Teknoloji

Türkiye'nin yerel motorlu geçmiş 8x8 ara bulucu göreve hazır

Türk savunma sanayisi içerisinde geliştirilen domestik motorlu önceki 8x8 askeri ara bulucu Arma II, 6 bin kilometrelik sürüş testiyle dizi üretime müheyya duruma getirildi.

Türkiye'nin yerel motorlu geçmiş 8x8 ara bulucu göreve hazır
31-01-2023 15:12
Sakarya

Otokar kabilinden geliştirilen ve 720 atlama beygiri yerel motosiklet bütünleşmiş edilen Arma II 8x8 aracını ilkin kere Anadolu Ajansı (AA) görüntüledi.

Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, 1987 senesinde 4x4 araçları üretip dış satım başarısı yakaladıklarını, gelişen gereksinimleri dikkate alarak öz kaynaklarıyla 2006 senesinde Arma araç ailesini oluşturduklarını söyledi.

Aracı 6x6 ve 8x8 alegori tasarladıklarını özetleyen Görgüç, otomobilin ilkin taşınmazlar dışı satışını da 2015'te gerçekleştirdiklerini tabir etti. Görgüç, otomobilin kullanımının giderek yaygınlaştığını ve akıbet alegori Birleşik Arap Emirlikleri'nde 400 skor 8x8 araç ürettiklerini belirtti.

Aracı nice coğrafyada enerjik alegori kullandıklarını, imtihan ettiklerini ve müşterilerle buluşturduklarını dile getiren Görgüç, "Gelişen ihtiyaçlar, aşırı değişik platformlara uyarlanabilirlik, değişik görevler, kalan tehditlere dirlik elan faziletkâr esirgeme talepleri doğrultusunda 2 yıl ilkin Arma'nın da üstünde türü düşüncesince çalışmaya başladık. Çalışmalar böylece Arma II adını verdiğimiz vasıtaya geldik." dedi.

Arma'nın değerli borda bordaya araç bulunduğunu ve envanterinde bulunan devletler kabilinden küçümsenilmeden kullanıldığını vurgulayan Görgüç, elan borda bordaya tomar koruma, elan borda bordaya tomar iç miktar ve elan iri kulelerin kullanması derece taleplere yanıt verebilmek düşüncesince Arma II'yi tasarladıklarını bildirdi.

Arma ve Arma II araçlarının farklılıklarına da yer veren Görgüç, şunları kaydetti:

"Arma II'nin Arma'dan farkı, en önemlisi elan borda bordaya tomar nakil kapasitesi. Arma'da 30 tona denli aptal nakil kapasitemiz var, Arma II'de ise 40 tona çıkıyoruz. Dolayısıyla hem mayın hem kinetik erke tehditlerine dirlik elan borda bordaya tomar esirgeme sağlıyoruz. Daha borda bordaya tomar iç hacmimiz var. Bunların getirmiş olduğu değişik borda bordaya asıltı sistemimiz, değişik akslarımız var. Arma II'de kullanıcıya değişik iri miktar ve elan borda bordaya tomar koruma, elan borda bordaya tomar göreve uyarlanabilme olanağı sağlıyoruz."

Arma II'ye yerel motosiklet güç verecek

Serdar Görgüç, Otokar alegori dışa bağımlılığı kısıntı ve yerlilik oranını artırmaya müteveccih nice düzentileme yaptıklarını söyledi.

Arma II'de de aşırı sayıda yerel dizge bulunduğuna ayraç fail Görgüç, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Arma'da sıfır yerel alegori imal edilmiş nice ast sistemi burada kullanıyoruz. mesela asıltı sistemi, nakil kutusu Arma'da ithal kaynaklıydı, Arma II'de yerli, Otokar tasarımı. Bunların yanı esna Arma II'de yerel motosiklet kullanıyoruz. Yerli imkanlarla geliştirilen 720 beygir, 12,7 litre Ecotorq motorunu Arma II'de kullanıyoruz. Arma II'de arsıulusal kullanıcılara ayrımsız güçte yerel ve ecnebi peyda etmek az daha dü motosiklet seçeneği sunuyoruz. Bu kapsamda yerel motorla donatma edilmiş Türkiye'nin ilkin 8x8 uzlaştırıcı oluyor. Arma II bu açıdan da ehemmiyetli borda bordaya adım. Güç paketinde bulunan şanzıman dışarı başka tamamı soğutma sistemleri de Otokar dizaynı ve yerel imalattır."

Seri üretime hazır

Aracı ihya çalışmalarında gelinen etaba bağlı de bilim sağlayan Görgüç, Arma II'ye müteveccih testlerin kestirmece 3 senedir sürdüğünü söyledi. Serdar Görgüç, şu ifadeleri kullandı:

"Aracın tamamı kalifikasyonlarını bitirdik, cimri imalata ithal ve yerel motorla hazırız, cimri imalata doğrudan girebilecek düzeydeyiz. Yerli motosiklet açısından baktığımızda kestirmece 3,5 salname borda bordaya çalışmanın ürünü. Mevcut motorun askerileştirilmesi ve Otokar'ın kullanımına akıllıca bir duruma getirilmesi, kuvvetölçer testleri sabık yıllarda yapıldı. 2022 başlangıcında araç entegrasyonu yapıldı. 2022 süresince güvenilirlik, idame edilebilirlik ve dizge kuru kalifikasyon testlerini bitirdik. Her an cimri imalata girebilecek seviyedeyiz. ek borda bordaya envestisman ihtiyacımız yok. Tüm ilişik yatırımları yaptık, cimri imalata hazırız."

Yurt ortamında ve haricinde iddialı

Arma II'nin bulunan dış satım pazarlarında ellerini güçlendireceğini vurgulayan Görgüç, Arma'daki kısıtlılıklar dolayısıyla takamadıkları hususi fariza ekipmanlarını, ciddi tabanca sistemlerini Arma II'de kullanabileceklerini belirtti.

Bunun haricinde elan borda bordaya tomar esirgeme gereksinim duyan kullanıcıları bulunduğuna ayraç fail Görgüç, onlara toy borda bordaya seçenek sunmuş olacaklarını tabir etti.

Görgüç, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yürüttüğü "Yeni Nesil Araçlar Projesi"nde de Arma II platformunun sert borda bordaya namzet bulunduğunu düşündüklerini kaydetti.

Serdar Görgüç, "Otokar alegori tamamı evren pazarlarında aşırı değişik ürünler ile değerli olmaya çalışıyoruz. Arma II'nin de bu başarıya borda bordaya aşama olacağını, elan borda bordaya tomar yayılmamızı sağlayacağından ümitliyiz. 2023 yılı ortamında Arma II'nin dü değişik pazarda tanıtımları olacak. Onlardan da değerli halde geçeceğini umuyoruz." dedi.

120 milim ciddi tabanca sistemleri kullanılabilecek

Arma II 8x8 Tekerlekli Zırhlı Araç, Otokar'ın araştırı ve ihya ekibince alışılmış savaşma koşullarının yanında, değişik coğrafyalardaki çatışmalarda sık sık rastlanan simetrisiz tehditler de delik önüne alınarak geliştirildi.

Arma II, dünyada kişi sınıfındaki en faziletkâr balistik, mayın ve el inşası patlayıcı (EYP) korumasını, faziletkâr toprak yeteneği ile beraberce orantılı değer halde bildirme iddiasıyla tasarlandı.

40 titrem maksimum dü canlı ağırlığa ve 720 atlama beygiri motora erbap Arma II, elan borda bordaya tomar nakil kapasitesi, elan borda bordaya tomar esirgeme özelliklerinin yanı esna 120 milim kalibreye denli ciddi tabanca sistemlerinin entegrasyonuna da olanak veriyor. Arma II'de yönelteç sistemi tamamı aksları arama edebiliyor, bu açıdan tamamı tekerler direksiyonlanabilir özellikte bulunuyor.

Modüler yapıyla değişik görevler yapabilecek

Modüler borda bordaya ortam alegori tasarlandığı düşüncesince Arma II, dayanıklı aşırı değişik göreve akıllıca alegori özelleştirilebiliyor. Piyade sınıfı düşüncesince ölçün tekerli zırhlı savaşma uzlaştırıcı ve zırhlı personel sırtçı araç alegori kullanılmasının indinde Arma II'ye değişik tabanca sistemleri, donanımlar ve ayrışık sistemler bütünleşmiş edilebiliyor.

Farklı varyantları bulunan Arma II, bakma ve dinleme vasıtaları ile sezinleme aracı, serbest iç kütlesi ve aşırı aceleci arsa tahrif yeteneğiyle kumanda arama uzlaştırıcı alegori fariza alabiliyor. Arma II, akıllıca ast sistemlerle savaşma endüstrisi istirdat görevlerinde iş verebiliyor, büyütülebilen beden ana yapısının sağlamış olduğu arttırma hacimle hem bakım-onarım tıpkı zamanda cankurtaran derece ayrışık görevleri hesabına getirebiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?