USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AA müzeye dönüştürülen ABD'nin emektar Tahran Büyükelçiliğini görüntüledi

İran'da Ayetullah Humeyni liderliğindeki devrimin peşi sıra 4 Kasım 1979'da işgal edilen ABD'nin Tahran Büyükelçiliği bugünlerde müze namına misyon veriyor.

AA müzeye dönüştürülen ABD'nin emektar Tahran Büyükelçiliğini görüntüledi
04-11-2021 12:03
Tahran
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}AA müzeye dönüştürülen ABD'nin emektar Tahran Büyükelçiliğini görüntüledi

AA ekibi, halis muhlis duvarları ABD karşıtı sloganlarla meşbu elçilik binasının süresince evren diplomatlık tarihinin en ehemmiyetli vakalarından bir tanesi namına kayıtlara sabık işgalin izlerini görüntüledi.

İran ile ABD arasındaki diplomatik krizin başlamasına sebep bulunan büyükelçilik işgali sırasında 52 hariç ilişkiler uzmanı 444 çağ süresince bu binada denyo tutuldu. Elçilik piyasası işgalden sonraları Devrim Muhafızları Ordusu'na doğrulama edildi.

Toplamda 50 bin metrekarelik bölgeye yayılan ABD Büyükelçiliğinin elden anne binası 2016'da müzeye dönüştürüldü. Yerli ve ecnebi misafirlerin görüşme edebildiği müze, müşterek yıldan derinliğine süredir onarım ve tebeddülat zımnında saklanmış durumda.

Tarihe şehadet fail elçilik binası

Müze kapsamında ziyaretçiler, işgal edilmeden evvel ABD Büyükelçisinin bulunmuş yer aldığı anne işlev binasını gezebiliyor. Büyükelçiliğin öbür bölümleri ise Devrim Muhafızları Ordusu kabilinden kullanılmaya bitmeme ediyor.

İran'da Şah yönetimi vaktiyle tahminî 80 sene evvel mensur edilmiş yer aldığı tamlanan büyükelçilikte geçer materyallerin bir çok ABD menşeli. Çelik kapılar, bap anahtarlıkları, elektronik cihazlar ve öbür materyallerin ABD'den getirilmesine itina gösterilmiş.

Müzeye dönüştürülen ve görüşme edilmesine müsaade sunulan anne binada, büyükelçilik odası, diplomatların emek vermek yerleri, belgelik odası, imha odası, haberleşme-iletişim ve şifreleme-deşifre bölümleri bulunuyor.

Büyükelçinin bulunmuş yer aldığı ikinci katta duyurulmayan toplantıların düzenlenmiş yer aldığı tamlanan "şeffaf oda" yapının itina çeken bölümlerinden bir tanesini oluşturuyor. Oda, transparan plastik malzemeden yapıldığı düşüncesince bu isimle anılıyor.

ABD ile Sovyetler arasındaki duyu savaşlarının izleri

Elçilik işgali, ABD ile Sovyetler Birliği ortada yaşanmış bulunan itici harp zamanına balya gelmişti. O fasıl dü yan ortada sonsuz müşterek duyu mücadelesi da vardı. Elçilikte şifreli mesajların gönderimi ve mevrut şifreli mesajların açıklanmış edilmesi düşüncesince geçer cihazlar, o tarihlerdeki duyu savaşlarının izlerini taşıyor.

Büyükelçinin masasındaki o çağa ilişik bilgisayar, telefon, kartvizit, dosya dolapları, çekmeceler ve notlar ise devrimden eskiden İran'a ilişik cadde, hastane, postane ve ortalık isimleriyle dayalı belgelik bilgisi sunuyor.

İran'a uyarınca elçilik casusluk faaliyetleri düşüncesince kullanılıyordu

İranlı yetkililerin "casusluk faaliyetlerinin yürütüldüğü" düzlük namına isimlendirdiği kısımda ise daktilolar, bası makineleri ve endam aletleri hücre çarpıyor. Müze yetkilileri, bu kısımda gerçek olmayan geçişlik ve belgelerin düzenlenerek casusluk faaliyetlerinin yürütüldüğünü tez ediyor.

İmha odasındaki kağıt, elektrikli ve elektronik materyallerin imha edilmesi düşüncesince geçer makineler ise İran'a uyarınca burada ölçülü "gizli işlere" müteallik kanıtları oluşturuyor.

Müze yetkililerinin anlatımına göre, elçiliği işgal edenler belgelik bölümündeki polat doküman dolabını açamayınca şehirden müşterek demirci getirtip keserek açabilmiş.

Duvarlarda "Humeyni'ye selam" sloganları

Kendilerine "İmamın öğrencileri" ismini verenlerin, elçiliği işgal ederek cezaevi girdikten sonraları duvarlara ABD karşıtı ve inkılap önderi Humeyni lehine çarpıcı sözler yazdıkları görülüyor. Binanın ikinci katında "Casusluk yuvası kapatılmalıdır ve Humeyni'ye selam" seçimi sloganların arazi almış yer aldığı görülüyor.

Binanın aut duvarında mevcut mermi izlerinin ise 4 Kasım'daki işgalden evvel büyükelçiliği ele etmek talip solcu grupların icra ettiği saldırıdan kalma yer aldığı tabir ediliyor.

Dönemin ABD Başkanı Jimmy Carter, elçiliğin işgal edilmesi üstünde Körfez'e andıran sularda karakol gezen ABD ordusuna ilişik USS Nimitz (CVN-68) ve öbür harp gemilerinin de kullanılarak rehinelerin kurtarılması düşüncesince harekât yapılmasını emretmişti.

Carter'ın emrini verdiği harekât sırasında geçer ve Güney Horasan eyaletine ilişkin Tebes ilçesinde sakıt ABD helikopterine ilişik parçalar da müzenin bahçesinde sergileniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler