Bakan Varank: Alanında en dobra girişimcilerle ve araştırmacılarla iş donanmasına imkân sağlıyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Milli ve ibdai namına geliştireceğimiz bu planların ticarileşmesi ve en çelimsiz müddette hususi bu sahanın kullanımına taşınması en esas önceliğimiz." dedi.

Teknoloji - 1 yıl önce

İstanbul

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı'nı ötekilerden ayıran en ehemmiyetli özelliğin erbap bulunduğu dayanak modeli bulunduğunu belirterek, "Bu dayanak programımız sebebiyle önümüzdeki devirde bileşimli zeka uygulamalarıyla vatanımızda veriden henüz müşterek tomar bedel üretildiğine baştan sona baş başa tanık olacağız." dedi.

TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı Sözleşme İmza Töreni, Bakan Varank'ın katılımıyla İstanbul Ticaret Odası Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi'nde (BTM) gerçekleştirildi. Törende, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Sarınay, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkam Tüzgen, BTM Genel Müdürü İbrahim Elbaşı, kamu, yüksekokul ve iş dünyasından temsilciler müheyya bulundu.

Törende, TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı kapsamında yardıma akıllıca tanıdık konsorsiyumlar arasında, büyüklenme temsilcilerinin de katılımıyla ayrışık anlaşmalar imzalandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, imza töreninin açılışında meydana getirdiği konuşmada, bileşimli zeka teknolojilerinin bugün geldiği noktada, sektörleri elbette etkilediği, onlar düşüncesince elbette bedel ürettiğiyle ilgilendiren bundan sonraları kimsenin şüphesi kalmadığını söyledi.

Gelişmiş ve büyümekte bulunan topu topu devletlerin bileşimli zekanın gizil kazanımlarına müteveccih ağırbaşlı adımlar attığı müşterek devirde olunduğunu tamlayan Varank, "Biz de çabucak gelişen bu teknolojiden mucibince yararlanma edebilmek düşüncesince kalkınma planlarımızda, Sanayi ve Teknoloji Stratejimizde bileşimli zekayı, iktisadi etki, sosyal yarar ve millî asayiş açısından memleketimiz düşüncesince nazik uygulayım bilimi dallarından biri namına belirledik. Bu itibarla Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve topu topu ilgilendiren paydaşlarla hazırlamış olduğumuz Ulusal Yapay Zeka Stratejimizi geçtiğimiz sene yayınladık. Önceliklerimiz doğrultusunda beşeri sermaye, AR-GE ve girişimciliğin desteklenmesi, altyapının geliştirilmesi, sosyoekonomik ahenk düşüncesince tensikat ve arsıulusal teşrikimesai mevzularına odaklandık." niteleyerek konuştu.

"Alanında en elleme girişimcilerle ve araştırmacılarla iş donanmasına imkân sağlıyoruz"

Mustafa Varank, ortaya koydukları hedeflere yetişebilmek düşüncesince evvela evvelce bileşimli zeka teknolojilerine doğrultu verecek kalifiye insanoğlu kaynağına envestisman hazırlamaya çalıştıklarını aktararak, şunları kaydetti:

"2025 yılına derece bu alandaki istihdamın minimum 50 bine ulaşmasını istiyoruz. Türkiye Açık Kaynak Platformu'ndan 42 yazılım okullarına, Deneyap Türkiye Atölyelerinden Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı'na ve TEKNOFEST'e derece aşırı yenilikçi projelerimiz mevcut ve bunları uygulamaya bitmeme ediyoruz. Bu yenilikçi projelerle müşterek taraftan henüz müşterek tomar yazılımcı yetiştirilmesini sağlarken, öteki taraftan da gençlerin teknolojik yeteneklerinin geliştirilmesini destekliyoruz. Yapay zeka alanındaki hedeflerimize ulaşmanın müşterek öteki ön şartı da AR-GE ve inovasyon kültürüyle bu alandaki girişimciliğin yaygınlaştırılması. AR-GE konusunda, lüzum enfrastrüktür gerekse plan bazlı desteklerimizle hususi bu sektörün envestisman yapmasını heveslendirme ediyoruz. 96 uygulayım bilimi ihya bölgemiz, 1.600'e benzeyen AR-GE ve dizayn merkezimiz, AR-GE ve yenilikçilik ekosistemimizi beslemeye bitmeme ediyor.

Bu altyapılarla araştırmacılar, girişimciler, işletmeler, yatırımcılar ve üniversiteler ortada ağırbaşlı müşterek görevdaşlık oluşturuyoruz. Bunun indinde KOSGEB, TÜBİTAK ve kalkınma ajanslarımız aracılığıyla aşırı ayrışık programlar uyguluyor, işletmelerimizin AR-GE odaklı projelerini desteklemeye bitmeme ediyoruz. Kurduğumuz gurk merkezleri ve teşebbüs sermayesi fonlarıyla uygulayım bilimi tabanlı girişimciliğin gelişme göstermesi düşüncesince rastgele muhtelif olanağı sağlıyoruz. Uluslararası kaynak olanaklarına da paydaşlarımızı çalışan müşterek biçimde yönlendiriyoruz. Katılım sağladığımız AB Birlik Programlarıyla projelerimize kaynak olanağı oluştururken, dalında en elleme girişimcilerle ve araştırmacılarla iş donanmasına imkân sağlıyoruz. Yine benzeyen vakitte katılma anlaşmasına imza atacağımız Dijital Avrupa Programı'yla araştırmacılarımız ve KOBİ'lerimiz bileşimli zeka dalında en kaslı altyapılara ulaşım olanağına kavuşmuş olacak."

"Bu çağrımızı ötekilerden ayıran en ehemmiyetli hasiyet erbap bulunduğu dayanak modeli"

Bakanlık namına ortaya koydukları stratejilerle global ölçekte bedel üretebilen, sürdürülebilir müşterek bileşimli zeka ekosistemi bina eylemek istediklerini anlatım fail Varank, "Kamu, sanayi, yüksekokul ve girişimciler arasındaki aşırı paylı iş birliğini en yukarı ölçüde gerçekleştirmemiz gerekiyor. Söz konusu ekosistemi geliştirebilmek düşüncesince topu topu paydaşları bire müşterek vakitte harekete geçirecek acemi müşterek yaklaşıma gerekseme bulunduğunu belirleme ettik. Bunun düşüncesince bu sene görülmemiş müşterek dayanak modeli namına kurguladığımız Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı'nı başlattık. Bu çağrımızı ötekilerden ayıran en ehemmiyetli özellikse erbap bulunduğu dayanak modeli." niteleyerek konuştu.

Varank, bu dayanak modelinde, müşterek tarafta bileşimli zeka çözümlerine gerekseme duyan müşterek şirket, öteki taraftaysa gerekseme mahsus çözümü geliştirecek uygulayım bilimi sağlayıcısı namına tanımladıkları KOBİ ve darülfünun üzere ortakların bulunduğunu söyledi.

Bu dayanak modeliyle bileşimli zeka çözümlerine gerekseme duyan şirketlerin, uygulayım bilimi sağlayıcıları ve proses süresince kendilerine haremlik edecek Yapay Zeka Enstitüsü ile müşterek şirketler donanması oluşturmalarını istediklerini aktaran Varank, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Yapay Zeka Enstitümüz adeta ekosistemi harekete geçirecek müşterek katalizör rolü üstlenen olacak. Akademik araştırmalarla endüstrinin gereksinimleri ortada müşterek güreşçi köprüsü rolü üstlenecek bulunan dayanak modelimiz, kılavuz kaptan ve sürdürülebilir teknolojilerin ortaya çıkarılmasında, bilirkişi iş gücünün oluşturulmasında mütemmim müşterek gösteriş oynayacak. Geliştirilecek projelerle kamu, hususi sektör, uygulayım bilimi girişimcileri ve öteki paydaşların baş başa iş etme modelini benimsemesini sağlayacağız. Aynı vakitte ortaya çıkma çözümleri ve bilim birikimini de Yapay Zeka Enstitümüz ekosistemin tamamına aktarmış olacak.

Milli ve ibdai namına geliştireceğimiz bu planların ticarileşmesi ve en endamsız müddette hususi bu sektörün kullanımına taşınması en asliye önceliğimiz. Bu doğrultuda duyurduğumuz çağrımıza başvurup desteklenmeye doğruluk elde eden 10 konsorsiyumun temsilcileri aramızdalar, rastgele birisini kutlama kartı ediyorum. Üretim teknolojilerinden mali teknolojilere, hava değişikliğinden tarım, besin ve hayvancılığa derece rüçhan namına belirlediğimiz topu topu bölgelerde inşallah acemi verim ve hizmetler geliştireceksiniz. Geliştirdiğiniz teknolojiler sebebiyle hatlarınızda okunabilen üretimi sağlayabilecek, verimliliğinizi ve kalitenizi arttırabilecek, maliyetlerinizi azaltabilecek, pazarlama, satı ve dış satım gücünüzü yükseltebileceksiniz. Kısaca, henüz kompetitif müşterek duruma geleceksiniz. Bundan ahir süreçte bugün bulunduğu gibi, rastgele devir siz değerli ziyaretçilerimizin indinde olacağız. Destek programlarımızla ihtiyacınız bulunan şeyleri istikbal kılmak talip uygulayım bilimi kullanıcılarıyla, uygulayım bilimi tedarikçilerini buluşturmaya bitmeme edeceğiz."

"Ülkemizde veriden henüz müşterek tomar bedel üretildiğine baştan sona baş başa tanık olacağız"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Türkiye'nin en iri şirketlerine hal ortağı olma şansını bu modelle oluşturmuş olacaklarına ayraç ederek, "Geliştirilecek teknolojiler evvela zat uygulayım bilimi ihtiyacınıza hal olurken, henüz sonraları millî ekosistemimizin büyümesine okazyon olacak. Konsorsiyumlarımızı heveslendirme etmekte, uygulayım bilimi üretimini desteklemekte ve sonunda millî bileşimli zeka ekosistemini güçlendirmekte kararlıyız. Bu dayanak programımız sebebiyle önümüzdeki devirde bileşimli zeka uygulamalarıyla vatanımızda veriden henüz müşterek tomar bedel üretildiğine baştan sona baş başa tanık olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Programın düzenlenmiş bulunduğu BTM'nin, ön gurk ve gurk namına girişimcilere misyon fail en kalburüstü örneklerden müşterek tanesi bulunduğunu vurgulayan Varank, BTM'deki girişimcilerin şimdiye derece kestirmece 2 bilyon lira envestisman aldığını bildirdi.

Varank, laflarını şu biçimde tamamladı:

"Sayın Kılıçdaroğlu, sonuç senelerde New York'a, İngiltere'ye gidiyor. Almanya'ya gidecekmiş. 'Niye gidiyorsun' dediklerinde, 'ben teknolojiyi izleme etmek, mülk anımsamak düşüncesince buralara gidiyorum' diyor. Ben kendisine, ayrıca kadrosuna sorsam, 'ya siz İstanbul Ticaret Odası'nın Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi'ni on paralık duydunuz mu? Hiç buralarda neler oluyor, bunları biliyor musunuz?' niteleyerek sorsam, emniyetli olun bunlardan olup bitenleri olmaz. Kendilerine şu tavsiyede bulunuyoruz. İngiltere'ye, New York'a derece gitmenize lüzum yok. Gelin Türkiye'deki gurk merkezlerini görüşme edin. Son devirde değişik rakamları kalan kaynak şirketleri neler yapıyor, bunları araştırın. Orada gördüğünüz işlerin en dobra örnekleri şu an Türkiye'de yapılıyor. Siz de bunlara tanık olun ve ülkenizle alım çalım duyun. Ben buradan müdürümüze müşterek çağrıda bulunuyorum, kendisi Sayın Kılıçdaroğlu'nu çağırma etsin. Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi'ne gelsin, buraları müşterek görsün, girişimcilerimizle müşterek araya gelsin. Neler oluyor, neler bitiyor, zat de haberli olsun diyorum. 20 yılda yaptığımız yatırımlarla girişimcilik ekosistemini adeta sıfırdan düz yazı ettik. Şu anda bunun en dobra sonuçlarını de alabiliyoruz. Sanayi ve Teknoloji Stratejimizi anons ettiğimizde, 'Türkiye'den 2023 yılı sonuna derece minimum 10 Turcorn, kısaca bilyon dolar değerlemeye vasıl Türk firması çıkaracağız' dediğimizde bizimle dalavere geçtiler. 'Türkiye'den unicorn mu çıkar?' dediler. Geldiğimiz noktada Türkiye'nin 6 parça unicorn'u, bizim deyimimizle Turcorn'u var.

Yaptığımız yatırımların karşılığını önümüzdeki devirde aşırı henüz çabuk müşterek biçimde alacağız. Teknolojide neler olmaktadır değerlendirmek talip gelsin bizim teknoparklarımızı, kuluçkalarımızı görüşme etsin. Yapay zekada ne işlere imza atıyoruz, bunları incelesinler. Bugün Şişecam'la imza atacağız. Şişecam kimin iştiraki, İş Bankası'nın iştiraki. Peki hile kurulunda kimler var, Cumhuriyet Halk Partisi'nden temsilciler var. Onun düşüncesince arkadaşlar, evvela zat devletlerinde neler oluyor, bunu müşterek öğrensinler, ondan sonraları bambaşka devletlere giderler."

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da bilginin aşırı henüz değerli müşterek biçimde hal üreteceği dair yenilikçi yönteme gerekseme bulunduğunu belirterek, "TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı'nda bunu planlamaya çalıştık. Bilgiyi üreten, bilgiyi geliştiren ve bilgiyi kullanan kurumların müşterek arada olabileceği müşterek çatı olmasını istedik. Tüm paydaşlarımızla baş başa bu sürecin içre olacağız. Bu programın, ülkemizin ve insanlığın gelecekteki henüz komplike güçlüklerine müşterek hal oluşturması noktasında faydalı olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı Sözleşme İmza Töreni, şişman ışık çekimiyle sona erdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Mauro Icardi 4. golünü kaydetti

2022-11-12 23:08 - Spor

'Niloya'nın geçmiş filmi 11 Kasım'da gösterime girecek

2022-11-10 02:09 - Yaşam

Kadınlar, böbrek hasarını beylerden hâlâ havadan atlatabilir

2022-11-10 22:07 - Sağlık

NATO şoklara Türk çözümüyle hazırlanacak

2022-11-13 12:06 - Ekonomi

Doğadan toplamış olduğu 30 cins ürün ve sebzeden yavşak yapmış olup satıyor

2022-11-12 17:09 - Yaşam

İHA’nın haberi ses getirdi, köy evlatları voleybol sahasına kavuştu

2022-11-07 20:09 - Eğitim

Fahrettin Altun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Gaziray'ı kullandığı görüntüleri paylaştı

2022-11-06 23:52 - Gündem

Dokuma kursunun 85 yaşındaki kursiyeri hem öğreniyor hem öğretiyor

2022-11-13 16:09 - Yaşam

Bingöl'de Gelinpertek ve Hırtik viyadükleri semt ulaşımına toy rota sunacak

2022-11-12 16:09 - Gündem

AB derman kurumundan Sanofi Pasteur'ün Kovid-19 aşısına "takviye" onayı

2022-11-10 20:07 - Sağlık

İlgili Haberler

ABD, Twitter'da iştirak içi belgeleri inceleyecek

12:07 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne yukarı düzem ziyaret

00:06 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji sahasının 37'sinde ABD'nin uğrunda arazi alıyor

15:08 - Teknoloji

Baykar'ın deprem alanına gönderilmiş olduğu gerekseme malzemelerinin dağıtımına başlandı

16:10 - Teknoloji

Baha ve Poyraz arama-kurtarma ekiplerinin "gözü" oldu

14:07 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem