USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

749. Vuslat Yıl Dönümü Anma Törenleri Şeb-i Arus programı ile sona erdi

Konya'da Hazreti Mevlana'nın 749. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri Şeb-i Arus programı ile sona erdi.

749. Vuslat Yıl Dönümü Anma Törenleri Şeb-i Arus programı ile sona erdi
18-12-2022 05:05

Mevlana Kültür Merkezinde planlı Şeb-i Arus programına Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Konya Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, tören düzeni mensupları, yerel ve ecnebi baş döndürücü sayıda çağrılı ve yurttaşlar katıldı.

Programda mütekellim TBMM Başkanı Mustafa Şentop, iyiyle kötünün, hakla batılın savaşının dakika de sürdüğünü belirterek, "Kötülük evvel bulunduğu üzere dakika de kıtalar arası dolaşıyor ve örgütlü. Küresel modern Moğollar dakika de ayrı ayrı yıkımlara imza atmakla meşgul. İşgal, açlık, savaş, iç harp ve ayrıksı trajediler, dakika de dünyamızın ne eyvah ki ‘alışılmış' görüntüleri arasında. Ama kılıç alışmadık, alışamadık bu görüntülere. Değişik şekillere bürünerek, birleştirme global fenalık bizim üzerimize de gelse, ayrıksı mazlum ortak toplumun hesabına de gelse; ister diplomatlık masalarında, ister sahada, gerekse ayrıksı halis muhlis platformlarda reddediyoruz, erinç koyuyoruz ve elimizden geldiği denli uğraş ediyoruz. Rumeli'nin ve Anadolu'nun ruhunu mayalayan Alp Erenler, Horasan erleri, müessis bilgelerimiz Yesevi, Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli, Hacı Bayram Veli, Mevlana Celaleddin Rumi bizlere bu yurt özelinde ve yer kabuğu genelinde ortak bilinçlilik bıraktılar. Bizi ortak arada markajcı ortak şey. Bu değerler manzumesi, bizim kötülüğe, zulme alışmamıza cevaz vermiyor, cevaz etmiyor. Alışmadık ve alışmayacağız. İnsanın kişiye kulluğunu reddediyoruz. Azgınlığı, haksızlığı ve kötülüğü reddediyoruz. Sadece mualla yaratıcının uğrunda eğilen bu ermiş millet, inam diplerinin evvel bulunduğu üzere dakika de farkında. ‘Gel' çağrısına uyup yüzyıllardır bu şehre, bu yeşil kubbenin dibine geliyoruz” dedi.

“Mevlana'nın ayraç etmiş bulunduğu üzere yaradana hürmetimizden çevre yaratılmış olana hürmet duyarız”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da Anadolu topraklarında kişilerin din, dil, ırk, anlayış ayrımcılığı olmadığını belirterek, "Bizim ide kodlarımızda kullanmakta olanları renginden, ırkından, dilinden naşi küçük görmek yoktur. Bizim ticaretimizde komşumuzdan, dostumuzdan, arkadaşımızdan hâlâ ortak tomar yöneltmek düşüncesince gelişigüzel şeyi mubah gören ortak davranış yasal görülemez. Bizim gönlümüzde, kalbimizde bizim üzere yaşamayan, düşünmeyen ortak insanoğlunun hasım görülmesi niteleyerek ortak bilinçlilik katiyen olmamıştır. Tarih süresince ne evvel ne dakika zat varlığımızın gerekliliği namına ortak ötekine gerekseme duyulmamıştır. Düşmanlık algısı bizim servet sebebimiz değildir. Çünkü biz, toprağın, çiçeğin, hayvanların, insanların, yaratılmış bulunan gelişigüzel şeyin sahibinin Allah olduğuna inanır ve bu liberalizm doğrultusunda Mevlana'nın ayraç etmiş bulunduğu üzere Yaradan'a hürmetimizden çevre yaratılmış olana hürmet duyarız. Bizim en iri farkımız budur. Dünyanın hepsi değiştirilmiş kültürlerine erinç hürmet ve müsamaha içinde davranmamıza sebep bulunan anlayışın altında bu liberalizm yatmaktadır. Mekke'den Balkanlar'a, Afrika'dan Endülüs'e, Orta Asya'dan Anadolu topraklarına uzanan bu ruhun tesirini deşmek isteyenlerin dakika dünyayı getirmiş bulunduğu bekçi ortadadır. Günümüzde evren nüfusunun çabucak yüzdelik bütünlük kesiminin serveti 7 bilyon insanoğlunun servetinin toplamına eşittir. Dünya genelinde ak pak suya idrak problemi canlı kişilerin sayısı 3 milyara yaklaştı. Sömürgecilik, kolonyalizm, harpler zımnında tahminî 1 milyara yaklaşan insanoğlu kesat karşısında yaşantı savaşı vermektedir. Milyonlarca insanoğlu konutlarını bırakma yazar huruç geçirmek durumunda kalıyor. İnançları, düşünceleri, derisinin rengi zımnında milyonlarca insan, adamlık onuru ayaklar dibine alınarak ayrımcılığın gelişigüzel türlüsüne verilen bırakılıyor. İnanıyoruz ki yer kabuğu bu denli zulmü, adaletsizliği ve kaosu kaldıramaz. Hiçbir insanoğlu bu denli kötülüğü kazı etmiyor. Çocukların, kadınların, yaşlıların, mazlumların uykularına bomba seslerinin zevcelik etmesini ikrar etmiyoruz ve kılıç buradan, Konya'dan, Anadolu coğrafyasından insanlığa sesleniyoruz, bundan böyle bu kaosa ortak son verilmeli. Çatışmalara, savaşlara, bencilliğe, sömürüye, ayrımcılığa erinç kişilerin hâlâ iri üzüntüler yaşamaması düşüncesince dünyada kimi şeylerin değişmesi icap ettiğini haykırıyoruz. İşte dakika bizlere sakıt en ehemmiyetli görev, insanlığın eksikli bulunduğu bu sesin dünyanın ciharıyek yanı sıra yankılanması düşüncesince bu değiş mührünü vurmaktır. İnanıyoruz ki hâlâ ortak tomar bomba, savaş, işgal, yaş değil; dünyayı sevgi, müsamaha ve kazı güzelleştirecektir. Bize aşkı, kardeşliği, merhameti anlattığı için, bu toprakların hamurunu muhabbetle yoğurduğu düşüncesince Mevlana'ya tükenmez şükranlarımı sunuyorum” halinde konuştu.
Vali Vahdettin Özkan da, “İnsan, kainat, avlu ve ahiret yolculuğu tasavvurunu anahtar penceresinden betim fail Mevlana Celaleddini Rumi, hepsi vakitlere ve kişilere seslenme fail cihanşümul ortak kalıt bırakmıştır. Hazreti Mevlana; halis muhlis insanlığı bağrına basmış ve hepsi adamlık kabilinden dip ortak teveccühle karşılanmıştır. Onun kişilere haber mektubu etmiş bulunduğu yol; manayı, varlığın asıl sahibini, özbeöz dostu aramaya alakadar ortak yoldur. Bu vesileyle 749. Vuslat Yıldönümünde Hazret-i Mevlana'yı dualarla anıyorum” ifadelerini kullandı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise, “Şüphesiz ki Hazreti Mevlana üzere Allah dostları, yaşamlarında bulunduğu gibi, vefatlarıyla da bizlere baş döndürücü altın hikem bahşeder. Hazreti Mevlana'nın, zat ahiret yolculuğu gecesini ‘Şeb-i Arus', şu demek oluyor ki ‘düğün gecesi' namına tanım etmesi, bu mesajların en sansasyonel olanları arasındadır. Her yıl, dünyanın değiştirilmiş coğrafyalarından beniz binler, vuslat heyecanıyla şehrimize geliyor. Konyamız da, kapılarını peşine denli misafirlerine açıyor; Hazreti Mevlana'nın çağrısına anahtar verip gelenleri ahbapça bağrına basıyor. Hazreti Mevlana'yı, Hakk'a vuslatının 749. senesinde dualarla anıyorum” niteleyerek konuştu.
Konuşmaların peşi sıra artist Ahmet Özhan dinleti verdi.

Enver Furkan Çelebioğlu - İbrahim Yetkin - Arda Akın Akkoca
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler