Almanya'da polis şiddetine maruz kalan Suriyeli aile: 'Hala korku içindeyiz'

Almanya'nın başkenti Berlin'de evlatlarının gözü uğrunda polis şiddetine maruz kalan Suriyeli aile, yaşadıklarını anlatarak hala korku ortamında olduklarını söyledi.

Dünya - 2 yıl önce

Almanya'nın başkenti Berlin'de dü polis memuru, şişko nakil araçlarına gümrüksüz binmiş olduğu düşüncesince almış olduğu dünyalık cezasını ödemeyen Suriyeli ailenin evini bastı. Polisler, aile babası A. Hamawi'ye çocuğunun gözleri uğrunda şiddet uygulayarak tevkif etmek istedi. Anne Hamawi de polis çeşidinden makbul orantısız şiddeti kayda aldı. Görüntülerin toplumsal medyada 9,9 milyon eş çeşidinden izlenirken, videoda polisin "Burası benim ülkem, siz burada misafirsiniz" lafları reaksiyon çekti.

Sol Parti Berlin Milletvekilleri Ferat Koçak, Elif Eralp ve Niklas Schrader, aileyle baş başa borda bordaya matbuat toplantısı düzenledi. Sol Parti intihap ofisinde meydana gelen toplantıya Hamawi ailesi, ailenin toplumsal danışmanları, milletvekilleri ve matbuat çalışanları katıldı. A. Hamawi olayın etkisinden çıkamadıklarını söyleyerek, "Hala olayın şokunu yaşıyoruz. Özellikle füru borda bordaya tomar etkilendi ve daim olayın bozukluk bulunduğunu soruyorlar. Her bap çaldığında korkuyorlar" dedi. Anne Hamawi ise icra ettiği açıklamada, "Borcumuzu taksit taksit durdurmak istediğimizi çıkışlı kuruluşa bildirdik. Borcumuzu ödeyeceğiz dememize rağmen, polisler şiddet uyguladılar. Ailecek şişman borda bordaya sarsıntı yaşadık. Ben eşim yapılmaksızın evde eğleşmek istemiyorum. Görüntüleri videoya aldığımı gören polisler, şikayetçi olursak evimize elan polis geleceğini söyleyerek bizi zılgıt etti." diyerek konuştu.

"Polisin içinde kurumsal rasizm var“

Basın toplantısında lakırtı alan Sol Parti Milletvekili Ferat Koçak, Almanya'da polis teşkilatı içinde senelerdir kurumsal borda bordaya ırkçılığın mevcut bulunduğunu söyleyerek, "Videoda, dü polisin Hamawi ailesine rasist borda bordaya saldırıda bulunduğunu görüyoruz. Berlin'de dünyalık cezası dolayısıyla polis ecnebi asıllı ailenin evine girerek rasist borda bordaya atak düzenledi. Siz burada misafirsiniz, bura bizim ülkemiz. Sizin bizim dediğimizi yapmanız gerekiyor kabilinden söylemlerle müşterilerini hem dışladılar, aynı sürede sert direnerek tutukladılar. Bunun gerisinde yatan özellik hemen borda bordaya dünyalık cezası" dedi.

"Hükümetle, ırkçılıkla herhangi borda bordaya bölgede uğraş ika dair kuma değişmeyen aldık"

Sol Parti Milletvekili Elif Eralp da icra ettiği konuşmada, polis içindeki kurumsal ırkçılığa nazarıitibar çekti. Eralp, geçtiğimiz zamanlarda kimi polisler çeşidinden organizasyon içinde baş döndürücü sağcı chat grupları oluşturulduğunun ve kimi ferdî verilerin baş döndürücü iyi gruplara aktarıldığının görüldüğünü kaydetti. Videoyu önceki izlediğinde borda bordaya tomar kızdığını ve borda bordaya tomar üzüldüğünü dile getiren Eralp, "Irkçılığa huzur uğraş fail borda bordaya insanoğlu ve borda bordaya Türk namına burada borda bordaya rasizm yaşandığına borda bordaya tomar üzüldüm. Aynı sürede borda bordaya ana namına da üzüldüm. Nasıl hakeza borda bordaya obje evlatların uğrunda yapılır. Hükümetle, ırkçılıkla herhangi borda bordaya bölgede uğraş ika dair kuma değişmeyen aldık ve kontrat imzaladık" ifadelerini kullandı.

"Siyahi, Arap yada Türk kabilinden görünen insanoğlu elan yoğun arama ediliyor"

Kurumsal ırkçılıkla mücadelede muhtelif yöntemlerin bulunduğunu kail Eralp, "Daha borda bordaya tomar muhacir asıllı insanoğlunun herhangi borda bordaya yerde olmasını istiyoruz. Bu otomatik şekilde elan az ırkçılığın olması buyurmak değil, fakat borda bordaya yol. İkinci yol, etraflı bölgelerde poliste de olsa eğitimin değiştirilmesi lazım. Irkçılığın ağırbaşlı borda bordaya dava bulunduğunu ve ikrar edilmeyecek borda bordaya gidiş bulunduğunu kişilere ikrar ettirmemiz lazım. Kontrol mekanizmaları borda bordaya tomar önemli. Polise huzur az ilkin konuştuğumuz kabilinden videolar yapılması, bu videoların mahkeme, polis ve kaza çeşidinden ikrar edilmesi borda bordaya tomar önemli. diğer taraftan mecliste şişman borda bordaya alt kurul ihdas etmek istiyoruz, ırkçılığa karşı. Tüm mevzuları konuşalım tartışalım diye. Ve elan apayrı neler yapabiliriz bunu değişmek için. Aynı sürede kabahat duyurusunda bulunabilir. Ama hemen poliste ve yargıda değil, bu kabahat duyurusunu yakınma komisyonuna başvurulabilir. Bunu pekiştirmek istiyoruz. Çünkü bu yakınma komisyonu şahısların indinde olarak, dayanak noktası namına uğraş edecek bu mevzuda ayrı ayrı yöntemler. Ama borda bordaya güruh ayrı ayrı yöntemlere başvurmamız lazım. Almanya'da borda bordaya tomar derinliğine zamandır ağırbaşlı borda bordaya sorun, Berlin'de de ağırbaşlı borda bordaya sorun. Bunu apayrı bölgelerde da görüyoruz. Siyahi, Arap yada Türk kabilinden görünen insanoğlu elan yoğun arama ediliyor. Bu mevzularla ait yollar arıyoruz. Bazı şekilleri anlaşmada da yazdık ve şekilleri de yürütmeye sokmamız geçişsiz artık" biçiminde konuştu. Polisler üzerine sormaca açıldığı bildirilirken, Hamawi ailesi meydana getirilen tehdide karşın polislerden şikayetçi olma dair azimli olduklarını açıkladı.

Mahmut Tosun

Haftanın Öne Çıkanları

Seda Sayan eşi Çağlar Ökten ile beraber aynı mekanda sahne aldı

2022-09-11 16:03 - Magazin

İBB'nin atık su boşalttığı Kağıthane Deresi'nden alınan numune tahlil edildi

2022-09-17 15:02 - Gündem

Denizlerde palamut bolluğu yaşanıyor

2022-09-14 09:00 - Gündem

Ünlü şarkıcı Mengüç: ‘Milletin ağzına sakız olacağız’

2022-09-12 14:02 - Magazin

Asırlık zeytin ağaçları 'Zeytinpark'la korunacak

2022-09-13 15:03 - Gündem

Çin Devlet Başkanı Şi, Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi'ne katılacak

2022-09-12 12:04 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sancaktepe’de öğretmenler ve öğrencilerle sohbet etti

2022-09-12 18:02 - Eğitim

Ermenistan'da Paşinyan'ın istifasını talip protestocular divan uğrunda hisse senedi yapıyor

2022-09-15 01:03 - Dünya

Almanya'da polis şiddetine maruz kalan Suriyeli aile: 'Hala korku içindeyiz'

2022-09-17 19:01 - Dünya

İstanbul’da okullar açıldı, trafik yoğunluğu başladı

2022-09-12 08:00 - Gündem

İlgili Haberler

Netanyahu, dünkü başbakanlığı çağında İsrail'i "çalkantılı müşterek sürece" sürükledi

13:08 - Dünya

Ukrayna: Rusya, şeb 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:08 - Dünya

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:07 - Dünya

Pentagon'un, ABD'nin muhtemel Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

06:06 - Dünya

Cezayir'den Fas yönetimine: Ordumuz sınırlarımızı korumaya hazır

05:07 - Dünya

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem