği kestirim ediliyor.

Rus petrolüne müteveccih engelleyim olasılığı gündeme gelirken, İran ile bitmeme fail çekirdeksel araştırma görüşmelerinde inkişaf kaydedilmesi de dikkati çekiyor.

Ayrıca, IEA'nın 31 örgen ülkesi de mühim rezervlerinden 30 günlüğüne toplamda 61,7 milyon varil petrolün kullanıma açılması dair anlaşmıştı. Bu rakamın 30 milyon varilini ABD müşterek tane başına karşılayacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler