USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Adeyemo: Rus ekonomisi kötüleşmeye bitmeme ediyor

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, Ukrayna'da başlatmış olduğu savaşın peşi sıra Rusya'ya üzerine makbul müeyyide ve dış satım kontrolleriyle Rus ekonomisinin kötüleşmeye bitmeme ettiğini kaydetti.

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Adeyemo: Rus ekonomisi kötüleşmeye bitmeme ediyor
21-02-2023 21:10
Washington

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, Ukrayna'da başlatmış olduğu savaşın arkası sıra Rusya'ya huzur makbul müeyyide ve dış satım kontrolleriyle Rus ekonomisinin kötüleşmeye bitmeme ettiğini belirterek, harp sona erene derece şimdi fazlasını hazırlamaya bitmeme edeceklerini tabir etti.

Adeyemo, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sene dönümü evveliyat Dış İlişkiler Konseyi'nde Rusya'ya müteveccih yaptırımlar huzur değerlendirmelerde bulundu.

ABD'nin Rusya'ya huzur kullandığı hesaplı vasıtaların Kremlin yönetimini kısıtladığını aktaran Adeyemo, makbul yaptırımlar ile dış satım kontrollerinin Rusya'nın savaşın başlamasından buyana kaybedilen 9 binden müşterek tomar askeri teçhizatı hesabına koyma yeteneğini azalttığını, ehemmiyetli defans tesislerinde üretimin durmasına ve tanklar ile tayyare üretiminde muktezi asliye bileşenlerin eksilmesine hastalık bulunduğunu söyledi.

Adeyemo, "Bundan sonradan da dış satım kontrollerimiz ve yaptırımlarımız, Rusya'nın bu kayıplarını telafi buyurmak düşüncesince muktezi ekipmana erişimini engellemeye bitmeme edecek ve yaptırımlarımız, Kremlin'in, gerekseme duyduğu silahları alması düşüncesince erişebileceği küsurat kaynakları kullanmasını zorlaştıracak." dedi.

Rusya'nın hesaplı verilerinin savaşın başında beklenenden şimdi dobra göründüğünü kaydeden Adeyemo, fakat yaptırımların Kremlin'i, ekonomisini beslemek düşüncesince hudutlu kaynakları kullanmaya zorladığını tabir etti.

Rus sanayisini "yok etmek" düşüncesince arttırma adımlar atılması planlanıyor

Adeyemo, Rusya Merkez Bankasının rezervlerine erişimin engellenmesi, birtakımı Rus bankalarına müeyyide uygulanması ve SWIFT sisteminde kısıt getirilmesi kabilinden eylemlerin ecnebi kapital ile şirketleri ülkeden uzaklaştırarak rublenin yüzdelik 50 bedel kaybetmesine hastalık bulunduğunu anımsatarak, "Kremlin'in kâffesi çabalarına karşın Rus ekonomisi kötüleşmeye bitmeme ediyor." niteleyerek konuştu.

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Adeyemo, 2026'ya derece Rusya'nın karışık dünya içi hasılasında (GSYH) 190 bilyon dolarlık müşterek kaybolma yaşanmasının kestirim edildiğini belirtti.

Rusya'nın sabık sene kestirim edilenin tersine bütçe dahası hesabına 47 bilyon dolar bütçe açığı verdiğine ayraç fail Adeyemo, bunun, ülkenin Sovyetler sonrası devirde kaydettiği en efdal ikinci bütçe açığı bulunduğunu bildirdi.

Adeyemo, ülkede uran üretiminin de peş peşe 9 ay gerilediğini ve "Kremlin'in uran üssünü şimdi da dağıtmak için" arttırma adımlar atmayı planladıklarını anlattı.

"Daha fazlasını hazırlamaya bitmeme edeceğiz"

Rus petrolüne müteveccih çatı paha uygulamasının da ülkenin erke gelirlerini ehemmiyetli seviyede azalttığına dikkati çekici Adeyemo, "Geçen ay, Rusya'nın yer yağı ve gazdan elde etmiş olduğu maaş gelir, 2020'den buyana en az seviyesine geriledi, müşterek sene öncesine uyarınca yüzdelik 46 azaldı." dedi.

Adeyemo, "Yapacak şimdi baş döndürücü işimiz mevcut ve Rusya'nın gayrikanuni işgaline akıbet verene derece şimdi fazlasını hazırlamaya bitmeme edeceğiz." niteleyerek konuştu.

Ukrayna'ya, gerekseme duydukları katkısı ise sağlamaya bitmeme edeceklerini vurgulayan Adeyemo, başkaca halihazırda uygulamaya konulmuş olan yaptırımları ve dış satım kontrollerini hummalı düzen müşterek biçimde infaz yapmak düşüncesince acemi müşterek adım başlatmayı planladıklarını bildirdi.

Adeyemo, Kremlin'in, enerjik adına yaptırımları aşmanın yollarını aradığını belirterek, buna huzur ABD'nin G7 ve AB'deki müttefikleri ile DOĞRU biçimde çalışacağını tabir etti.

Rusya'nın Çin ile derinleşen bağlarından akıl duyuluyor

ABD'nin, Rusya'nın Çin ile derinleşen bağlarından akıl duyduğuna da dikkati çekici Adeyemo, fakat Çin'in Rusya'ya gerekseme duyduğu mütekâmil yarı iletkenleri sağlayamayacağını anlattı.

Adeyemo, Çin kabilinden ülkelerden ve şirketleri global ekonomiye ilişkin durmak talip başka ülkelerden Rusya'ya hudutlu dayanak noktası verildiğini gördüklerini aktardı.

ABD ve müttefiklerinin, yaptırımlardan kaçınmaya personelleri uyardığını dile getiren Adeyemo, Rusya'ya müteveccih yaptırımlardan ve dış satım kontrollerinden kaçınmaya etkin Çinli kuruluşların bunun sonuçlarıyla karşılaşacağının altını çizdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler