USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

2023'ün "Mevlana Yılı" anons edilmesi Konya'da cümbüş yarattı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, 2023 yılının "Mevlana Yılı" yerine kutlanmasına bağlı piyasaya sürülen genelge, Hazreti Mevlana'nın sandukasının bulunmuş olduğu Konya'da sevinçle karşılandı.

2023'ün
21-01-2023 20:10
Konya

Uluslararası Mevlana Vakfı Başkan Yardımcısı ve Hazreti Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru, AA muhabirine 17 Aralık 2022'de Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile müşterek derinti yaptıklarını, hazırladıkları projeleri aday namına paylaştıklarını söyledi.

Bu sene Mevlana'nın 750. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri'nin yapılacağını anımsatan Bayru, "Toplantıda nice plan hazırladığımızı, bu yılı komple kırcı geçirmemiz icap ettiğini anlattık. Projelerimizi mukayyet namına hanuman ayında görüşme ederek vereceğimizi bildirdik." dedi.

"Ruhlarımız aç, ruhlarımızı maneviyatla doyurabilmek düşüncesince aşırı çalışmamız lazım"

Çelebi, 17 Ocak'ta Bakan Ersoy ile gine müşterek araya geldiklerini belirterek "Toplantıda takvim ve aktiflik önerilerimizi sunduk, hakkıyla komple kırcı müşterek toplantıydı. Birçok yapı da çağırma edilmişti. Önerimiz etkinliklerin Cumhurbaşkanlığı himayesinde olmasıydı. Çok memnunuz ki Cumhurbaşkanımız da müşterek genelgeyle bunu bildirme etmiş ve Resmi Gazete'de de yayımlanmış." sanarak konuştu.

Bu süreçte her insana iri yazık düştüğüne dikkati çekici Bayru şu şekilde konuştu:

"Yalnız bize, Konya'ya değil, topu topu Türkiye'ye, Hazreti Mevlana'yı seven, ondan kişi dünyasına ibret almış her insana bu sene fariza düşüyor. Vakfımızın kapısı her insana açık, daima bu arada neler yapabiliriz? Birlikte düşünelim, önerileri var ise aşırı mutlu oluruz. Önerilerini bizlere göndersinler, beraberce de çalışabiliriz. İnşallah iyi müşterek sene olsun. Dünyanın hakeza güzelliklere gereksinimi var, Hazreti Mevlana'nın laflarına gereksinimi var. Mevlana o lafları daima Kur'an-ı Kerim'den ve hadislerden alarak bizlere anlatmış. Ruhlarımız aç, ruhlarımızı maneviyatla doyurabilmek düşüncesince aşırı çalışmamız lazım."

Mevlana'nın değişik yönlerinin ortaya çıkarılacağı eser hazırlığı yapılıyor

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Olcay Kocatürk, 750. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenlerinin değişik fikir açılarıyla değerlendirebileceği müşterek sene olmasını beklediklerini söyledi.

Hazreti Mevlana'nın elan aşırı tanınması noktasında değişik şeyler yapılabileceğine yer veren Kocatürk, "Her sene Konya düşüncesince senenin en manalı sürecini meydana getiren etkinlikler, Hazreti Mevlana'nın 750. sene dönümünde elan hususi ve ihtimal gözden kaçan şeylerin vurgulanmasına fırsat olur." dedi.

Kocatürk, Hazreti Mevlana'nın nite birisi bulunduğunu idrak etmek düşüncesince kısıtlayıcı, daraltıcı ve bağlayıcı cevaplardan ırak müşterek arayışa koyulabilmenin ehemmiyetli bulunduğunu dile getirdi.

Şebiarus etkinlikleri kapsamında nice programın yapıldığına yer veren Kocatürk, "Törenler kapsamında meydana getirilen etkinliklerin yanı sıra, aşırı değişik branşlardan ve aşırı değişik meşreplerden yazarların katılacağı, Mevlana'nın değişik yönlerinin ortaya çıkarılacağı şümullü müşterek eser ortaya koymayı planlıyoruz. Çünkü yazıyla kaydedilenler elan kalımlı oluyor." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler