USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

5'inci Yargı Paketi'ni içeren anayasa teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu

AK Parti milletvekilleri, 5'inci Yargı Paketi'ni içeren anayasa teklifini, TBMM Başkanlığına sundu.

5'inci Yargı Paketi'ni içeren anayasa teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu
02-11-2021 18:06
TBMM

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, elan evvel 5'inci Yargı Paketi adına TBMM'ye geleceğini anlatım etmiş yer aldığı anayasa teklifinin detaylarını, Meclis'te gazetecilerle paylaştı.

Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin 2019'da, İnsan Hakları Eylem Planı'nın ise Mart 2021'de kamuoyuna açıklandığını hatırlatan Ünal, bugüne genişliğinde 4 kaza paketini TBMM'de yasalaştırdıklarını söyledi.

Ünal, 8 ayrı kanunda başkalık eden İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin, 54 maddeden oluştuğunu bildirdi. Ünal, teklifte, teknolojiyi dikkate alarak yürütme ve iflasta elektronik satışın düzenlenmesi ile derinliğine süredir kamuoyunun gündeminde bulunan bebek teslimine ilişkin, evlatların icranın konusu olmaktan çıkarılmasını içeren hükümlerin bulunduğunu anlattı.

"Hacizli malın mezat salonlarında satışı kaldırılacak"

İcra ve İflas Kanunu'nda yapılması öngörülen değişikliklerle, alacaklı ve verecekli arasındaki kırılan yarar dengesinin elan çelimli biçimde korunmasını ve bu sürecin elan hızlı, elan az masraflı biçimde yürütülmesini sağlamayı amaçladıklarını tamlayan Ünal, "İcra sistemimizde bulunan bulunan mahcuz malın mezat salonlarında satışına bağlı uygulamayı kaldırıyoruz." dedi.

Hacizli malın satılmasında evvel elektronik ortamda pey sürüldüğünü fakat sürecin tamamlanmasının, mezat salonlarında meydana getirilen satışla beklenir bulunduğunu hatırlatan Ünal, bu biçimde adanmış dolayısıyla pratikte sert baş döndürücü şikayetin dile getirildiğini aktardı.

Ünal, anayasa teklifiyle, enformatik sisteminin ve değişen teknolojinin geliştiği günümüzde, mezat salonlarındaki ihaleden vazgeçileceğini ve sürecin elektronik ortamda başlatılıp bitirileceğini, sonunda mahcuz malın mesabesinde satılacağını kaydetti.

Artık internete erişimin yer aldığı gelişigüzel yerde, arzulayan kişinin, dilediği yerden elektronik satışa karışma olabileceğini özetleyen Ünal, "Mesela Van'da oturan birisi Edirne'den taşıt satın alabilecek. Mallar, lisanslı yediemin depolarında güven içerisinde tutulduğu düşüncesince duraksama yaşanmadan bu alıntı gerçekleştirilebilecek. İhaleye ortaklık sayısının müşterek tomar olması sayesinde tahsil edilen mallar rayiç değerinden satılabileceği düşüncesince borçlunun da mülkü vasıtasız mesabesinde çıkmak olacak." bilgisini verdi.

Bir apayrı ehemmiyetli düzenlemenin ise borçluya mahcuz malını satabilme olanağı tanınması bulunduğunu açıklanan Ünal, borçlunun, bu sayede mahcuz malını, cebri adanmış yerine, özlük isteme ve ihtiyarıyla dilediği insana satabileceğini anlatım etti.

Ünal, yürütme sistemiyle ilgilendiren müşterek apayrı ehemmiyetli probleminin ise ihalenin feshi talebinin kötüye kullanılması dolayısıyla alacaklı, verecekli ve eksiltme alıcısının cümle ortamında kıygın bulunduğunu anımsatarak, "Bunu da ortadan kaldırıyoruz. Milli mal bulunan bu vasıtaların oralarda birikmesine defa açan mekanizmadaki aksaklıklar belirleme edilerek, hızlıca ihaleden satın alanlar çeşidinden defaatle kullanılmasını sağlayacak düzenlemeleri getiriyoruz." niteleyerek konuştu.

89 salname infaz kaldırılacak

Kanun teklifinde toprak meydan ehemmiyetli konulardan birinin de kamuoyunda "çocuk haczi" adına da anlatım edilen bebek tasdik usulüne müteveccih aranjman bulunduğunu tamlayan Ünal, şu biçimde bitmeme etti:

"1932'den buyana geçerli bebek teslimine yahut çocukla şahsi alışveriş kurulmasına değgin bildirme yahut tedarik kararlarının hesabına getirilmesine bağlı usul, yürütme sistemi dışına çıkarılacak ve Çocuk Koruma Kanunu kapsamına alınacak. Çocuk teslimi ve şahsi alışveriş kurulmasına değgin işlemlerde rüçhan adına çocuğun örselenmemesini ve o yaşta müşterek çocuğun rastgele müşterek manşet zoru ve ya müdahalesiyle beniz yüze gelmemesi ve müşterek sarsıntı yaşamaması bizim düşüncesince öncelikli. Çünkü bu, çocuğun psikoloji ve bedenî hareket sürecinde sonuç etap önemli. Çocuğun; annesini, babasını yahut akrabalarını gitmek en asliye hakkı. Teklifle, bu hakkın hesabına getirilmesindeki kökler ve esaslar baştan düzenlenecek. Böylece bebek teslimine yahut çocukla şahsi alışveriş kurulmasına bağlı fariza yürütme dairelerinden alınacak ve Adalet Bakanlığının ihtimam ünitesi bulunan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanlığına bırakma edilecek."

"Çocuk tasdik merkezleri yaşama geçirilecek"

AK Parti Grup Başkanvekili Ünal, bebek teslimine yahut çocukla şahsi alışveriş kurulmasına değgin işlemlerin, çocuğun faik yararı gözetilerek psikolog, pedagog, toplumsal çalışmacı, bebek gelişimci ve emare sarıklı üzere uzmanlar kanalıyla gerçekleştirileceğine ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Çocuğun ana yahut babasıyla görüştürülmesine bağlı işlemler ise parasız duruma getirilecek. Bu kapsamda bundan sonra masraf alınmayacak ve yapılacak bütün masraflar, mutluluk bütçesinden karşılanacak. Çocuk teslimine yahut çocukla şahsi alışveriş kurulmasına değgin işlemler, çocuğun örselenmesine bozukluk mümteni biçimde ekol ve yetiştirme yurdu üzere mekanlarda gerçekleştirilecek. Dolayısıyla bebek tasdik merkezleri yaşama geçirilecek. Çocuğun ailesiyle görüştürülmesinde geçerli güç istimal usullerinin bütün kaldırılacak. İlam yahut tedarik kararlarının yürütme eliyle ıkıl ıkıl hesabına getirilmesi esnasında devir zamane istenmeyen sahneler ortaya çıkmakta, bu boyut hem kamuoyunun vicdanını aynı zamanda çocuğun şahsen varlığını örseleyen müşterek boyut ortaya koymaktaydı. Bunu da ortadan kaldırıyoruz. Çocuk teslimi yahut çocukla şahsi alışveriş kurulmasına değgin bildirme yahut tedarik kararının hesabına getirilmesini engelleyenler düzen bağı hapsiyle cezalandırılacak. Kişisel alışveriş kurulmasına değgin karara karşıt davranılmasının önlenmesi şartıyla şahsi alışveriş kurulmasına değgin kararın gerekleri hesabına getirilmezse, çocuğun menfaatine karşıt olmamak kaydıyla yetke hakkı değiştirilebilecek. Bu madde şahsi alışveriş kurulmasına değgin kararda taraflara ikaz edilecek."

"Çocuk, icranın konusu olmaktan çıkarılacak"

Bir gazetecinin, "velayet hakkının değiştirilmesi" mevzusundaki sorusuna Ünal, şu biçimde yanıt verdi:

"Mevcut pratikte velayetin üstünde bulunmuş yer aldığı ebeveyn, çocuğun, gayrı anne-baba çeşidinden görülmesine müsaade vermiyorsa çocuk, mülakat süresi ve murafaa kararının yaşama geçirilmesi düşüncesince manşet diretmesiyle alınıp, yürütme kanalıyla gayrı anne babaya veriliyordu. Yeni düzenlemeyle bebek tasdik merkezine getirilmesi, güneş ve saati ile bildiriliyor. Eğer çocuk, tasdik merkezine getirmezse burada tanık tutuluyor ve bu tutanak, ilgilendiren mahkemeye bırakma ediliyor. İlgili mahkemede bu durumda, düzen bağı hapsi ve ya velayetin değiştirilmesini baştan değerlendirip karara bağlıyor. Burada çocuğun icranın konusu olmaktan çıkarılıp, Çocuk Koruma Kanunu çerçevesinde psikolog, pedagog, toplumsal çalışmacı üzere profesyoneller kanalıyla bundan sonra bu sürecin yürütülmesi hedefleniyor."

İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin, bu hafta komite evresinin tamamlanarak, doğacak hafta TBMM Genel Kurulu gündemine gelmesini planladıklarını vurgulayan Ünal, "İnsan Hakları Eylem Planı kapsamında gayrı kaza paketleri de bundan ahir süreçte Meclis gündemine gelmeye bitmeme edecek." dedi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler