USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

2. el otoda 'kilometre düşürme' dolandırıcılığına dikkat

Auto King Genel Müdürü Özkök, "Ülkemizde vasıtaların ne efsus ki yüzdelik 0,4'ü kilometresi düşürülerek satılmaktadır. Bir araçta kilometrenin düşürülmesi fakat dair bilirkişi ekspertiz noktalarında belirleme yaptırılarak anlaşılabilir." dedi.

2. el otoda 'kilometre düşürme' dolandırıcılığına dikkat
02-01-2022 11:35
İstanbul

Auto King Genel Müdürü Barbaros Özkök, 2. el araçlarda küsurat bakım talebi, redif zerre tedarikindeki mesail ve araç alırken karşılaşılan kilometre düşürme dolandırıcılığına bağlı AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

2. el araç piyasasında fiyatların yükselmesinin vasıtaların kıymetini ortak esbak yıla gereğince artırdığını ve otomobillerin ortak envestisman ara bulucu durumuna geldiğini aktaran Özkök, "Bu sebeple vasıtaların mevkut bakımları ile üstünde bedel kaybı yaratabilecek bazısı bediiyat kusurların giderilmesi talebi çoğalma göstermiştir. Binek arabalarda Avrupa araç gözyaşı averajı 10 sene iken, vatanımızda araç gözyaşı averajı 13 yıldır. Dolayısıyla 2. el araç fiyatlarının çoğalması ve arabanın değerinin korunması da ortak zamanlar meydana getirilen bakımlardan geçmektedir." ifadelerini kullandı.

Dövizdeki düşüşün redif zerre tedarikindeki problemleri azda olsa çözdüğünü tamlayan Özkök, "Dövizin efdal bulunduğu zamanlarda redif zerre tedarikçileri, acemi ürünü bire ortak fiyata alamayacakları ve elindeki ürünü de bu nedenlerle ne bedel ile satacaklarını bilemiyorlardı. Döviz kurlarındaki durağanlık bitmeme ettikçe redif zerre tedariki dair rastgele ortak sıkıntı olamayacağını düşünüyoruz." dedi.

"Kilometreyi, riskli bulunmasına karşın akla yatkın ortak seviyeye kasten çekebilirler"

Barbaros Özkök, 2. el araç alımlarında sonuç devirde çoğunlukla karşılaşılan kilometre art çekilme dolandırıcılığına da değindi.

Bu vasıtaların sayı farkı 3 ila 5 sene ortada el değiştirdiğini aktaran Özkök, dolandırıcıların, arabanın kilometresini, bağan kilometreli bulunan eş bedel manken ve kilometredeki apayrı ortak araç fiyatına bey talebiyle riskli bulunmasına karşın akla yatkın ortak seviyeye kasten çekebildiğini söyledi.

"Ülkemizde satılan vasıtaların ne efsus ki yüzdelik 0,4'ü kilometresi düşürülerek satılmaktadır"

Auto King Genel Müdürü Özkök, kilometresi düşürülmüş ortak aracın, sonuç araştırma geçerlik tarihindeki kilometreden henüz bağan çıkması şeklinde muayeneden de geçemeyeceğini fakat bu halde düşürecek kişinin, arabanın sonuç araştırma kilometresini dikkate alarak düşürme işlemini nazarıitibar çekmeyecek ortak seviyeye çekebileceğini söyledi.

Satın tahsil edilen ortak arabanın kilometresinin düşürüldüğünü kullanıcının anlamasının beklenen olmadığını vurgulayan Özkök, "Ülkemizde satılan vasıtaların ne efsus ki yüzdelik 0,4'ü kilometresi düşürülerek satılmaktadır. Bir araçta kilometrenin düşürülmesi fakat dair bilirkişi ve TSE 13805 mezuniyet belgeli ekspertiz noktalarında belirleme yaptırılarak anlaşılabilir. Auto King kendisine bizler, araç üstünde ilkin kaporta, boya derece mütebeddil bilgilerinden yola çıkarak arabanın kilometre ve kilometreye nispeten iç kısımlar ve plastiklerdeki itikâl kırat muayeneleri ve kıyaslaması ve iz rastık tekniğini kullanılıyoruz. Ekspertiz hizmetinde arabanın OBD beynine girilerek kilometre sorgusu yapılması, hemen yöntemlerden biridir." diyerek konuştu.

Son kullanıcının arabanın kilometresinin düşürülmesini anlamasının beklenen olmadığını tamlayan Özkök, "2. el araç düzlük kullanıcı, şayet ki TSE 13805 belgeli ortak ekspertiz misyon noktasında ekspertiz yaptırmamış ise hakkını araması ne efsus ki aşırı zor. Ticaret Bakanlığının tüketicinin mağduriyetini korumaya müteveccih kendisine başlatmış bulunduğu icraat sonucunda araç alışveriş ve ekspertiz misyon noktalarına satı ve ekspertiz ondan sonra güvence ve bazısı yükümlülükler getirilmiştir." dedi.

"2. el elektrikli otomobillerin bakım onarımı düşüncesince zincir servisler düzentileme yapıyor"

Barbaros Özkök, Türkiye'de de 2. el alanı oluşmaya başlamış bulunan elektrikli arabalarla ilgilendiren zincir hususi servislerde misyon yeterlilikleri dair kısaca 2 yıldan beri çalışmalara başlandığını bildirdi.

Özkök, "Bilindiği üzere, elektrikli vasıtaların zamanımız mazot ve dizel yakıtlı araçlara gereğince en ayırıcı niteliği bataryalarıdır. 2. el elektrikli araç alıntı satımında ise kaporta boya ve mütebeddil dışında araç kıymetini belirleyecek en ehemmiyetli konu, araç pil ömrünün ne denli kalmış bulunduğu olacaktır. Bu kapsamda vasıtaların yükleme istasyon ağları da yaygınlaşmıştır." diyerek konuştu.

Bugün bakımından Türkiye'deki elektrikli araç sayısının kısaca 5 bin yöresinde olduğunu, önümüzdeki 3 yıldan sonraları pazarın aşırı henüz çabuk büyüyeceğini düşündüklerini anlatım fail Özkök, elektrikli araç bakım onarımlarının evvel evrede dair uzmanlaşmış, elektrikli araç bakım ve tesisat yapısına hakim, bu işin eğitimini almış ve hususi sertifikasyonlu personel çalıştırabilen kurumsal ve izinli hususi servis zincirleri yardımıyla olacağını söyledi.

Auto King olarak, 2 yıldan beri 10 servise elektrikli araç yükleme istasyonu kurulumu yaptıklarını, Türkiye'deki tamamı elektrikli vasıtaların bakım tamirat hizmetlerini yapabilir durumda, uygulayım enfrastrüktür ve donanıma erbap servis merkezlerine erbap olduklarını özetleyen Özkök, şunları kaydetti:

"Elektrikli araçlarda oluşabilecek hasarların da onarımlarının evvel evrede elektrikli araç bakım onarımlarını yapabilecek yeterlilikteki izinli ve hususi servislerde yapılabileceğini düşünüyoruz. Fosil yakıtlı vesait ilkin peyda etmek neredeyse ilerleyici devirde hassaten yalıtım ve melez değme bellik manken arabanın hasar, bakım tamirat ve kozmetik bakımlarının yapılmasına birebir teknolojik tesisat ve bilgelik birikime erbap olmakla beraber, bu konudaki yeterliliğimizi tasarruf etmek içiş daima AR-GE çalışmalarımız sürüyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler