USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

2022 bütçe görüşmeleri

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 10 büyükelçinin açıklamasına ilişkin, “Niyetimiz tabii çöküntü boşaltmak değil, ülkemizin ferman hakkına yöneltilen bu saygısızlığa lazım yanıtı vermekti. Tutumumuzu kesin birlikte halde ortaya koyduk ve hatası ortadan kaldırmayı

2022 bütçe görüşmeleri
26-10-2021 23:50

Oktay, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2022 Merkezi Yönetim Bütçe ve 2020 Kesin Hesap Kanun Teklifi üstünde milletvekillerinin sorularını cevapladı.

Oktay şöyleki konuştu:

“Bu ülkenin esnafını, KOBİ'sini, girişimcisini, Start-up sahiplerini, e-tüccarını, çiftçisini, besicisini, zanaatkârını, tasarımcısını sağlam aşırı motivasyon programıyla destekleyen; bizleriz. Öğrencimizin yurdunu da en güzel koşullarda tığ yaptık ve yapıyoruz; öğrencilerimizin kredisini, bursunu da olabilecek en faziletkâr ölçüde tığ veriyoruz. Çalışanımızın yanındayız; özürlü vatandaşımızın ve korunmaya kadın evlatlarımızın indinde da tığ varız. Doğal afetlerde en aceleci biçimde vatandaşımızın imdadına koşan da biziz, kıyamet sonrası yaraları en aceleci biçimde sararak şehirlerimizi baştan diriltme fail de biziz. AK Parti hükümetlerinin bugüne denli ne badireler atlattığını, ne zorluklara döş gerdiğini; rastgele şeye karşın iri ve çelimli Türkiye amacından şaşmadığını esasta hepiniz biliyorsunuz.”

Para ve maliye politikalarına yer veren Oktay, “Para ve maliye politikalarımız birbiriyle koordineli yerine yukarı yöntem dokümanlarında belirlenmekte ve yayımlanmaktadır. Orta Vadeli Program (OVP) salgının etkisiyle yükselen amme açıklarının tedrici yerine azaltılması ve finansal disiplinin sürdürülmesi izlence devrinde izlenecek maliye politikasının asliye gayesi olabileceği dile getirilmiştir. Ayrıca, ciddi ölçütler çerçevesinde planlı istikraz politikası kapsamında istikraz ağırlıklı yerine TL cinsinden yapılacağı dile getirilmiş, emlak içi döviz ve giranbaha cinsi borçlanmaların ise etraf şartları çerçevesinde aşamalı yerine azaltılması istikraz politikasının asliye ciddi hedeflerinden bir tanesi olabileceği vurgulanmıştır. Kazanımlarımızın dayanağı; maliye politikamızı çelimli müşterek biçimde kullanıyor olmamız ve bütçe disiplinimizdir” halinde konuştu.

Oktay, bütçe disiplini mevzusundaki aykırılık milletvekillerinin eleştirilerine, “Son dü yılda hepsi dünyada bütçe açıkları artmıştır. Bütçe açığının ulusal gelire oranı; ABD'de yüzdelik 5,7'den yüzdelik 10,8'e, Avro Bölgesi'nde yüzdelik 0,6'dan yüzdelik 7,7'ye, Almanya'da yüzdelik 1,5 üste yüzdelik 7,7 açığa, Fransa'da yüzdelik 3,1'den yüzdelik 8,9'a, Çin'de yüzdelik 6,3'ten yüzdelik 7,5'e, Hindistan'da yüzdelik 7,4'ten yüzdelik 12,8'e yükselmiştir. Ülkemizde ise salgının ağırbaşlı şartlarına ve hükümetimizin açıklamış olduğu sağlam aşırı yardıma karşın bütçe açığını 2020 senesinde yüzdelik 3,5 seviyesinde gerçekleştirdik.

2021 yılı bütçe açığı ise Meclisimizden yüzdelik 4,3 yerine geçmişken, müşterek yandan salgından etkilenen kesimler özellikle iktisap etmek neredeyse içtimai ve ekonomik dayanaklık etmek gereksinim duyan hepsi kesimlerin ihtiyaçlarını ağız ağıza karşılayacak biçimde gider politikalarımızı sürdürürken, öbür yandan yıl başlangıcında aldığımız kümelenme tedbirleriyle yüzdelik 3,5'lik müşterek açıkça seviyesini hedefleyerek bütçemizi çalışan müşterek biçimde yönettik. Sene sonuna yaklaştığımız şu günlerde bu hedefi tutturuyoruz” diyerek konuştu.

Merkez Bankası'nın yöntem nema indirimine müteallik yerine Oktay, “Para politikası kararları, Para Politikası Kurulu üyeleri kabilinden alınmaktadır. Bu nedenle tartışmaların Merkez Bankasının bağımsızlığını zedeleyecek müşterek zemine çekilmemesi icap ettiğini düşünüyorum. Ayrıca yöntem faizi ve şişkinlik denklemine yalnızca ters müşterek tane müşterek çerçeveden bakamayız. Salgının etkileriyle enflasyonun hepsi dünyada müşterek yükseliş trendinde bulunduğunu görüyoruz. Ancak enflasyonun artıyor olması Merkez Bankalarının hele ki şişkinlik üstünde müşterek yöntem faizi uygulaması anlamına gelmiyor. mesela mütekâmil çoğunda, elden hoppadak hepsinde yöntem faizleri enflasyonun iyice altındadır.

ABD'de yüzdelik 5,4 şişkinlik varken yöntem faizinin yüzdelik 0,25 bulunduğunu görüyoruz. Bu örneğe Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve Japonya kabilinden nice ülkeyi karışma edebiliriz. Gelişmekte bulunan devletler açısından da benzeri müşterek gestalt gır konusu. mesela Brezilya'da yüzdelik 10,25 enflasyona cevap faizin yüzdelik 6,25, Meksika'da ise şişkinlik yüzdelik 6 iken faizin yüzdelik 4,75 bulunduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Oktay şunları kaydetti:

“Kur hareketleri mevzusuna değinecek olursak; Doların ABD'nin tağyir alımlarını andıran vakitte azaltmaya başlayacağının netleşmesiyle ve nema kümelenme sonucu ile beraberce öbür iklim mülk birimleri karşısında değerlendiği müşterek devirde bulunmaktayız. Dolar endeksi Mayıs ayından bugüne müşterek yükseliş trendi içindedir. Avro/Dolar paritesi de 1,16 seviyelerindedir. Bu halden sağlam aşırı iklim kabilinden bizim de etkilendiğimiz müşterek gerçektir. Türkiye mutedil müşterek borçluluk seviyesi, düşüt müşterek bütçe açığı ve enli gamda istihsal kapasitesiyle çelimli müşterek ekonomiye sahiptir. Bankalarımızın kapital uzluk rasyoları da iyice kuvvetlidir. İhracatımız Ocak-Eylül devrinde güzeşte seneye nazaran yüzdelik 36 artma sergilemiştir. Buna müteallik yerine akan açığımızda ehemmiyetli iyileşmeler görülmektedir. Türkiye seneler sonradan bağıl düşüt akan açıkla büyüyebilme kapasitesine erişmeye yakındır. Cari açığımızdaki iyileşmeyle beraberce düzey saldırılarına huzur ekonomimizi hâlâ mukavemetli bir duruma getirmekte ve bu saldırıları fırlamış yetenek ve kapasitemizi açıkça belirgin çoğaltma kararlılığındayız.”

Oktay, Türkiye'nin gelişmesine müteallik olarak, “Büyümenin kalitesine ayraç fail ehemmiyetli göstergeler makine-teçhizat yatırımları ve müstesna satım bazlı büyümelerin olup olmadığıdır. Makine-teçhizat yatırımları 2019 yılı akıbet çeyreğinden buyana 7 çeyrektir nema kaydetmektedir. 2021 yılının evvel yarısında da makine-teçhizat yatırımları salname bazda yüzdelik 32,9 büyümüş, GSYH gelişmesine 3,4 nokta ulama vermiştir. Güçlü iç alakanın yanı esna bu vakitte kupkuru aut alakanın büyümeye yardımı da 3,9 nokta yerine gerçekleşmiştir” ifadelerini kullandı.
Oktay Türkiye'de bitmeme fail sorun süreciyle ait on büyükelçinin kuma açıklamasına değinerek, kuma açıklamanın topluluğun rastgele kesiminde edilgi oluşturduğunu tabir etti. Oktay, “Bağımsız ve nötr Türk yargısına bası hazırlamaya niyetlenen bu hadsiz girişime huzur özellikle Sayın Cumhurbaşkanımız iktisap etmek neredeyse rastgele kurda tepkime gösterdik. Niyetimiz tabii akse boşaltmak değil, ülkemizin ferman hakkına yöneltilen bu saygısızlığa lazım yanıtı vermekti. Tutumumuzu kupkuru müşterek biçimde ortaya koyduk ve hatası ortadan kaldırmayı hedefledik.

Türkiye Cumhuriyeti, özgür ve hâkim müşterek devlettir. Yargı yetkisini de bu istiklal ve egemenliğinin gerektirdiği biçimde özgür ve nötr mahkemeleri kanalıyla kullanır. Devletin kaza yetkisini zaafa uğratacak uğur boncuğu teşebbüs onama edilemez. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına mucibince Türk mahkemelerinde yargılanan hepsi sanıklarla ait kararları duraksamadan Türk mahkemesi verecektir. Dışarıdan, apayrı yerlerden kâr umanlar hüsrana uğramaya mahkumdur. Bu vesileyle arsıulusal hukukun müşterek gereğini esasen hatırlatmakta da yarar görüyorum. Diplomatlar bulundukları ülkenin yasalarına ve yargısal süreçlerine hürmet ifşa etmek zorundadır. Diplomatik bağışıklıklar bulunulan ülkenin istiklal ve ferman haklarına huzur kullanılamaz. Mahkemelerimizde görülebilmektedir bulunan davalara ne saikle olursa olsun haricen uğur boncuğu karışma onama edilemez. Müdahale olursa da arsıulusal hukukun ülkemize tanımış olduğu hukuk çerçevesinde karşılığını bulur. Büyükelçilikler de bu diplomatik teamüllere ekşi hatası doğrultmak düşüncesince hâlâ sonradan müşterek izah yaparak, Diplomatik İlişkiler hakkında Viyana Sözleşmesinin 41. maddesine uyma etmeyi tasdik ettiler. Diğer müşterek deyişle, niyetlerinin iç işlerine ve yargıya karışma olmadığını ortaya koydular” dedi.

Oktay, Türkiye'nin sunulan kalmış olduğu tabii afetlerle ait yerler düşüncesince ayni ve nakdi yardımların aceleci müşterek biçimde sonuçlandırıldığını belirterek, “Meydana mevrut sellerde devletimizin hepsi imkânları seferber edilerek kıyamet bölgelerine toplanmış 2,5 bilyon liradan müşterek tomar eşme muktebes durumdadır. Şu anne denli Kastamonu, Sinop ve Bartın'da afetten etkilenen yurttaşlarımıza toplam; 306 milyon 65 bin 349 teklik nakdi iane yapılmıştır, buna icar yardımı, ofis zararlarının yüzdelik 70'inin karşılanması ve taşıt yardımları dâhildir.

Kastamonu'da bin 50 ev ve 40 karye evi, Sinop'ta 80 ev ve 110 karye evi ve Bartın'da 20 karye evi iktisap etmek neredeyse toplanmış bin 130 ev ve 170 karye evi yapıyoruz. Bunlardan 615 ev ve 110 karye evinin ihalesi yapılarak inşaatlarına başlandı. Adana, Mersin, Antalya, Muğla, Isparta, Burdur ve Denizli illerimiz ise orman yangınlarından etkilenmiş; yangınlar çelimsiz müddette arama dibine münfail ve alanda hasar belirleme emekleri hızlıca tamamlanmıştır. Bu illerimize şu anne denli kestirmece 37 milyon teklik Afet ve Acil Durum Faaliyetleri Ödeneği gönderilmiştir.

28 Temmuz-13 Ağustos 2021 tarihleri ortada toplanmış 54 ilde 313 skor orman yangınına 18 su atar uçak, 9 İHA, 66 helikopter, 850 arazöz ve su tankeri, 430 iş makinası ve 5250 personel ile aceleci ve çalışan karışma edilerek yangınlar çelimsiz müddette arama dibine alınmıştır” diyerek konuştu.

Ahmet Umur Öztürk
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler