USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AB, güvenliğini artırmak, bağımlılığını düşürmek düşüncesince hâlâ baş döndürücü vebal alacak

AB Liderler Zirvesi'nin bitiminde piyasaya sürülen Versay Bildirisi'nde "savunma kabiliyetlerinin güçlendirilmesi", "enerji bağımlılıklarının azaltılması" ve "daha katı konuşu asliye düz yazı edilmesine" müteveccih kararlar duyuruldu.

AB, güvenliğini artırmak, bağımlılığını düşürmek düşüncesince hâlâ baş döndürücü vebal alacak
12-03-2022 08:59
Brüksel

Avrupa Birliği (AB) liderleri, Fransa'da bitirdikleri şahika toplantısının peşi esna yayımladıkları bildiride Rusya'nın Ukrayna saldırısının Avrupa'daki güvenlik yapısını değiştirdiğini belirterek, "savunma kabiliyetlerinin güçlendirilmesi, enerji bağımlılıklarının azaltılması ve katı müşterek kazançlı asliye mensur edilmesi" düşüncesince kararlar aldı.

AB liderlerinin Versay Bildirisi'nde AB'nin Ukrayna halkını bekâr bırakmayacağı, Rusya ve Belarus'a müteveccih baskının artırılacağı vurgulandı.

Ukrayna'nın 28 Şubat'ta üyelik başvurusu yapmasının peşi esna bu ülkenin Avrupa alternatifini strateji etmesinin destekleneceği, AB Konseyi'nin Moldova ve Gürcistan'ın icra ettiği üyelik başvuruları kendince da AB Komisyonundan fikir istediği kaydedildi.

"Rusya'nın açmış olduğu harp Avrupa tarihinde tektonik müşterek değiş oluşturmaktadır." denilen bildiride, Avrupa ülkelerinin özlük güvenlikleri ve Avrupa'nın egemenliği, bunun yanında bağımlılıklarının azaltılması düşüncesince henüz çok günah kabul etme kararını verdiği tabir edildi.

Bu kararlar "savunma kabiliyetlerinin güçlendirilmesi", "enerji bağımlılıklarının azaltılması" ve "daha katı kazançlı asliye mensur edilmesi" başlıkları altında sıralandı.

Savunmaya henüz çok yatırım

"Savunma kabiliyetlerinin güçlendirilmesi" başlığında Aralık 2021'de Avrupa ülkelerinin mühim özerkliği açık açık çoğaltma anlamında almış olduğu karara sevk yapılarak transatlantik ilgiler ve AB-NATO teşrikimesai ile AB'nin değişmeyen almada özerkliğinin altı çizildi.

AB'nin çelimli olmasının NATO'ya mütemmim olabileceği vurgulanan bildiride, AB ülkelerinin savunmaya ve yenilikçi teknolojilere henüz çok envestisman yapması gerektiği kaydedildi.

Bunun düşüncesince mühim eksiklikleri belirleyerek defans harcamalarının artırılması, örgen devletler ortada kuma planlar ve kuma alımlarla iş birliklerinin geliştirilmesi, ciddi ve yükselen teknolojilere envestisman yapılması, KOBİ'ler de karışma peyda etmek kıl payı defans sanayisinin güçlendirilmesi gerektiği tabir edildi.

Ayrıca siber bölgede dayanıklılığın kuvvetlendirilmesi, bunun düşüncesince altyapının geliştirilmesi, dezenformasyonla mücadelenin artırılması, gök sanayisinin güçlendirilmesi kıl payı unsurlara ayraç edildi.

AB liderleri, bildiride AB Komisyonunun defans yatırımlarının nerelere yönlendirilmesi gerektiği üzerine Avrupa Savunma Ajansı ile eş güdüm zarfında mayıs ortasına derece çözümleme hazırlamasını, burada Avrupa savunmasının uran ve teknolojik temelinin güçlendirilmesi düşüncesince tavsiyeler sunmasını istedi.

Bildiride ayrımsız vakitte AB'nin ortaklarının Avrupa Barış Fonu'nun kullanımının artırılması da karışma peyda etmek kıl payı tamamı araçlarla destekleneceği vurgulandı.

Enerjide bağımlılık düşürülecek

"Enerjide bağımlılığın azaltılması başlıklı" bölümde AB'nin 2050 yılı hava hedefleri kapsamında iddialı hedefler belirlediği kaydedildi.

Bildiride "Mevcut gestalt enerji kaynaklarımızın güvenliğini nite sağladığımıza müteallik şümullü müşterek baştan değerlendirmeyi gerektiriyor." ifadesi kullanıldı.

Rus gaz, yer yağı ve kömürüne bağımlılıktan en çelimsiz müddette kademeli halde çıkılmasında uzlaşıldığına ayraç edilen bildiride, örgen devletlerin enerji kaynakları tercihlerinde müstehase yakıtlara bağımlılıklarını çabucak azaltması gerektiği belirtildi.

Doğal kavara sunma kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve sıvılaştırılmış katıksız kavara (LNG) rotalarının kullanması ile Avrupa'da müvellidülma sektörünün geliştirilmesinin önemi vurgulandı.

Yenilenebilir enerji yatırımlarına ve bunların lisans süreçlerine himmet verilmesinin önemine ayraç edilerek, Avrupa'daki kavara ve yalıtım bağlantılarının kuvvetlendirilmesi gerektiği kaydedildi.

Bildiride enerji verimliliğinin artırılması gerektiğine ilgi çekildi. Depolarda ehliyetli ölçüde katıksız kavara olmasını getirmek ve kuma dolum operasyonları üzerine çalışılacağı tamlanan bildiride, yalıtım piyasalarının faaliyetinin gözlemleneceği tabir edildi.

Ekonomik asliye kuvvetlendirilecek

"Daha katı kazançlı asliye mensur edilmesi" başlıklı bölümde Tek Pazar'ı tamamlamaya ve güçlendirmeye bitmeme edileceği vurgulandı.

Bildiride Avrupa'nın kazançlı temelinin henüz dayanıklı, rekabetçi, yeşil ve sayısal geçişlere makul duruma getirileceği, mühim bağımlılıkların azaltılacağı belirtildi.

Kritik kabak maddeler üzerine AB'nin mühim ortaklıklar yapacağına, mühim ambarlama ve kaynakların doğurgan kullanımına yöneleceğine ayraç edilerek, çipler üzerine sunma zincirinin çeşitlendirileceği vurgulandı ve AB'nin bu bölgeye henüz çok envestisman yapacağı, üretimini artıracağı kaydedildi.

Bildiride nebat bazlı protein üretimi artırılarak ithal asliye ekincilik ürünlerine ve girdilere bağımlılığın azaltılacağı, besin güvenliğinin iyileştirileceği belirtildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler