Dünyanın gözü Antalya'da

Dünya, Türkiye'nin boşluk buluculuğu ile erte Antalya Diplomasi Forumu (ADF) marjında Antalya'da yapılacak Rusya-Ukrayna-Türkiye müselles dışişleri bakanları toplantısını bekliyor.

Gündem - 2 yıl önce

Ankara

Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaların durması ve temelli sulh düşüncesince efor gider etmeyi sürdüren Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşının gene buyana Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'yı geçmiş kat burada birlikte araya getirecek.

Türkiye'nin dip diplomatik çabalarının son vermesiyle düzenlenecek derinti ile ilk evvela çatışmaların durması ve dü dünya ortada temelli ateşkesin sağlanması amaçlanıyor.

Toplantının, Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesi düşüncesince birlikte dönüm noktası olması dilek ediliyor.

Mevkidaşlarıyla temaslarını çabukluk kesmeden sürdüren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çatışmalar başlamadan evvela de Sergey Lavrov ve Dmitro Kuleba'yı 11-13 Mart'ta düzenlenecek ADF kapsamında birlikte araya getirme teklifinde bulunmuştu.

8. İstanbul Ara Buluculuk Konferansı

Antalya'da yarın, müselles toplantının yanında 8. İstanbul Ara Buluculuk Konferansı da gerçekleştirilecek.

2012'den buyana planlı konferansa; liderler, siyasetçiler, diplomatlar, uzmanlar, akademisyenler ve öğrenciler kazanmak az daha 200'ün üstünde insan katılacak.

Türkiye, "Değişen Barış Ortamında Ara Buluculuk Mercek Altında" başlığıyla gerçekleştirilecek konferansla nazariye ile pratiği birleştirerek açıklık buluculuğa müteveccih toptan farkındalığın artırılmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Diplomasinin nabzı Antalya Diplomasi Forumu'nda atacak

Geçen sene ilki "Yenilikçi Diplomasi: Yeni Dönem, Yeni Yaklaşımlar" temasıyla planlı ADF'nin bu yılki teması; "Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak" adına belirlendi.

Bu sene da dünyanın ciharıyek yanından siyasetçi, önde mevrut akademisyen, düşünür, kanma önderi, dış ilişkiler uzmanı ve iş müşterilerini birlikte araya gelerek, toptan ve lehçe meseleleri vizyoner birlikte bakış açısıyla Antalya'da ele alacak.

Sorunlara hal önerileri getirilen, bölgenin ve dünyanın geleceğiyle ilgilendiren toy düşünüm ve eğilimlerin oluşmasına, gündemin ve söylemin şekillenmesine akıllıca birlikte ortam sunan ADF'de bu sene da büyüklük ve hükümet başkanları, bakanlar, arsıulusal platformların liderleri arazi alacak.

Rusya-Ukrayna savaşına bağlı gelişmeler delik uğrunda bulundurulduğunda, gözler ADF marjında Türkiye, Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanlarının katılımıyla müselles formatta düzenlenecek toplantıya çevrildi.

Bunun yanında NATO ve AB'den de ehemmiyetli katılımcılar Antalya'da olacak.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa Parlamentosu Genel Sekreteri Marija Buric, AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı (UNAOC) Yüksek Temsilcisi Miguel Angel ve BM Somali hususi Temsilcisi James Swan ADF'ye dahil olan adlar arasında.

Öte taraftan Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve Venezuela Dışişleri Bakanı Felix Plasencia'nın yanında Bosna Hersek Devlet Başkanlığının 3 üyesi de Antalya Diplomasi Forumu'nda olacak.

Avrupa'dan aralarında İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Slovakya Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Ivan Korcok, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn kabilinden nice dışişleri bakanının katılacağı ADF'de, Letonya Savunma Bakanı Artis Pabriks de arazi alacak.

Bunun yanında Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Malki ile Afganistan Taliban muvakkat hükümetinin Dışişleri Bakanı Vekili Emirhan Muttaki de katılımını tasdik fail ehemmiyetli adlar arasında.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun katılımcılara hitabıyla başlamış olacak ADF'de, "Barışın bedeli yahut savaşın maliyeti, Çalkantılı birlikte dönemde önderlik ve diplomasi, sulh ve refaha uzanan lehçe ve toptan yollar" başlıklarıyla 3 ayrı liderler paneli düzenlenecek.

Forumda arazi takanak 30'u çok açık oturum ortada "Orta Doğu’da kuma birlikte döşeme arayışı, Afrika düşüncesince birlikte kalkınma gösterimi ve Asya-Pasifik'te teşrikimesai ve rekabet" kabilinden oturumlar da var.

Haftanın Öne Çıkanları

Rusya-Ukrayna harbinde 13. gün

2022-03-08 12:40 - Dünya

Kuru meyveler sağlık deposu

2022-03-09 11:58 - Sağlık

AB, Rusya'ya arttırma yaptırımları onayladı

2022-03-09 13:34 - Dünya

Geleceğin bilim insanları İzmir’de yarışıyor

2022-03-05 14:22 - Teknoloji

Eski Ukrayna Başbakanı Timoşenko: Millet kendisine biriz, beraberiz

2022-03-07 13:26 - Dünya

Doğa Araştırmaları Derneği Başkanı Erdem: Dünyada kısaca 40 bin türün nesli tehlikede

2022-03-03 11:35 - Yaşam

Ukrayna'dan Romanya'ya güzeşte Türk vatandaşlarının tahliyesine bitmeme ediliyor

2022-03-02 19:00 - Gündem

Kocaeli'de olumsuz hava şartları sebebiyle eğitime ara verildi

2022-03-09 15:48 - Gündem

Yeşilay 102 senedir dinç nesilleri bağımlılıktan koruyor

2022-03-05 11:43 - Sağlık

İhlas Medya Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar sonuç yolculuğuna uğurlandı

2022-03-06 18:31 - Gündem

İlgili Haberler

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta 4 büyüklüğünde deprem

01:07 - Gündem

Emine Erdoğan, BM'de planlı "İslam'da Kadın" oturumuna ileti gönderdi

23:07 - Gündem

Dışişleri Bakanlığından AP'de gerçekleşen terör propagandasına kınama

22:06 - Gündem

Afşin’e 6 bin kalıcı konut inşa edilecek

21:06 - Gündem

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem