10 milyonda 3 insanda tanıdık hastalığa yakalanan Kırgız güre Türkiye'de şifa buldu

Kırgızistan'da, 10 milyonda 3 şahısda tanıdık hipereozinofilik belirti rahatsızlığı zımnında ağır eyyam nâkil 16 yaşındaki hasta, KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nde başarıyla tamamlanan tedavisinin arkası sıra sağlığına kavuştu.

Sağlık - 2 yıl önce

Trabzon

Kırgızistan'da ailesiyle canlı Arlen Abdimalikov, kestirmece 4 sene ilk alerjik reaksiyonlara ilişkin kaşıntılı cilt döküntüleri ve cır cır özellikle peyda etmek kıl payı ayrışık şikayetler yaşamaya başladı.

Tedavi düşüncesince ülkesindeki esenlik kuruluşlarına götürülen Abdimalikov'un hastalığının teşhisi beraberinde kabil konulamadı. Abdimalikov, Kırgızistan'daki beraberinde doktorun tavsiyesi ilişkin KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'ne başvurdu.

Hematoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sönmez'in yönetiminde meydana getirilen inceleme ve kontrollerde Abdimalikov'un, kan bilimi biliminde sayı farkı 10 milyonda 3 insanlarda tanıdık hipereozinofilik sıkıntı sorununa yakalandığı belirlendi.

Hemen tedavisine başlanan ve yaşamış bulunduğu rahatsızlıklardan kurtulan Abdimalikov, sağlığına kavuşarak taburcu edildi.

"Orada 3-4 yılda teşhis konulamamıştı, burada 1 haftada sonuçlandı"

Prof. Dr. Sönmez, AA muhabirine, Kırgızistan'daki esenlik imkanlarının Türkiye'deki derece gelişmediği düşüncesince hastalığın tanısının konamadığını belirterek, "Buraya geldi, kılıç de tanısal değerlendirmeyi yaptık, çabucak tedavisine başlandı. Şu anda da hastalanmış oldukça elleme ve tek şikayeti yok. Bundan ahir tedavisine ülkesinde bitmeme edeceğiz." dedi.

Hipereozinofilik sendromun kimi alerjik reaksiyonlara defa açtığını, hastanın en iri şikayetinin döküntü, cır cır ve ayrışık alerjik reaksiyonlar bulunduğunu özetleyen Sönmez, bu hastalıkların hepsinin düzeldiğini söyledi.

Hastalığın aşırı bulunmaz görüldüğüne dikkati çekici Sönmez, laflarını şöyleki sürdürdü:

"İnsidansı 1000'de 0,003, şu demek oluyor ki kestirmece 10 milyonda 3 derece falan. Buradaki imkanlarla Kırgızistan'dakiler beraberinde bulunmadığı düşüncesince bu neticelere varmaları aşırı zor. Orada 3-4 yılda teşhis konulamamıştı, burada 1 haftada sonuçlandı. Genetik değil, sonra olan, nedeni adsız sansız beraberinde hastalık. Kemoterapi vermiyoruz, henüz pratik, dokuncasız kimi tedavilerle süreci planladık ve canlı bulunduğu düşüncesince de aşırı doyurmak oldu. Bundan ahir tedavisini orada yetiştirdiğimiz kan bilimci arkadaşlarla yapacağız. Onlara 'Şöyle yapın.' diyeceğiz ve onlarla beraberce strateji edeceğiz ancak anne kontrollere buraya gelecek."

Sönmez, Trabzon'un esenlik turizmi açısından ehemmiyetli kentlerden bir tanesi bulunduğunu ve esenlik kuruluşlarındaki imkanların nice ülkede bulunmadığını vurgulayarak, esenlik gereksinimi duyan kâffesi kişilere misyon sunmaya amade olduklarını kaydetti.

"Oradaki profesörler haber mektubu etmişti, o sebepten buraya geldik"

Arlen Abdimalikov da sağlığına kavuştuğu düşüncesince aşırı bahtiyar bulunduğunu dile getirerek, "Hastalığım aşırı ciddi geçiyordu. Bazen dem alamıyordum. Buraya geldiğim düşüncesince aşırı mutluyum. Herkese teşekkürname ediyorum. Oradaki profesörler haber mektubu etmişti, o sebepten buraya geldik. Burası henüz güzel. Oradaki doktorların suçu yok, hoppadak olanakları tam bulunmadığı düşüncesince beraberinde zamanlar ve akıllıca yapamıyorlar. Bunlar, Türkiye'de henüz iyi." niteleyerek konuştu.

Baba Arman Abdimalikov ise Türkiye'nin esenlik dalında aşırı elleme beraberinde konumda bulunduğunu, kendilerine araştırma görevlisi bulunan her insana aşırı gönül borçlusu olduklarını dile getirdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Genç kimyacı bitkisel atıklarla boya sanayisi düşüncesince doğal pigmentler üretti

2022-04-25 15:03 - Yaşam

Kelebek Mobilya'dan 23 Nisan coşkusuna reva kutlama

2022-04-23 18:45 - Yaşam

6 ilaç elan geri ödeme listesine alındı

2022-04-22 17:21 - Sağlık

Valerien Ismael ile ilk yenilgi

2022-04-25 23:54 - Spor

Tayvan’dan Ukrayna ordusuna

2022-04-25 15:30 - Dünya

Spor Toto Süper Lig: Fatih Karagümrük: 1 - GZT Giresunspor: 1

2022-04-23 18:34 - Spor

Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanun Teklifi kabul edildi

2022-04-22 21:40 - Spor

Kadın ramazan davulcusu Mısırlıları 12 senedir sahura uyandırıyor

2022-04-26 12:54 - Yaşam

Bakan Karaismailoğlu: 'Dünyanın en büyük projelerini ülkemize kazandırdık'

2022-04-23 21:46 - Politika

Abramovic’in lüks yatı Eclipse Marmaris’ten ayrıldı

2022-04-26 12:33 - Magazin

İlgili Haberler

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düz iri ehemmiyet taşıyor

11:08 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:08 - Sağlık

'Travmalar diş sıktırıyor'

21:07 - Sağlık

ABD'nin Hatay'da kurduğu sahra hastanesi Sağlık Bakanlığına devredildi

20:07 - Sağlık

'Klebsiella pneumoniae' bakterisinin neden bulunduğu ölüm oranları 5 yıl sonra artabilir

18:08 - Sağlık

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem