USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

ABD ekonomisindeki şaşırtı daralma duraklık endişelerini gündeme getirdi

ABD ekonomisinde bu senenin önce çeyreğinde beklentilerin bilakis yaşanmış olan daralma, ülkede enflasyonun 41 senenin zirvesine çıkmış olduğu ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) akçasal sıkılaşmaya başladığı birlikte devirde durgunluk endişelerini baştan gündeme getirdi.

ABD ekonomisindeki şaşırtı daralma duraklık endişelerini gündeme getirdi
29-04-2022 11:42
Washington

Yüksek enflasyonla mücadelenin sürdüğü ABD'de, senenin geçmiş çeyreğinde ekonomi şaşırtı ortak küçülme gösterdi.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın mürşit verilerine göre, ülkede karışık yurtiçi hasıla (GSYH) senenin geçmiş çeyreğinde yıllıklandırılmış kendisine yüzdelik 1,4 azaldı.

Piyasa beklentilerinin bilakis küçülen ABD ekonomisinin, senenin geçmiş çeyreğinde yüzdelik 1,1 kabil sınırlanmış ortak miktarda da olsa gelişme göstermesi öngörülüyordu.

Kovid-19 salgınının geçmiş senesinde şişman çarpış düzlük ABD ekonomisi, toparlanmanın bitmeme etmesiyle ortak geçmiş çeyrekte yüzdelik 6,9 büyümüştü. Ülke ekonomisi, sabık sene genelinde ise 5,7 ile 1984'ten buyana en çelimli gelişme kaydetmişti.

Böylece ABD ekonomisi bu senenin geçmiş çeyreğinde, salgının en derin hissedildiği 2020'nin ikinci çeyreğinden buyana geçmiş el azalma kaydetti.

Omicron ve aut tecim açığı büyümeyi kesintiye uğrattı

Bu senenin geçmiş çeyreğinde ABD ekonomisindeki daralmada, hususi istif yatırımları, ihracat, federal amme masrafları ve eyalet ile yerli amme masraflarındaki eksilme çarpıcı oldu. Aynı devirde dışarı alım çoğalma gösterirken, zatî istihlak harcamaları, ev dışı çakılı yatırımlar ve ev çakılı yatırımları da yükseliş yayınlayan gayrı kalemler kendisine öne çıktı.

ABD Başkanı Joe Biden, GSYH verisinin açıklanmasının arkası esna meydana getirdiği açıklamada, mürşit verinin fen faktörlerden etkilendiğini belirtti.

Analistler ise bu senenin başlangıcında çarpıcı bulunan Kovid-19 salgınında Omicron varyantının ve aut tecim açığındaki artışın geçmiş çeyrek daralmasında belirleyici olduğuna ayraç etti.

Rusya-Ukrayna savaşının başladığı ortak devirde ekonominin bitmeme fail hazırlık zinciri sıkıntıları, finans şişkinliği ve iştirakçi kıtlığından da etkilendiğini tamlayan analistler, fakat iç ilginin çelimli kalmaya bitmeme ettiğine, hesaplı çıktıdaki azalmanın kandırıcı olabileceğine dikkati çekti.

Son veriler, ekonominin en şişman parçası bulunan zatî istihlak harcamalarının geçmiş çeyrekte salname bazda yüzdelik 2,7 arttığını ortaya koydu.

Fed mayısta 50 temel puanlık artışa hazırlanıyor

ABD ekonomisinde senenin geçmiş çeyreğinde yaşanmış bulunan daralma, dü çeyrek fevk üstüne üstlük küçülme anlamına mevrut sessizlik endişelerinin de gündeme gelmesine illet oldu.

Başkan Biden, bahis konusu endişelerin sorulması üzerine, ortak resesyondan düşünce etmediğini, şu anda kimsenin sessizlik öngörmediğini, bazılarının 2023'te ortak sessizlik olabileceğini kestirim ettiğini tabir etti.

Enflasyonun yüzdelik 8,5 ile 41 senenin zirvesine çıkmış bulunduğu ortak devirde yurt ekonomisinde yaşanmış bulunan küçülme, ekonomilerde dinginlik ve efdal enflasyonun ortak arada gerçekleşmesi kendisine aşina ölü şişkinlik endişelerini de gündeme getirdi.

Analistler, ABD'de geçmiş çeyrekte küçülmeye efdal enflasyonun zevcelik ettiğini, yurt ekonomisinin ikinci çeyrekte de küçülmesi şeklinde fen kendisine resesyona gireceğini belirtti.

Fed'in "şahinleşen" siyaset duruşu da hesaplı büyümenin zararlı etkileneceğine müteallik endişeleri güçlendirirken, analistler bankanın 3-4 Mayıs'taki toplantısında enflasyonu arama dibine alabilmek düşüncesince saldırgan ortak halde nema artırmasından apayrı seçeneğin olmadığını belirtti. Analistler, Fed'in mayısta 50 temel puanlık artışa hazırlandığını bildirdi.

- "ABD ekonomisi zararlı tabloya karşın mukavemetli görünüyor"

Dünya Bankası Kıdemli Ekonomisti Sibel Kulaksız, AA muhabirine, GSYH'deki düşüşü şişman seviyede tetikleyen nedenlerin envanter yatırımındaki çöküntü ve esneyen tecim açığı bulunduğunu söyledi.

Küresel hazırlık zinciri krizinin etken bulunduğu sunma kesintilerinin üretimi zararlı etkilediğine ayraç fail Kulaksız, "Bu esasta kestirim edilebilmekte ortak gelişmeydi. Ayrıca savaş, küsurat finans şişkinliği ve bitmeme fail müstevli hesaplı daralmada çarpıcı oldu." dedi.

Kulaksız, "ABD ekonomisi menfi gelişme ve enflasyonun etken bulunduğu bu zararlı tabloya karşın mukavemetli görünüyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Ekonominin geçmiş çeyrekte daralmasını ortak ihtar göstergesi kendisine düşünebiliriz"

ABD ekonomisinin motoru bulunan mahveden harcamalarının Omicron varyantına karşın arttığına dikkati çekici Kulaksız, bunun menfi büyümenin tesirini ortak seviyede telafi edeceğini düşündüğünü aktardı.

Resesyon endişelerini de değerlendiren Kulaksız, şunları kaydetti:

"Resesyon olması düşüncesince art arda dü çeyrekte menfi gelişme olması gerekir. Şu anda sessizlik hissedilmese de ekonominin geçmiş çeyrekte daralmasını ortak ihtar göstergesi kendisine düşünebiliriz. Ancak, şu açıkça ortak halde görülüyor ki efdal mahveden talebi ve sunma kıtlığı ekonominin sınırlarını zorlamaya başladı. Bazı ekonomistler, Fed'in enflasyonu yüzdelik 2’ye dökmek icin izlem etmiş bulunduğu politikaların, ilkin nema hadlerindeki yükselmenin önümüzdeki devirde resesyona etken olabilecegini savunuyor.

Ancak, bir çok aşırı iktisatçı de resesyonun mübrem olmadığını, Fed'in enflasyonla mücadelede izlediği servet politikasına karşın hesaplı genişlemenin olabileceğini düşünüyor. Burada ehemmiyetli olan, disiplin servet politikası uygulamasında aşırıya gidilmemesi ve hesaplı politikaların 'yumuşak iniş' stratejisi dahilinde yapılması. Eğer hakeza ortak siyaset izlenirse resesyonun olamayacağını düşünüyorum."

"Stagflasyon ABD'de olabilecek en çirkin senaryo"

Kulaksız, birtakımı iktisatçıların de ölü şişkinlik endişeleri olduğuna ayraç ederek, "Bence ölü şişkinlik ABD'de olabilecek en çirkin senaryo. Stagflasyonun olması düşüncesince dingin revan ortak ekonominin birlikte yükselen finans şişkinliği ve efdal aylakçılık olması gerekir. Ancak 1970’lerdeki kabil ortak stagflasyonun yaşanması beklenmiyor. Son devirde pandemi engellemelerinin hafifletilmesiyle aylakçılık oranlarında salah oldu." dedi.

Tüketiciler ve işletmeler masrafa bitmeme etmiş bulunduğu düşüncesince ikinci çeyrek ve sonra alçak gönüllü ortak gelişme olacağını düşündüğünü tamlayan Kulaksız, ABD düşüncesince 2022 yılının tamamında muhtemel gelişme oranının yüzdelik 3,7 bulunduğunu kaydetti.

Kulaksız, "Fed banko disiplin servet politikası uygulamasına bitmeme edecek. Önümüzdeki hafta nema rakamlarını yeniden çoğaltması bekleniyor. Bu, senenin ikinci nema artırımı olacak. Ancak, hesaplı büyümeyi finansal isteklendirme kanalıyla tasarruf etmek mümkün." diyerek konuştu.

"Resesyon ortak gözdağı fakat elan dahası değil"

Moody's Analytics Başekonomisti Mark Zandi de menfi mevrut geçmiş çeyrek GSYH verisinin şaşırtı bulunduğu söyledi.

Verinin sessizlik endişelerini gündeme getirmesine yer veren Zandi, "Resesyon ortak gözdağı fakat elan dahası değil." ifadesini kullandı.

Zandi, beklendiği kabil arsıulusal ticaret, stoklar ve amme harcamalarının geçmiş çeyrekte gelişme üstünde şişman ağırbaşlılık oluşturduğuna ayraç ederek bunların beklenenden elan ciddi bulunduğunu kaydetti.

Kovid-19 salgınında Omicron dalgası ve Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının etkilerinin geçmiş çeyrekte büyümeye dokunca verdiğini tamlayan Zandi, "Ekonomi çelimli ve işsizliği düşürmeye bitmeme fail ortak süratte büyümeye bitmeme ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Zandi, Fed'in nema rakamlarını iyice aceleci ortak halde normalleştirmek ve "acı donör seviyede yüksek" enflasyonu aşağılık cepheli baskılamak kabul etmek düşüncesince hesaplı büyümeyi ehliyetli miktarda yavaşlatmasına bağlı meydana getirecek baş döndürücü işi olduğuna dikkati çekerek, "Fed'in ekonomiyi resesyona sokmadan bunu başarmasını bekliyorum, fakat bu bedava olmayacak." dedi.

"Verinin teferruatları optimizm düşüncesince illet sunuyor"

ING Uluslararası Başekonomisti James Knightley de enflasyonun 40 senenin zirvesinde bulunduğu ortak sürede şaşırtı ortak daralmanın mübrem kendisine elan ortak tomar ölü şişkinlik tartışmasına biçim açacağını belirtti.

Knightley, GSYH verisinin ayrıntılarının optimizm düşüncesince illet sunduğunu belirterek, bunun ölü şişkinlik endişelerini ortadan kaldıracağını tabir etti.

Özellikle sabık senenin sonlarında Omicron dalgasının illet bulunduğu hesaplı ivme adisyona katıldığında iç ilginin esasta iyice çelimli ortak halde yükseldiğine ayraç fail Knightley, "ikinci çeyreğe baktığımızda, maliye ve servet politikasının elan az müzahir duruma gelmesine karşın gelişme rakamının elan güzel olacağından eminiz." değerlendirmesinde bulundu.

Knightley, ikinci çeyrek büyümesinin yüzdelik 2,0-2,5 ortada gelmesini, finans şişkinliği baskılarının efdal kalmaya bitmeme etmesini ve iş gücü sektörünün disiplin görünümünü müdafaasını beklediklerini belirtti.

James Knightley, "Bugünün görüntü kırıklığı yaratıcı GSYH kararı doğacak hafta Fed'in 50 temel puanlık ortak nema artışı düşüncesince görünümü değiştirmemeli." yorumunu yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler