Politika

TBMM Başkanı Şentop: Devlet ve ulus kendisine bu felaketin üstesinden gelebilecek güce sahibiz

TBMM Başkanı Şentop, "İnşallah mutluluk ve ulus yerine bu felaketin üstesinden gelebilecek güce, kudrete sahibiz; en çelimsiz sürede bunu başaracağız." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: Devlet ve ulus kendisine bu felaketin üstesinden gelebilecek güce sahibiz
15-02-2023 15:07
Diyarbakır

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye'nin, depremin çalışan bulunduğu coğrafyada arazi aldığına ayraç ederek, "Bundan sonraları henüz itidalli ve derinlemesine vadede, henüz temelli kendisine ne tedbirlerin katılması gerektiği dair da birtakımı adımlar atılmalı. Atılacak inşallah." dedi.

Şentop, Sur ilçesinde, Dicle Nehri kıyısında 136 dönüm düzlük üstünde kurulumu devam eden dernek kentteki incelemelerinin arkası sıra açıklamalarda bulundu.

Kahramanmaraş merkezli kendisine 6 Şubat'ta meydana mevrut ve 10 ili etkileyen depremlere, "yüzyılın felaketi" denildiğini anımsatan Şentop, fakat zamanı binaların da yıkıldığı dikkate alındığında, biraz yüzyıldır gerçekleşmemiş büyüklükte ortak felaketle dirlik karşıya kalındığını söyledi.

Mustafa Şentop, alana gelip gördükten sonraları felaketin, tasarım edilenden henüz şişman bulunduğunun anlaşıldığını vurgulayarak, "Sadece bizim zatî yorumumuz, arkadaşlarımızın yorumu değil, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü de geldi, alanı gezdi. 'Yüzyılın en tahripkâr afetiyle dirlik karşıyayız' diyerek izah yaptı." ifadesini kullandı.

Pazar ve pazartesi, deprem bölgesindeki birtakımı illeri görüşme ettiğini, zaman de artan illere gideceğini özetleyen Şentop, mevki kendisine tamamen vatandaşın indinde olduklarını göstermek, taziyelerini ve yaralılara eski olsun dileklerini getirmek düşüncesince alanı görüşme ettiğini kaydetti.

Depremlerde hayatını yitirenlere Allah'tan rahmet, Türkiye'ye başsağlığı isteyen Şentop, "Devletimiz baş döndürücü aceleci ortak halde ön saatlerden itibaren ilkin kontrol istirdat çalışmalarıyla faaliyete geçti. Daha sonraları bunlar tamamlandıkça yurttaşlarımızın başka taleplerini ve gereksinimlerini istikbal etmek kadar derin ortak halde icraat sürdürülüyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Vatandaşlarımızın korunma gereksinimleri karşılanacak"

TBMM Başkanı Şentop, Diyarbakır'daki icraat üzerine bilim aldığını aktararak, "Burada şişman seviyede kontrol istirdat ve enkazın kaldırılması yönündeki icraat bitirilmek üzere. Vatandaşlarımızın özellikle korunma ihtiyacıyla ilgilendiren kendisine nice yerde çadırlar kurulmuş. Burada da şimdilik 1400 henüz sonraları 2 bin 200'e ulaşacak ortak sayıda çadırla yurttaşlarımızın korunma gereksinimleri karşılanacak." diyerek konuştu.

Hastanede otama altındaki vatandaşları görüşme ettiğini dile getiren Şentop, hakeza şişman felaketin ortak henüz yaşanmaması temennisinde bulundu.

Şentop, çelimsiz ve itidalli vadede depremden dokunca gören vatandaşların gerekseme ve taleplerinin düzenli edilip karşılanmasının önemine ayraç ederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu yönde atılacak adımları ayrıntılı kendisine dün açıkladığını hatırlattı.

Meclis Başkanı Şentop, "Depremin çalışan bulunduğu ortak coğrafyada yaşıyoruz. Bundan sonraları henüz itidalli ve derinlemesine vadede, henüz temelli kendisine ne tedbirlerin katılması gerektiği dair da birtakımı adımlar atılmalı. Atılacak inşallah." görüşünü paylaştı.

Felaketin gene itibaren mevki ve milletin el ele verdiğine, Türkiye'nin herhangi ortak yerinden ıpıssız zamanı durumunda bulunan sıfır eksiksiz vatandaşların, herhangi ortak çeşitli imkanlarını deprem sahasına yönlendirdiklerine dikkati çekici Şentop, şöyleki bitmeme etti:

"Vatandaşlarımız şişman ortak dayanışma, bütünlük ve el birliği içinde cereyan ettiler. Allah razı olsun. Milletimizin karakteri budur. Zor yıllarda herhangi ortak çeşitli düşün farklılıklarını, zatî ihtilafları ortak kenara bırakarak bu arada olmak, baş başa cereyan etmek, milletimizin esas karakteridir. Hamdolsun. Başka devletlerde görülmeyen ortak husustur. İnşallah mevki ve budun kendisine bu felaketin üstesinden gelebilecek güce, kudrete sahibiz; en çelimsiz sürede bunu başaracağız."

Şentop, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Diyarbakır'da depremzedeler düşüncesince kurulan çadırları inceledi; AFAD İl Müdürü İlami Çakmak ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi'den çalışmalarla ilgilendiren bilim aldı.

Vali Ali İhsan Su, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Mehdi Eker ile Ebubekir Bal, Yenişehir Kaymakamı Murat Beşikci, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, AK Parti MKYK üyeleri Alaattin Parlak ile Abdurrahman Kurt, AK Parti İl Başkanı Muhammed Şerif Aydın da araştırmalarda arazi aldı.

TBMM Başkanı Şentop, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde otama dibine tahsil edilen depremzedeleri görüşme ederek, esenlik vaziyetleri üzerine bilim aldı; eski olsun dileklerini iletti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?