USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AB Ukrayna'ya dayanak mesajı verdi, üyelik düşüncesince çevir sesi gelmedi

AB yönetimi, Rusya'ya huzur Ukrayna'ya yardıma bitmeme edeceklerini, Rusya'ya yaptırımların Avrupa düşüncesince de müşterek bedeli bulunmasına rağmen yaptırımları sürdüreceklerini bildirdi fakat Ukrayna'nın AB namzetlik başvurusu huzur müspet çevir sesi vermedi.

AB Ukrayna'ya dayanak mesajı verdi, üyelik düşüncesince çevir sesi gelmedi
01-03-2022 17:01
Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Avrupa Parlamentosu, Rusya-Ukrayna mücadelesi nedeniyle dehşet oturum düzenledi.

Zelenskiy Avrupa Parlamentosuna seslendi: Bizimle olduğunuzu kanıtlayın

Oturuma videoteyp bağlantıyla dahil olan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'den sonraları AB Konseyi Başkanı Charles Michel kürsüye geldi.

Zelenskiy'in, Ukrayna'nın AB'ye namzet diyar namına tanınması başvurusunu aldıklarını aktaran Michel, "AB namına vakte akıllıca davranmamız gerekiyor. Bu zahmetli olacak." niteleyerek konuştu.

Michel, "Ukrayna'nın AB'ye üyeliği dair Avrupa'da ayrımlı görüşlerin bulunduğunu biliyoruz." dedi.

Öncelikle AB Komisyonunun Ukrayna'nın adaylığı huzur düşünce bildirmesi, arkası sıra mevzunun Konseyin sorumluluğuna geleceğini özetleyen Michel, "Konsey, meydana getirilen ortak seviyede sembolik, politik ve yasal talebi asıl halde görmek mecburiyetinde kalacak." niteleyerek konuştu.

Michel, bu madde masaya vardığında akıllıca tercihi azimli ve açık halde yapacaklarını anlatım etti.

Avrupa'nın Ukrayna'yı desteklemesi gerektiğine ayraç fail Michel, Rusya'nın yalnızca Ukrayna'ya değil bire ortak sürede demokrasi, arsıulusal hususiyet ve insanoğlu haklarına da saldırdığını vurguladı.

Michel, "Rusya, arka çekil, evine dön ve konuşalım." ifadesini kullandı.

Rusya'ya türlü kazançlı yaptırımlar da uyguladıklarını anımsatan Michel, "Bu yaptırımların bizlere de maliyeti olacak. Bu maliyeti ödemeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

"Avrupa, Ukraynalıların indinde olacak"

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de savaşın seneler sonraları Avrupa'ya arka döndüğünü, binlerce bireyin bombalardan kaçtığını, beş altı çağ süresince füru müdahale aşırı sayıda bireyin yaşamını kaybettiğini belirtti.

"Putin, Ukrayna'nın mevcut olmayacağına değişmeyen verdi. Bunu katiyen onama etmeyeceğiz." diyen von der Leyen, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının, özgürlüklere müteveccih olduğunu, bunun "otokrasiyle demokrasinin çatışması" bulunduğunu anlatım etti.

Von der Leyen, Avrupalıların Ukraynalılara konutlarını açtığını kaydetti ve "Avrupa ilerleyici haftalarda ve aylarda da Ukraynalıların indinde olacaktır." niteleyerek konuştu.

AB ülkelerine sığınan Ukraynalılar düşüncesince iare himaye mekanizmasını harekete geçirmeyi öneri ettiklerini hatırlatan von der Leyen, "Bunu elden yapmalıyız." ifadesini kullandı.

Von der Leyen, AB tarihinin en asıl yaptırımlarını Rusya'ya huzur yaşama geçirdiklerini hatırlatarak "Putin'in mücadelesi akçalanmış etmesini engellemeliyiz." dedi.

Avrupalılara mesaj: "Yaptırımların bizlere de bedeli olacak"

Ukrayna'ya askeri, insancasına ve finansal yardımları sürdüreceklerini vurgulayan von der Leyen, yaptırımların Avrupa ekonomisi düşüncesince de bedeli olacağını fakat bunu göğüslemeleri icap ettiğini belirterek şöyleki bitmeme etti:

"Avrupalılara dürüstçe bildirmek istiyorum. İki sene salgınla boğuştuk ve biz kazançlı toparlanmamıza odaklanmayı diliyorduk. Ancak Avrupa halkının bu kıyıcı saldırıya huzur yalçın durmamız icap ettiğini anladığına inanıyorum. Özgürlüğümüzü korumamızın ortak bedeli olacak. Bu, belirleyici ortak devre ve bu bedeli ödemeye razıyız. Çünkü özgürlüğe fiyat biçilemez. Bugünkü yatırımlarımız bizi gelecekte elan hür kılacak. Öncelikle erke bağımsızlığımızı düşünüyorum. Bizi bu denli yıldırma fail ortak tedarikçiye bu denli basıcı olamayız."

Borrell: "Kapasitemizle dünyayı ve Putin’i şaşırttık"

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de AB'nin akıbet krizden sonraları asayiş mevzularındaki çalışmalarını çoğaltması icap ettiğini vurguladı.

"Savaşı mâni olmak düşüncesince caydırıcılık kapasitemizi artırmalıyız." diyen Borrell, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmaya başlamasıyla AB'nin aşırı kaba ve aceleci akım ettiğini, bunu kimsenin beklemediğini söyledi.

Borrell, "Putin akıbet günlerdeki tepkimizi beklemiyordu. Özgürlüklerimizden ivaz vermeyeceğimizi Putin'e gösteriyoruz." niteleyerek konuştu.

AB'nin 24 sayaç süresince Ukrayna'ya askeri yardımlar düşüncesince 500 milyon avroluk bütçe çıkardığını hatırlatarak bunun "AB'nin aceleci değişmeyen alamadığına" müteveccih tabuyu yıktığını kaydetti.

Borrell, AB'nin asıl ortak kapasiteye erbap olduğunu, bunu kullanacağını vurgulayarak "AB ortak sulh birliğidir ve ayrıksı ortak ülkeye tabanca sağlayamaz deniyordu. Evet sağlayabiliriz." ifadesini kullandı.

Borrell, "Kapasitemizle dünyayı ve Putin'i şaşırttık. Bu yolda bitmeme etmeliyiz." dedi.

"Ukrayna dakika kentlileşmiş dünyanın haddini savunuyor"

Avrupa Parlamentosundaki dehşet celsede Ukrayna Meclis Başkanı Ruslan Stefançuk da videoteyp bağlantısıyla görüşme yaptı.

"Ukrayna dakika kentlileşmiş dünyanın haddini savunuyor." diyen Stefançuk, Rusya'nın Ukrayna'nın arazi bütünlüğüne ve istiklaline saldırdığını söyledi.

Stefançuk, "Yol ayrımındayız. Avrupa ortak saldırganla savaşım ediyor. Bu sınamaya halis muhlis medeniyetin baş başa huzur koyması aşırı önemli." niteleyerek konuştu.

Stefançuk, Ukrayna'nın düşmesi biçiminde Rusya saldırganlığının nerede duracağını on paralık kimsenin bilemeyeceğini anlatım etti.

Avrupa'nın izlemsel düşünmesi ve Ukrayna'yı desteklemesi gerektiğine ayraç fail Stefançuk, Ukrayna'ya namzet diyar statüsü verilmesi çağrısında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler