USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AB dışişleri ve defans bakanları Ukrayna ile 'Stratejik Pusula' düşüncesince toplanacak

Avrupa Birliği ülkelerinin dışişleri ve defans bakanları, hafta başlangıcında özellikle Ukrayna ve "Stratejik Pusula" edinmek kabil muhtelif mevzuları müzakere etmek kabil müşterek araya gelecek.

AB dışişleri ve defans bakanları Ukrayna ile 'Stratejik Pusula' düşüncesince toplanacak
20-03-2022 10:29
Brüksel

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri ve defans bakanları, hafta başlangıcında bilhassa Ukrayna ve "Stratejik Pusula" edinmek neredeyse muhtelif mevzuları ahbaplık etmek neredeyse eş araya gelecek.

BM: Ukrayna'da minimum 847 çırçıplak öldü, 3 milyon 328 bin 692 sığınmacı bitişik devletlere geçti

AB Dış İlişkiler Konseyi 21 Mart'ta Brüksel'de düzenlenecek. Toplantının geçmiş bölümünde AB ülkelerinin dışişleri bakanları değerlendirmelerde bulunacak. Ayrıca dışişleri ve defans bakanlarının kolektif katılacağı oturumlar da yapılacak.

Oturumlarda Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov'un da muhataplarına videoteyp konuşma yöntemiyle Rusya-Ukrayna savaşındaki sonuç gestalt üstüne değerlendirmelerde bulunması, başkaca Moldova Dışişleri Bakanı Nicu Popescu ile de düşünce alışverişi planlanıyor.

Konsey toplantısının Ukrayna ile ilişik bölümünde AB defans bakanları Ukrayna'nın askeri gereksinimlerini ele alacak.

AB yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Ukrayna'ya 27 Şubat'ta 500 milyon avroluk yardım verileceği açıklanmıştı fakat Ukrayna kabilinden mevrut talepler şimdiden 500 milyon avronun üstüne çıktı.

Ukrayna'ya arttırma 500 milyon ekü yardım sonucu çıkmayacak

11 Mart'ta Fransa'daki Versay Şatosu'nda meydana getirilen AB Liderler Zirvesi'nde AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in arttırma 500 milyon avroluk teklifinin de AB Dış İlişkiler Konseyinde ele katılması bekleniyor.

Ancak ikinci 500 milyon avroluk askeri yardım dair pazartesi günkü görüşmede eş değişmeyen çıkmayacak zira Almanya'nın Meclisten izin almadan bu çeşit eş karara imza atmayacağı belirtiliyor. Alman Meclisinin ilişik komitesinin bu konudaki sonucu da doğacak haftadan evvela onaylamayacağı tabir ediliyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonra çıkarılan 4 müeyyide paketine arttırma namına uygulaması beklenen acemi yaptırımların da görüşmede ele alınabileceğini dile getiren AB yetkilileri, AB'nin değme seçeneği masada tuttuğunu vurguluyor.

- Stratejik Pusula "yeni gerçeklik" sonrası değişti

"AB'nin erinç karşıya yer aldığı sınamalara erinç doğacak 5-10 yıldaki eylemlerine" delalet edecek eş doküman bulunan "AB Stratejik Pusulası" metni de pazartesi haset AB Dış İlişkiler Konseyince benimseme edilecek. Belge, 24-25 Mart'taki AB Liderler Zirvesinde onaylanmak neredeyse liderlere sunulacak.

Stratejik Pusula vesikası kısaca 2 senedir gündemdeydi. Üst düzem AB yetkilileri, daha evvela taslağı sızan belgede Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonra ortaya çıkan "yeni gerçeklikler" üstüne tebeddülat yapıldığını, metnin acemi hale gereğince geliştirildiğini tabir ediyor.

AB düşüncesince acemi zılgıt ve sınamaları belirleyen belgenin Rusya-Ukrayna mücadelesi sonra "NATO ile AB ortada çelimli ortaklık, siyasal birlik, uzlaşma ve birbirini tamamlama" neredeyse kavramlara aksan icra ettiği bildiriliyor.

Belgede, defans harcamalarının artırılmasının birlikte harcamaların çalışan ve dişi kullanımı, melez saldırılar ve siber saldırılara erinç direnç, bilhassa Rusya'nın saldırısı sonra AB'nin dikkati çekmiş yer aldığı dezenformasyonla uğraş neredeyse mevzulara müteveccih ifadeler bulunmuş yer aldığı belirtiliyor.

Stratejik Pusula'da daha evvela arazi verilen, hava, deniz, karaca unsurlarından oluşması planlanan ve 2025'te faaliyete geçmesi hedeflenen en aşkın 5 bin şahsiyet "AB Hızlı İntikal Kapasitesi" angın düz kurulmasıyla ilişik icraat da sürüyor.

AB yetkilileri, gerekseme şeklinde görevlendirilecek düz güzel olabilmesi düşüncesince hepsi senaryoların hazırlanması, değişmeyen benimseme etme mekanizmasının birlik namına belirlenmesi, eş tatbikatlar yapılması neredeyse hepsi parametrelerin akıllıca halde hazırlanmasının önemine ayraç ediyor.

- Mali'deki AB misyonlarının geleceği

AB dışişleri ve defans bakanları, pazartesi haset başkaca Sahel ve Mali'deki hali da ele alacak.

Mali yönetiminin Rus yüklü asker grubu Wagner ile ilişkileri sonra AB'nin şu anda ülkede mevcut ve askeri yetişek gayeli misyonu EUTM ve çırçıplak görev EUCAP'nin geleceği görüşmede konuşulacak.

AB yetkilileri, AB misyonlarının Mali'de kalması dair bu ülkenin yönetiminden güvence istendiğini belirtiyor. AB'nin, "misyonun özgürcesine çalışabilmesi" ve "AB'nin eğitip donattığı Malili askerlerin Wagner ile çalışmayacağı" dair güvence istediği tabir ediliyor.

Mali yönetimi daha güvence isteklerine karşılık vermediği düşüncesince misyonların geleceği dair pazartesi günkü görüşmede değişmeyen alınmayacak. AB yetkilileri, Mali'den doğacak yanıta gereğince değişmeyen alınacağını vurguluyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler