AB ile Polonya ortada nakdî ceza anlaşmazlığı

Polonya, ülkede mevcut birlikte kömür madeninin kapatılması yönündeki AB mahkemesi sonucuna uymadığı düşüncesince sunulan günce 500 bin avroluk cezayı ödemiyor.

Ekonomi - 2 yıl önce

Brüksel

Avrupa Birliği (AB), iri birlikte kömür madenini kapatmayan Polonya'ya maruz günce 500 bin avroluk para cezasını ödemesini isterken Polonya hükümeti bugüne derece birikerek 50 milyon avroyu aşan cezayı ödemeyi reddediyor.

AB'nin en efdal mahkemesi Avrupa Adalet Divanı'nın, Çekya sınırındaki Turow kömür madenini kapatmadığı sebebi öne sürülerek Polonya aleyhine günce 500 bin avroluk nakdî ceza sonucu bulunuyor.

Çekya'nın çevre kirliliği sebebi öne sürülerek açmış bulunduğu davada eylülde tahsil edilen kararın peşi sıra Polonya'nın ödemesi müstelzim miktarın 50 milyon avroyu aştığı belirtiliyor.

AB Komisyonu, duruşma kararının uygulanmasını ve Polonya'nın cezayı ödemesini istiyor. Komisyon, bugüne derece Polonya'ya cezanın ödenmesi düşüncesince dü defa ikaz gönderdi.

Komisyon yetkilileri, biriken ceza miktarının Polonya'ya gitgide verilecek fonlardan kesilebileceğini tabir ediyor. Polonya'nın ödemeyi yapması düşüncesince 18 Ocak'a derece süresi bulunuyor. Ödeme gönderilmezse hanuman kocaoğlan sonuna derece önceki evrede 14 milyon avroluk birlikte kesintinin AB Komisyonu kabilinden yapılması bekleniyor.

Polonya ise AB'nin yetkisini aştığı sebebi öne sürülerek duruşma sonucuna "ilke olarak" gönül rahatlığı çıkıyor. Polonya Hükümet Sözcüsü Piotr Müller, Polonya halkını cazibe kesilmelerine gönül rahatlığı arkalamak düşüncesince ne gerekiyorsa hazırlamaya anık olduklarını söylemişti.

Polonya cazibe üretiminin kestirmece yarısını kömürle sağlıyor. Turow eroin yatağı da ülkenin en iri kömür kaynakları ortada bulunuyor.

Yargı bağımsızlığı düşüncesince ayrıksı birlikte ceza hâlâ bulunuyor

Polonya ile AB arasındaki yegâne nakdî ceza anlaşmazlığı Turow madeniyle ilgilendiren değil. Adalet Divanı'nın ilçe bağımsızlığı dair Polonya'nın günce 1 milyon ekü nakdî ceza ödemesi düşüncesince ikinci birlikte sonucu hâlâ bulunuyor.

Bu değişmeyen da önceki teşrin böylecene çıkmıştı. Mahkeme, "AB'nin kanuni düzenine, başta hukukun üstünlüğü üzere üstünde oturmuş bulunduğu değerlere ağırbaşlı ve tamirat edilemez zararların verilmesini obstrüksiyon itibarıyla bu cezanın muktezi olduğuna" hükmetmişti.

Polonya hükümeti, yargıçlara müteveccih düzen bağı mekanizması kurulduğu, bu yolla yargıçların "susturulduğu" ve yargının istiklaline dokunca verildiği suçlamalarıyla eleştiriliyordu.

Polonya'nın 1 milyon avroluk cezayla ilgilendiren AB Komisyonuna birlikte name gönderilmiş bulunduğu ve yargıçlara müteveccih düzen bağı mekanizmasını feshetmek düşüncesince emek vermek yapacağını bildirdiği ve Komisyon'dan cezayı durdurmasını istediği encam sürüldü.

AB Komisyonu yetkilileri, Polonya hükümetinden 10 Ocak'ta birlikte name aldıklarını teslim etti fakat mektubun içinde ne bulunduğu kendisince bilgelik vermedi.

AB, Polonya'ya verilecek fonları aylardır onaylamıyor

AB ile Polonya ortada sonuç devirde ilçe bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü ve millî yasaların AB hukukunun üstünde olup bulunmadığı üzere mevzularda anlaşmazlıklar yaşanıyor.

Polonya'nın yargıçlara müteveccih düzen bağı mekanizmasının haricinde Polonya Anayasa Mahkemesi'nin "ulusal yasaların birtakım bölgelerde AB hukukundan ilkin geldiğine" müteveccih sonucu da ayrıksı birlikte ağız dalaşı konusu olmuştu. Polonya hükümeti sonucu savunurken AB kurumları, AB yasalarının millî yasalardan erdemli bulunduğunu belirtiyor.

AB Komisyonu, Kovid-19 salgınının hesaplı neticeleri ile uğraş üzere örgen devletler düşüncesince hazırlanmakta olan istirdat fonu kapsamında Polonya'ya vereceği 23,9 bilyon avroluk fonları hâlâ onaylamadı.

AB içerisindeki birtakım ülkeler, Polonya ve AB ile benzeşim mesail canlı Macaristan'a Birlik'in istirdat fonundan verilecek payın "şartlılık mekanizması gereği" onaylanmamasını savunuyor.

Haftanın Öne Çıkanları

İhlas Haber Ajansı'na 4 ödül birden

2022-01-08 03:28 - Gündem

KKTC’de itirazların ardından asgari ücret yarın yeniden değerlendirilecek

2022-01-10 21:59 - Dünya

Bakan Kurum: 'İstanbul’da bugün 90’lı yıllara geri dönüş vardır'

2022-01-09 12:45 - Politika

Konyaspor Teknik Direktörü İlhan Palut: “Üzüntülerimizi anlatacak bir kelime bulamıyorum”

2022-01-11 18:54 - Spor

Barınağa bırakılması gereken köpekleri dağ başına bıraktılar

2022-01-10 11:38 - Gündem

Minik Asiye'ye beniz siniri düşüncesince mantinota ameliyatı yapılacak

2022-01-11 12:53 - Gündem

Çekya’da Omicron baskın mutasyon haline geldi

2022-01-10 23:23 - Dünya

Kars’ta kar ve tipiden 65 köy yolu ulaşıma kapandı

2022-01-13 17:03 - Gündem

Rus birlikleri Kazakistan’dan çekilmeye başladı

2022-01-13 22:16 - Dünya

Peak Games'in sahibi Zynga 12,7 bilyon dolara satıldı

2022-01-10 16:53 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bakan Kirişci: Sıvılaşma vasfı bulunan tarım arazisinden, faydan ırak duracağız

17:08 - Ekonomi

Şubatta en düşüt gerçek kaybolma yüzdelik 1,75 ile yatırım faizinde

11:06 - Ekonomi

Fed Başkanı Powell: Faiz oranları önceleri kestirim edilenden hâlâ efdal olabilir

19:07 - Ekonomi

Bakan Bilgin'den amme işçisinin bindirim görüşmeleriyle ilişik açıklama

14:08 - Ekonomi

Brent petrolün varil fiyatı 86,27 dolar

10:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem