Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı, Rusya ile müzakerelerden umutlu

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Rusya ile yaşanmış olan savaşın sonlandırılması düşüncesince düzenlenen müzakerelerden uzlaşma çıkmasını beklediğini ve "yakın gelecekte" ateşkese yaklaşılacağını düşündüğünü söyledi.

Dünya - 2 yıl önce

Kiev

Podolyak, başşehir Kiev’de mevcut Devlet Başkanlığı Çalışma Ofisi’nde Rusya-Ukrayna mücadelesi ve Kiev ile Moskova arasındaki mütalaa sürecine bağlı AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Rusya’nın Ukrayna’daki saldırılarının baş döndürücü koyu biçimde bitmeme ettiğini tamlayan Podolyak, Moskova’nın Kiev yönetimine siyasal şartlarını bildirme yol açmak istediğini dile getirdi.

Dünyanın gözü Antalya'daRusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları Lavrov ile Kuleba Antalya'ya geldi

Moskova yönetiminin Ukrayna’nın degaje birlikte sahasını ele buyurmak istediğini kail Podolyak, Rus güçlerinin taktik değiştirdiğini anlatım etti.

Rus güçlerinin savaşın önce günlerinde Ukrayna’nın ve çırçıplak halkın direncini deşmek düşüncesince askeri altyapıyı, askeri havaalanlarını, kumanda ve arama merkezilerini vurduğunu tamlayan Podolyak, "Şimdi taktikleri değişti. Sivil nüfusun yoğunlaştığı şişman şehirleri, kasabaları, ıvır zıvır kasabaları kuşatmaya çalışıyorlar. Ülke genelinde baş döndürücü sayıda insanca çöküntü noktaları meydana getirmeye çalışıyorlar." dedi.

Podolyak, bu acemi stratejiyle Ukrayna’da yaşayanların, ürkü havasına sokularak yiyecek, ilaç, boşaltma önlemleri amacıyla asliye kentlileşmiş ihtiyaçlara erişmelerinin dinamitlenmek istendiğini kaydetti.

Rus güçlerinin Ukrayna'yı kuşatmaya çalıştığını anlatım fail Podolyak, "İnsanlarımız ölüyor, dallar ölüyor, okullar, kreşler ve hastaneler yıkılıyor, erke dönüştürücü merkezleri, şu demek oluyor ki az henüz kâffesi çırçıplak altyapımız atılım altında." niteleyerek konuştu.

Podolyak, Rus güçlerinin sivillere azami ziyanı vermeyi ve ahali ortada degaje kabiliyetli ürkü yaratmayı hedeflediklerini vurguladı.

Rusların çekirdeksel santraller amacıyla eleştiri enfrastrüktür tesislerini "işgalle" arama dibine bildirme etmek düşüncesince teşebbüste bulunduğunu kaydeden Podolyak, "Amaçları, verecekleri hasarla Doğu Avrupa'da global bulaşık yaratmak." niteleyerek konuştu.

Rusların Kiev’i ele geçirerek şehirde ürkü havasını ateşlemek düşüncesince taktik uyguladıklarını ve bunu sürdürmeye bitmeme ettiklerini kail Podolyak, "Kiev'e erzak sağlanan anne arterleri engellemeye çalışıyorlar. Kesinlikle müşterilerini bilhassa sivilleri, kadınları, çocukları, yaşlıları hastaneleri boca etmek istiyorlar." halinde konuştu.

Rus güçlerinin Kiev’i ele geçirip geçiremeyeceği yönündeki soruya Podolyak, "Rusya'nın umde olarak, Kiev'e yağız harekatı ile girmeyi başarması dayanıklı beklenir değil. Bugün Ukrayna'nın seferberliği en fevk düzeyde. İnsanlar vatanlarını müdafaa etmek istiyor ve bunu yapacaklar." cevabını verdi.

Kadın, bebek ve yaşlıların tahliyesinden yana bulunduğunu dile getiren Podolyak, şu biçimde bitmeme etti:

"Bir kat henüz gene ediyorum, Ruslar askeri operasyonların yürütülmesine bağlı kâffesi kuralları dikkate alarak savaşmıyor. Hala orduyla değil çırçıplak nüfusla savaşıyorlar. Orduyla nite savaşacaklarını bilmiyorlar."

Ukraynalıların birçoğunun Kiev’den boşanmak istemediğine ayraç fail Podolyak, "Çünkü on paralık kimesne evini zayi etmek istemiyor, hepsi korumaya çalışıyor." ifadesini kullandı.

Podolyak, ülkenin bütününün saldırıya uğradığını, bunun 21. yüzyılda hala beklenir olabileceğinin kavranamadığını kaydetti.

"Ruslar Suriye'de makbul taktiklere başvuruyor"

Rusya’nın Ukrayna’ya müteveccih muharebede taktik değiştirdiğini vurgulayan Podolyak, "Rusların taktikleri değişti. Şimdi de Suriye'de makbul taktiklere başvuruyorlar. Büyük şehirleri abluka ve orada en alevli insanca felaketleri tekvin taktiklerini uygulamaya koydular." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ile ölçülü müzakerelere yer veren Podolyak, "Müzakere döneminin birlikte uzlaşma anlaşmasını en akıllıca biçimde geliştireceğini düşünüyorum. Yani prensipte sanırım benzeyen gelecekte ateşkese yaklaşacağız." dedi.

Rusya’nın savaşın arifesinde Ukrayna’daki bir hale bağlı emin birlikte bilgiye eş olmadığını ve değişmeyen vericiler düşüncesince akıllıcasına sıfır bilgiler sunulduğunu kail Podalyak, "Ukrayna'daki denyo durumunu banko anlamamışlar ve buna mucibince hata neticeler çıkardılar ve bu yüzden planladıkları senaryo ile savaşları gitmiyor." niteleyerek konuştu.

Moskova yönetiminin müzakerelerdeki taleplerini bildirme etmeyeceklerini dile getiren Podolyak, şunları kaydetti:

"Ukrayna bunun düşüncesince harp meydanlarında ölmüyor. 700 kilometrelik harp alanı hattımız var. Bunu birlikte hayalet edin. Savunmaya, konutlarını esirgeyici yüzbinlerce Ukraynalı katılıyor. Tabii ki bu kahramanlıkla Ukrayna, Rusya Federasyonu'nun önce ültimatom taleplerini banko bildirme etmeyecektir. Bu prensipte beklenir değildir."

"Türkiye enerjik gösteriş oynuyor"

Podolyak, Rusya'nın Ukrayna cephesinde tek ciddi başarısı olmadığını ve savaşın mütareke ve barışın ilanıyla sona ermesi icap ettiğini anlatım etti.

Rusya yönetiminin Ukrayna’daki askeri hali afaki biçimde değerlendirmesi gerektiğine dikkati çekici Podolyak, "O devir müzakerelere henüz yararcı birlikte biçimde yaklaşacağız." ifadesini kullandı.

Moskova ile Kiev ortada bilhassa Türkiye iktisap etmek amacıyla birtakım devletlerin arabuluculuk faaliyetlerine bağlı değerlendirmesinde Podolyak, "Arabuluculuk misyonu üstlenmeye etkin arsıulusal ortaklarımız bulunduğu düşüncesince baş döndürücü memnunuz ve Türkiye, arsıulusal topluluğun eş çabalarıyla bu mevzuda enerjik birlikte gösteriş oynuyor." dedi.

Türkiye’nin arabuluculuğunda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ortada Antalya’da yapılacak görüşmeye bağlı Podolyak, "Antalya Diplomasi Forumu'nun oturumu mütalaa döneminin ikinci hattı olacak. Bana anca geliyor ki Kuleba, Lavrov'a henüz afaki birlikte gösterici getirebilecek, bu onların mütalaa sürecinde birlikte yere gitmelerine, birlikte cins uzlaşmaya varmalarına da olanak tanıyacak." halinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Rusya-Ukrayna harbinde 13. gün

2022-03-08 12:40 - Dünya

Kuru meyveler sağlık deposu

2022-03-09 11:58 - Sağlık

AB, Rusya'ya arttırma yaptırımları onayladı

2022-03-09 13:34 - Dünya

Geleceğin bilim insanları İzmir’de yarışıyor

2022-03-05 14:22 - Teknoloji

Eski Ukrayna Başbakanı Timoşenko: Millet kendisine biriz, beraberiz

2022-03-07 13:26 - Dünya

Doğa Araştırmaları Derneği Başkanı Erdem: Dünyada kısaca 40 bin türün nesli tehlikede

2022-03-03 11:35 - Yaşam

Kocaeli'de olumsuz hava şartları sebebiyle eğitime ara verildi

2022-03-09 15:48 - Gündem

Yeşilay 102 senedir dinç nesilleri bağımlılıktan koruyor

2022-03-05 11:43 - Sağlık

İhlas Medya Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar sonuç yolculuğuna uğurlandı

2022-03-06 18:31 - Gündem

Rus ordusu Harkov’da hastaneyi vurdu

2022-03-08 19:05 - Dünya

İlgili Haberler

Netanyahu, dünkü başbakanlığı çağında İsrail'i "çalkantılı müşterek sürece" sürükledi

13:08 - Dünya

Ukrayna: Rusya, şeb 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:08 - Dünya

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:07 - Dünya

Pentagon'un, ABD'nin muhtemel Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

06:06 - Dünya

Cezayir'den Fas yönetimine: Ordumuz sınırlarımızı korumaya hazır

05:07 - Dünya

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem