NATO Savunma Bakanları Brüksel'de toplanacak

NATO üyesi devletlerin defans bakanları, Afganistan'daki durum, Rusya, Çin ve NATO-AB ilişkileri kabilinden ruzname maddelerini ele kabul etmek kıl payı 21-22 Ekim'de ittifakın Brüksel'deki karargahında ortak araya gelecek.

Dünya - 3 yıl önce

Brüksel

Türkiye'yi Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın anabolizma edeceği dü günce NATO Savunma Bakanları Toplantısı 21 Ekim'de öğleden sonradan başlayacak.

Toplantı, hazirandaki NATO Zirvesi'nden ve ittifakın bu yaz Afganistan'dan çekilmesinden sonradan planlı evvela NATO Savunma Bakanları Toplantısı olması itibarıyla ehemmiyet taşıyor.

Toplantının Afganistan başlığında NATO'nun çekilmesinin peşi sıra akıbet durum, Afganistan'da elde edilmiş kazanımların kaybedilmemesi düşüncesince neler yapılabileceği, terörle savaşım kadar mevzular konuşulacak.

NATO'daki Rusya delegasyonunda memur 8 personelin akreditasyonlarının NATO kabilinden art alınması, peşi sıra Rusya'nın cevap adına Moskova'daki NATO misyonlarının faaliyetlerini tevkif sonucu sonrası gestalt da görüşmede görüşülecek.

İttifakın Rusya'ya müteveccih "caydırıcılık ve savunma" ile "diyalog" içeren düet yaklaşımının başta diyalog boyutunun bu akıbet kararların peşi sıra ne ilerleyeceği konuşulacak.

NATO'nun akıbet devirde sık sık vurguladığı, haziranda planlı NATO Zirvesinin bildirisinde ehemmiyetli toprak bulan "Çin'in yükselişi" de NATO defans bakanlarının masasında olacak.

Toplantının ikinci gününde bakanlara AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in de alınması bekleniyor. Bu kısımda NATO-AB ilişkilerinin ele alınması öngörülüyor.

AB ortamında akıbet devirde baştan kalan "stratejik özerklik" söylemleri, AB ordusu kurulması ve Avrupa'nın savunmada ABD'ye bağımlılıktan kurtulması fikrine başta Fransa önderlik ediyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dü sene evvela "NATO'nun akıl ölümünün gerçekleştiğini" söylemişti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa'nın ABD'ye bağımlılıktan kurtulmasıyla ilgili, transatlantik bağının kilo vermesinin elden NATO'yu zayıflatmayacağını, Avrupa'yı da böleceğini belirterek, "Böyle birlikte nesne ne Avrupa düşüncesince ne AB düşüncesince ne de NATO düşüncesince güzel olur. Ben mühim dayanışmaya inanıyorum." ifadesini kullanmıştı.

AUKUS ve Yunanistan-Fransa anlaşması

Toplantıda NATO müttefikleri ABD, İngiltere'nin Avustralya ile kurduğu ve "AUKUS" ismi sunulan ortaklığın da gündeme gelmesi bekleniyor.

NATO Savunma Bakanları, AUKUS'un yaşama geçirilmesi ondan sonra evvela kere birlikte araya mevrut olacak.

Avustralya'nın Fransa ile 90 bilyon Avustralya doları (66 bilyon Amerika doları) değerindeki tahtelbahir alıntı sözleşmesini silme etmesi ve AUKUS'un oluşturulmasına Paris yönetimi aksülamel gösteriyor. Fransız yetkililer, tepkilerini "Sırtımızdan bıçaklandık." ifadesiyle dile getirmişti.

Fransa ile Yunanistan ortada imzalanan defans ve asayiş anlaşmasının da görüşmede gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Avrupa'nın savunmasında ABD'ye bulunan bağımlılıktan yavrulamak icap ettiğini korumak için çaba sarfeden Fransa, Yunanistan ile meydana getirilen anlaşmayı da AB'nin mühim özerkliği kapsamında işlenmiş birlikte etap adına göstermeye çalışıyor.

Türk tarafının, Avrupa-Atlantik sahasındaki bu anlaşmanın NATO'yu kuran Washington Antlaşmasının 8. maddesinin ruhuna karşıt bulunduğunu vurgulaması bekleniyor.

Washington Antlaşmasının 8. maddesinde, "Her birlikte Taraf, kendisi ile başka Taraflar veya üçüncü birlikte büyüklük ortada şu an yürürlükte bulunan arsıulusal sözleşmelerin, bu Antlaşma'nın hükümleri ile çelişmediğini bildirme ayar ve Antlaşma ile çelişen arsıulusal sözleşmelere girmemeyi üstenme eder." hükmü toprak alıyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Kadıköy’de sokak hayvanları için barınma ve besleme çalışması yapıldı

2021-10-17 15:34 - Gündem

Gribin ilacı ‘kış çayı’

2021-10-17 11:16 - Sağlık

Yurt dışına er atıf tezkereleri TBMM'de

2021-10-20 10:16 - Politika

Galatasaray Kulübünün 2020 yılı düzgülü umumi müesses başladı

2021-10-17 12:05 - Spor

Uzmanlar baca temizliği konusunda uyardı

2021-10-20 10:19 - Gündem

Taliban'ın arsıulusal mülakat trafiği

2021-10-17 15:29 - Dünya

Muz üreticileri 'dal ve raf' arasındaki değer farkından şikayetçi

2021-10-18 12:10 - Ekonomi

'Dünyanın en uzun kadını' unvanıyla Guinness'e girmenin mutluluğunu yaşıyor

2021-10-14 17:01 - Yaşam

İnmenin en önemli nedeni olan gazel damarı tıkanıklığından kurtulmak mümkün

2021-10-16 16:39 - Sağlık

Manolya sarıklı okula kıymetlendirmek düşüncesince kilometrelerce ayakçak çeviriyor

2021-10-18 13:10 - Yaşam

İlgili Haberler

Netanyahu, dünkü başbakanlığı çağında İsrail'i "çalkantılı müşterek sürece" sürükledi

13:08 - Dünya

Ukrayna: Rusya, şeb 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:08 - Dünya

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:07 - Dünya

Pentagon'un, ABD'nin muhtemel Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

06:06 - Dünya

Cezayir'den Fas yönetimine: Ordumuz sınırlarımızı korumaya hazır

05:07 - Dünya

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem