USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

2021 Borsa İstanbul düşüncesince rekorlar yılı oldu

Borsa İstanbul'da, 2021 senesinde bölüt bildirme bulunan iştirak sayısı, yatırımcı sayısı, indeks değerleri ve prosedür hacimlerinde rekorlar kırıldı.

2021 Borsa İstanbul düşüncesince rekorlar yılı oldu
17-01-2022 13:53
İstanbul

Borsa İstanbul'dan meydana getirilen bağlanmış açıklamada 2021'e bağlı değerlendirmeleri toprak alan Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, 2021'in nice manada kalburüstü birlikte sene bulunduğunu bildirdi.

Borsa İstanbul'da bölüt sunma bulunan ortaklık sayısında, yatırımcı sayısında, fihrist değerlerinde ve prosedür hacimlerinde rekorların kırıldığı 2021'in kapital piyasaları açısından kalburüstü geçtiğini vurgulayan Ergun, salgına karşın hepsi hizmetlerin okunabilen birlikte halde sunulduğunu, bu sektörün gereksinimlerine gereğince dünkü mali mahsul ve misyon ihya çalışmalarına mücahede kesmeden bitmeme edildiğini anlattı.

Ergun, sabık sene iş etme modellerinde birlikte dönüşümü gerçekleştirdiklerini kaydederek, bundan sonradan hoppadak firmaların prosedür müşahede başvurusundan sonradan bu başvuruyu değerlendiren birlikte borsa olmadıklarını, hepsi süreçlerde firmalara sefer yayınlayan ve onların sorunları çözen birlikte borsaya dönüştüklerini aktardı.

Geçen sene elde ettikleri en ehemmiyetli rekorun bölüt sunma sayısında bulunduğunu bildiren Ergun, şu detayları verdi:

"Halka sunma edilen 52 şirketle bu bölgede üstün dereceli kırıldı. 21,6 bilyon TL büyüklüğünde bölüt sunma gerçekleştirildi. 2020'de ise 8 şirketle 1,1 bilyon TL ücretinde bölüt sunma gerçekleştirilmişti. Bundan geçmiş üstün dereceli 35 şirketle 1990'daydı. Böylece, evren borsaları arasında, bölüt sunma sayısı itibarıyla Borsa İstanbul 14 aşama ansızın terfian 13. sıraya yerleşti. İstanbul, Ankara, Aydın, Balıkesir, Denizli, Erzurum, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Rize kabilinden ülkemizin değişik şehirlerinde çalışkanlık yayınlayan nice sektörden ortaklık bu sene aramıza katıldı."

"Şirketlerimizin öz sermayelerini güçlendirmeyi hedefliyoruz"

Korkmaz Ergun, şirketlerimizin gerekseme duyduğu levent boylu vadeli finansmana erişmelerine dayanaklık etmek olduklarını belirterek, öz sermayelerini güçlendirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Ergun, "Amacımız, gelişigüzel sene, ülkemizin büyüme göstermesine ulama sağlayıcı baş döndürücü sayıda şirketimizin yatırımlarını bölüt sunma tarafından akçalanmış etmelerini sağlamaktır. Çünkü şirketlerimizin yatırımları düşüncesince gerekseme duydukları levent boylu vadeli TL hoppadak kapital piyasalarında ve borsada mevcuttur. 2021'de ayrımsız sürede istikraz uzlaştırıcı ihraçlarıyla 258,5 bilyon TL pınar kapital piyasaları tarafından sağlanmış oldu." ifadelerini kullandı.

Şirketleri yatırımlarını ve büyümelerini kapital piyasaları kanalıyla akçalanmış etmeleri düşüncesince borsaya çağırma fail Ergun, hisse senedi sahibi yurttaş sayısının 1,2 milyondan 2,4 milyona yükseldiğini bildirdi.

Ergun, "Bireysel yatırımcı sayısındaki artışın, sorumluluklarımızı artırdığı bilinciyle akıntı ediyoruz. Yatırımcılarımızı mali okuryazarlık hikayelerinde bilgilendirmeye müteveccih adımlar atıyoruz ve yatırımcı menfaatlerinin korunması şartıyla tedbirler alıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- Çok sayıda dünkü mahsul ve misyon yaşama geçirildi

Borsa İstanbul Genel Müdürü Ergun, 2021'de Pay Piyasası'nda 91,2 bilyon lirayla, Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası'nda 69,4 bilyon lirayla günce prosedür kütlesi rekorları kırıldığını anımsatarak, bu piyasalarda yaşanmış bulunan artışlardan bahsetti.

Geçen sene yaşama geçirilen mali mahsul ve hizmetler kendince bilim verici Ergun, "Sermaye piyasalarının derinliğini artı ve yatırımcılara ayrışık envestisman fırsatları sağlayıcı mali ürünlerimiz, ülkemizin kalkınmasına dayanaklık etmek olmaktadır. Bu ayn açısıyla, piyasaların büyüme göstermesine ve derinleşmesine odaklanarak meydan dostu, yenilikçi adımlar atıldı." ifadelerini kullandı.

Ergun, giranbaha beyaz zehir antreposunun hizmete açılmasından, BIST Spot Altın Endeksi, BIST Altın Tahvil Endeksi ve BIST Altına Dayalı Kira Sertifikası Endeksi'nin hesaplanmaya başlanmasından, Platin ve Paladyum Vadeli İşlem Sözleşmeleri'nin hizmete alınmasından, Sürdürülebilirlik Endeksinin yenilenmesinden, Türev Borsaları Ağı'nın 11 müessis üyesi ortada toprak almalarından bahsetti.

Korkmaz Ergun, 2021'de 5 nüsha paydaşlık endeksi hesaplamaya başladıklarını, Fiziki Teslimatlı Dolar/TL Sözleşmeleri'nin el işi açıldığını, Devlet İç Borçlanma Senedi Vadeli İşlem Sözleşmelerini devreye kabul etmek düşüncesince muktezi çalışmaların tamamlandığını, Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü (IOSCO) Prensiplerine uyumuna müteveccih tedarik çalışmalarının bitirildiğini anlattı.

Geçen sene arsıulusal kuruluşlarda canlı adına görevler alındığını hatırlatan Ergun, bu alandaki faaliyetlerden bahsetti.

"Dünyanın en hazır para borsasıyız"

Korkmaz Ergun, birlikte dönüşümü de uygulayım bilimi dalında başardıklarını belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

"Dünya Borsalar Federasyonu'nun verilerine göre, dünyanın en hazır para borsasıyız. Borsa İstanbul piyasaları, uçtan kuyruk sokumu kemiği biricik birlikte ortam üstünde bütünleşmiş birlikte halde çalışkanlık göstermektedir. Teknolojik altyapımız doğrusu BISTECH, mücahede ve erişilebilirlik açısından dünyanın en önde mevrut sistemlerinden biridir. Yatırımcılarına aceleci ve emniyetli meydan erişimini sağlayacak halde data merkezinin genişletildiği, değişik ihtiyaçlara gereğince seçenek ulaşım olanakları sunan ve arsıulusal standartlarda misyon verici birlikte borsayız."

Geçen sene uygulayım bilimi dalında yaşama geçirdikleri yeniliklerden bahseden Ergun, dünkü data paketleriyle data mahsul yelpazelerini de genişletmeye bitmeme ettiklerini bildirdi.

Toplumsal yarar açısından mali okuryazarlık mevzusuna da odaklandıklarını ve bu mevzuda yayınlar, webinarlar ve zirveler düzenlediklerini anımsatan Ergun, toplumsal iletişim araçları üstünden görsel ve bağlanmış yayınlarla çalışan icraat yaptıklarını anlattı.

"Borsa İstanbul'un açık eş 2,07 bilyon liralık oldu"

Ergun, Borsa İstanbul'un mali performasıyla ait olarak, "2021'de prosedür hacimlerinin yükselmesiyle prosedür bazlı gelirler, sunduğumuz dünkü mali misyon ve ürünler, data ve uygulayım bilimi gelirleri ve bölüt arzların çoğalması yardımıyla Borsa İstanbul'un mali performansı da geçmiş yıla nispetle henüz da güçlendi. 2021 böylelikle açık karımız yüzdelik 44 artarak 2,07 bilyon TL oldu." ifadelerini kullandı.

Gelecek çağda de kapital piyasasını güçlendirici adımlar atmaya, paydaşların desteğiyle, ister yatırımcılara ister şirketlere gereksinimlerine makul mahsulat ve hizmetler sunmaya bitmeme edeceklerini vurgulayan Ergun, açıklamalarını şöyleki tamamladı:

"Arz tarafında henüz birlikte tomar firmanın ayrışık pınar temini olanağına kavuştuğu, arzu tarafında ise henüz serbest birlikte yatırımcı tabanına ulaşıldığı, meydan gereksinimlerine gereğince dünkü mali mahsul ve hizmetlerin geliştirildiği, kısaca piyasaların büyüme göstermesine odaklandığımız birlikte hedefle, Cumhurbaşkanımızın gösterimi çerçevesinde açılan İstanbul'un arsıulusal birlikte mal merkezi olması düşüncesince çalışmaya ve kapital piyasamızı geliştirmeye önümüzdeki çağda de bitmeme edeceğiz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler