'Ganglion kisti daha fazla kadınlarda görülüyor'

Ganglion kistinin dobra işkilli kitleler olup bedenin apayrı bölgelerine yayılım göstermediğini tamlayan Dr. Öğr. Üyesi Kadir Uzel, “Ganglion kistleri çoğu kez sancı olmaksızın olmakla baş başa kistin oluştuğu bölgenin yakınında sinire bası fail yanında gestalt var ise dert

Sağlık - 2 yıl önce

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden El Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kadir Uzel, yoğun tanıdık ganglion kistleriyle ilişik ehemmiyetli açıklamalarda bulundu. Dr. Öğr. Üyesi Uzel, ganglion kistinin el ve el bileği çevresindeki mafsal yahut bitişik tendonlardan kök alan, iyice yoğun tanıdık dobra işkilli kitleler bulunduğunu belirterek, “Bu kistler çirkin işkilli değildir ve bedenin ayrıksı bölgelerine yayılım göstermezler. En yoğun el bileği sırtında rastlanmak ile baş başa bileğin hapaz içi tarafı, parmakların hapaz içi yanındaki önce boğumunda ve parmağın uç eklemlerinde de görülebilir. Ganglion sapı olan, nakit mahmul kistik ortak yapıdır. İçerisindeki nakit konu jel yahut jöle kıvamındadır. Ganglion kistleri değişik boyutlarda olabilir. Boyutu devir ortamında farklılık göstermekle bu arada ağız ağıza de ortadan kalkabilir. Genellikle sancı olmaksızın iktisap etmek ile baş başa kistin oluştuğu bölgenin yakınında sinire bası fail ortak gestalt var ise dert ortaya çıkabilir” niteleyerek konuştu.

“El bileğini çok kullananlar riziko altında”

Ganglion kistlerinin kesme sebebinin dört dörtlük namına bilinmediğine dikkati çekici Dr. Öğr. Üyesi Uzel, şu şekilde bitmeme etti: “Kadınlarda, osteoartriti olanlarda, önceleri mafsal ve tendon yaralanması geçirenlerde ve daim el bileğini kullanan mesleklere ehil olanlarda daha yoğun görülür. Tanı şişliğin namına ve görünümüne ilişkin namına haydi haydi konur. Kistler çoğu kez beyzi yahut yuvarlaktır ve ara sıra okşayıcı ara sıra de kaba olabilir. Özellikle hapaz içerisindeki kistler kaba kıvamda ve ilişmek ile ağrılıdır. Şişlik yapabilen gayrı sebeplerin ayırıcı tanısını muktedir olgunlaşmak düşüncesince birtakım olaylarda grafi, ultrasonografi yahut MR görüntüleme şekilleri kullanılabilir.”

“Ağrı var ise çare yahut iğne ile boşaltılabilir”

Dr. Öğr. Üyesi Uzel, ganglion kistlerinde çoğu kez cerrahi tedaviye ister duyulmadığını tabir ederek, “Hastanın şikayeti namevcut ise kistler hoppadak izleme edilebilir. Takipler esnasında ganglion kitlerinin ortak bölümü kendinden kaybolabilir. Ağrı bulunan ise eklemi durağan tutak ateller ve çare kullanılabilir. Kistin içerisindeki sıvının ortak iğne desteğiyle boşaltılması da uygulanabilecek ortak gayrı otama yöntemidir. Bu formül poliklinik şartlarında uygulanabilecek girintisiz çıkıntısız ortak formül iktisap etmek ile baş başa muamele sonrası kistin tekrarlaması payı yüksektir. Ameliyat dışı metodlar yeteneksiz olursa yahut kist tekrarlarsa, kistin açıkça cerrahi müdahale yahut artroskopik yöntemlerle çıkarılması önerilmektedir. Cerrahide yapılması müstelzim kistin kendisi ile baş başa kökünü-sapını seyredip kaynaklandığı mafsal yahut tendon kılıfından çıkarmaktır. Sadece kisti boşaltmak nüks vakaların en ehemmiyetli sebebidir” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Araçların bağdaşma onayı işlemlerinde tanınabilecek muafiyetlere bağlı esaslar belirlendi

2021-12-25 11:38 - Ekonomi

Usta oyuncu Sezai Aydın hayatını kaybetti

2021-12-20 17:23 - Gündem

Ünlü şef Somer Sivrioğlu boşandı

2021-12-22 11:54 - Magazin

Dubai Emiri Al Mektum, eski eşi Prenses Haya'ya 550 milyon sterlinden fazla tazminat ödeyecek

2021-12-21 22:59 - Dünya

Dövizdeki sert düşüş devam ediyor

2021-12-23 14:50 - Ekonomi

Togg'un toy logosu anlaşılan oldu

2021-12-18 15:14 - Teknoloji

Çeyrek altın bin 95 lira oldu

2021-12-24 19:04 - Ekonomi

Gündüz yaşam evleri, alzaymırlıları rehabilite ediyor

2021-12-20 11:39 - Sağlık

Hava sıcaklığı eksi 16 dereceleri gördü, Beyşehir Gölü kıyıları kısmen dondu

2021-12-22 19:23 - Gündem

Havalar soğudu, balık satışları arttı

2021-12-24 19:34 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düz iri ehemmiyet taşıyor

11:08 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:08 - Sağlık

'Travmalar diş sıktırıyor'

21:07 - Sağlık

ABD'nin Hatay'da kurduğu sahra hastanesi Sağlık Bakanlığına devredildi

20:07 - Sağlık

'Klebsiella pneumoniae' bakterisinin neden bulunduğu ölüm oranları 5 yıl sonra artabilir

18:08 - Sağlık

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem