USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AB, Avrupa Günü'nü ağırbaşlı sınamalarla kutluyor

9 Mayıs Avrupa Günü'nde AB'nin uğrunda Rusya ile yaşanmış olan gerginlik, erke tedariki, sahn pahalılığı ve üstün dereceli ibik pahalılık oranları, güvenlik ve muhaceret üzere aşırı kavi meseleler bulunuyor.

AB, Avrupa Günü'nü ağırbaşlı sınamalarla kutluyor
08-05-2022 11:26
Brüksel

Avrupa Birliği (AB), yapılış tohumlarının atılmış bulunduğu Avrupa Günü'nün sene dönümünü Rusya ile gerilimden enerjiye, ekonomiden güvenlik ve hicret hastalığına derece nice sınamayla kutluyor.

Temeli 9 Mayıs 1950'de Schuman Deklarasyonu'yla atılmış AB, zamanı süresince önüne çıkan ihtimal de en kavi sınamalarla gönül rahatlığı karşıya bulunuyor.

Bunların başlangıcında Rusya ile yaşanmış bulunan yüklülük geliyor. Rusya'nın, Ukrayna sınırında Kasım 2021'de askeri tahkimat hazırlamaya başlamasıyla yükselen yüklülük Rus ordusunun Ukrayna'ya saldırısıyla bayır noktaya çıktı. Bu evolüsyon yanı esna ekonomiden enerjiye nice bölgede taraf etkisinde bırakır getirdi. Gerginlik, erke ve iktisat dalında eş manada Batı-Rusya savaşına dönüştü.

Çoğu bire eş sürede NATO üyesi bulunan AB ülkeleri, Amerika yönetimiyle koşut biçimde Rusya'ya aksülamel gösterdi. AB, Rusya'ya tarihinde bulunmadığı derece kaba yaptırımlar uygulamaya başladı. Bunun hesabına enerjide Rusya'ya yayımcı bulunan Avrupa devletlerinde erke tutarları çabucak tırmandı ve üstün dereceli hesabına üstün dereceli kırdı.

Enerji bağımlılığı

Doğal gazda Rusya'ya yayımcı bulunan nice AB ülkesi küsurat yel yağı lambası lambası fiyatlarından etkilendi. Almanya, İtalya, Macaristan kabilinden enerjide bağımlılığı faziletli AB ülkeleri, Rusya'ya yaptırımlara evvel ihtiyatkâr yaklaştı. Uzun müzakerat hemen sonra yaptırımlar yaşama geçirildi.

AB'nin şu anda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin karışma yönetimden yüzlerce insana müteveccih baskıcı tedbirleri, kimi Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılması, AB iklim piyasasının Rus uçaklarına kapatılması, nice teknolojik ürünün yanı esna artıran mahsulat ve otomobillerin Rusya'ya satışının yasaklanması kabilinden eş tomar sayıda yaptırımı bulunuyor.

AB ülkeleri, arazi yağı ithalatını da sene sonuna derece kesmeyi hedefleyen dünkü yaptırımları mütalaa ediyor. Ancak burada Macaristan, Slovakya ve Çekya kabilinden AB üyelerinin ağırbaşlı itirazları bulunuyor.

Birlik bire eş sürede Rusya'ya bağımlılıktan yavrulamak düşüncesince katıksız yel yağı lambası lambası ithalatını belkili bulunan en aceleci biçimde boğazlamak ve enerjide yalnız başına yetebilmek istiyor. Bunun düşüncesince AB'nin, iddialı Yeşil Mutabakat hedeflerine buyurmak amacıyla çalışmalarını hızlandırması bekleniyor.

Ancak eş taraftan da çekirdeksel enerjiyi ayrılma ika ve kirliliğe tarz açan erke kaynaklarını salıverme planlarının rafa kaldırılması yahut ertelenmesi gır konusu. Bu halde AB'nin çevreci hedeflerine ulaşmasının kesinlikle belkili olabildiği sorgulanıyor.

Enflasyon ve avlu pahalılığı

Enerjinin yanı esna Rusya ve Ukrayna'dan ağırbaşlı oranda besin ithalatı da karşıcı AB, besin fiyatlarındaki artışı da durduramadı. Nitekim erke ve gıdadaki paha artışlarıyla pahalılık Avro Bölgesinde kestirmece yüzdelik 8 oldu. Bu da verilerin tutulduğu akıbet 25 senenin zirvesi anlamına geliyor.

Alım gücündeki düşme ve avlu pahalılığı nice Avrupa ülkesinde ağırbaşlı biçimde hissedilir bir hale geldi. Birçok Avrupa ülkesinin onlarca senedir görmediği oranlarda karşılaşmış bulunduğu pahalılık oranları halkı huzursuz ediyor.

Göç meselesi

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı dünkü eş hicret sorununu ortaya çıkardı. Ukrayna'dan AB ülkelerine iri çoğunluğu eş ve bebek 5 milyondan eş tomar ad sığındı.

AB, bu şahıslara eğitim, esenlik imkanlarından faydalanabilmeleri ve çalışabilmeleri düşüncesince iare esirgeme verdi. Geçici esirgeme en evvela 1 sene makbul olacak, arkası esna uzatılabilecek.

AB eş taraftan da Ukraynalılar düşüncesince sergilediği tavrı Suriye yahut Afganistan kabilinden ayrıksı ülkelerden mevrut mülteciler düşüncesince sergilemediği sebebi öne sürülerek yüze gülücü davranmakla suçlanıyor.

AB, Ukraynalılara ev sahipliği karşıcı unsur devletlere de bütçesinden 3,5 bilyon avroluk iane yapıyor. Birliğin başkaca Ukrayna'ya 500 milyon ekü insancasına iane ve 1 bilyon ekü askeri iane taahhüdü bulunuyor.

Güvenlik ve savunma

AB üyesi devletler İsveç ve Finlandiya'nın üyesi olmadıkları NATO'ya katılmalarına müteveccih tartışmalar da Avrupa'nın güvenlik geleceğini yakından ilgilendiriyor.

Birçok AB üyesi, NATO ile senelerdir eş tomar benzeyen alım satım içerisindeki bu dü ülkenin ittifaka katılımını destekliyor. Her ne derece Rusya üyelik ihtimaline kaba aksülamel gösterse de NATO'dan da İsveç ve Finlandiya'nın üyeliği düşüncesince yunak mesajlar geliyor.

Ancak Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik başvurusu yapmalarıyla Rusya ile Batı arasındaki gerilimin dünkü eş ebat kazanması mübrem görünüyor. NATO'nun genişlemesine gönül rahatlığı çıkan, bundan dolayı Ukrayna'nın ittifaka katılmasına itiraz fail Rusya'nın demincek yanı başlangıcında dü dünkü NATO üyesi olmasını kesinlikle karşılayacağı, Batı-Rusya gerginliğinin yolunu belirleyecek kabilinden görünüyor.

Bir taraftan da AB'ye üyelik başvurusunda mevcut Ukrayna'nın bu isteklerine gönül rahatlığı eş tomar yunak mesajlar gelmesine karşın AB'nin kesinlikle eş karşılık vereceği de genişlemeyi derinlemesine müddet evvel durduran Birlik ve üyeler açısından ehemmiyetli eş özellik adına bekliyor.

Avrupa'nın ciddi özerkliği

Güvenlik ve defans mevzuları bahis konusu olduğunda Avrupa'nın derinlemesine senelerdir konuşulan ciddi özerkliği gündeme geliyor.

NATO şemsiyesi altında iri oranda ABD'nin güvenlik ve defans desteğini düzlük AB ülkeleri, bu mevzuda yalnız başına kifayet etmek istiyor. Bunun düşüncesince derinlemesine senelerdir fasıl çağ gündeme mevrut ciddi muhtariyet terimi kapsamında AB, NATO'dan özgür adına yalnız başına cereyan edebilmek istiyor. Ancak AB yetkilileri eş taraftan da NATO ile uyumun önemine sevk yapıyor.

Stratejik muhtariyet terimi çerçevesinde AB'nin aceleci müdahaleler düşüncesince ıvır zıvır de olsa zat kuma askeri enerjisini oluşturması, PESCO ismi sunulan projelerle kuma defans kapasitesini geliştirmesi kabilinden enikonu kavi ve iddialı hedefleri bulunuyor.

Aşırı sahih yükselişi

Rusya ile yüklülük kaynaklı problemlerin yanı esna AB'nin uğrunda nice ağırbaşlı ayrıksı sınamalar bulunuyor.

Bunlardan birisi AB devletlerinde baş döndürücü esen ve halkçı siyasetin yükselmesi. Son adına Fransa'da meydana getirilen seçimlerde baş döndürücü sağcı Marine Le Pen'in yüzdelik 41,5 oy payı elde etmesi Avrupa'da baş döndürücü sahih yükselmesinin göstergesi. Le Pen'in asimilasyon etmiş bulunduğu ideolojinin akıbet senelerde kararlı biçimde yükselişinin, doğacak senelerde Avrupa'nın başına gelebilecek hale yahut ilerleyeceği yöne ayraç etmiş bulunduğu yorumu yapılıyor.

Aşırı esen yahut halkçı siyasetin yükselişi hoppadak AB içerisindeki en can alıcı ülkelerden Fransa düşüncesince makbul değil, Almanya, İspanya, İtalya kabilinden nice AB üyesi ülkede benzeri politik yönelimlerdeki artma akıbet senelerde dikkati çekiyor.

Birlik süresince değişik sesler

AB, ilkin aut yöntem mevzuları iktisap etmek kıl payı kimi bölgelerde kuma değişmeyen almada birtakımı devir zorlanıyor. Birçok kere örneği tanıdık "veto kozu" Birlik'in kuma değişmeyen ikrar ika mekanizmalarını birtakımı devir kilitleyebiliyor. Bunun düşüncesince AB kurallarında ve anlaşmalarda reforma gidilmesine müteveccih talepler bulunuyor.

27 üyeli AB'nin kimi üyelerinin, AB kararlarının bağlayıcılığına itirazları da Birlik süresince sorunlara tarz açabiliyor. Polonya'nın sakatlık dalında icra ettiği değişimleri AB'nin ikrar edilemez bulması ve Polonya'yı tecziye etmek istemesi bunun akıbet örneklerinden birisi olmuştu.

Macaristan da eş süredir hukukun üstünlüğü ve demokratlık kabilinden bölgelerde çöküntü bulunduğu sebebi öne sürülerek AB çeşidinden eleştiriliyor ve kimi fonların kesilmesi tehdidiyle gönül rahatlığı karşıya bulunuyor.

AB’nin temeli 9 Mayıs 1950'de atıldı

9 Mayıs tarihi, Avrupa Birliği düşüncesince ehemmiyet taşıyor. Eski Fransız Dışişleri Bakanlarından Robert Schuman'ın emektar Milletler Cemiyeti Başkanı Jean Monnet'den etkilenerek Paris’te 9 Mayıs 1950'de yayımladığı deklarasyon, Avrupa'da dünkü eş politik teşrikimesai modeli önererek dü tahripkâr evren mücadelesi gören kıtanın benzeri eş sahneye gine tanık olmamasını hedefliyordu.

Kömür ve polat üretimini arama edecek eş "Avrupa kurumu" kurmayı ve böylece kazançlı çıkarları ön planda sara öncesiz rakipler Almanya ile Fransa ortada gine eş mücadelesi engellemeyi hedefleyen Schuman'ın dileği, eş sene sonradan asıl oldu.

1951'de Schuman Deklarasyonu'nun kararı adına Belçika, Federal Almanya, Lüksemburg, Fransa, İtalya ve Hollanda'dan oluşan 6 unsur ile Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu kurularak AB’nin temeli atıldı.

AB tarihinde ehemmiyetli gösteriş oynayan ve AB'nin düşünüm babaları ortada toprak düzlük Schuman'ın ismi Belçika'nın başkenti Brüksel'de, AB kurumlarına ev sahipliği karşıcı meydana da verilmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler