Eğitim

'Tatil ödevlerini eğlenceli hale getirin'

15 dinlence kadar aralık tatillerde öğretmenleri çeşidinden derslerin pekişmesi hesabına sunulan ödevleri yapmakta zorluk çeken öğrenciler düşüncesince Rehberlik Uzmanı Reyhan Çakmakoğlu velilere, “Ödevleri fariza kadar göstermeyip eğlenceli hale getirmeliyiz. Böylelikle mahs

'Tatil ödevlerini eğlenceli hale getirin'
27-01-2023 10:07
Özellikle beşinci derslik öğrencileri maruz ödevleri genel manada müziç yahut aşırı buldukları düşüncesince ya yapmıyorlar yahut yeniden def yapıyorlar. 15 dinlence üzere aralık tatillerde veliler ise evlatları öğüt hesabına sıkmamak düşüncesince ödev konusunu aşırı gündeme iletmek istemeseler de uzmanlar etraflıca müddet derslerden ayrı kalmanın başarıyı menfi etkileyeceği hesabına hem fikir. Bu manada İstanbul Aydın Üniversitesinden Rehberlik Uzmanı Reyhan Çakmakoğlu da velilere ve öğrencilere hem velut dinlence düşüncesince bununla beraber ödevler hesabına tavsiyelerde bulundu.

“Tercihlerini bugünden belirlesinler”

Öncelikli şekilde sınava hazırlanmakta bulunan öğrencilerin tercihlerini tespit etmek namına aralık tatili dobra değerlendirmelerini başvuru fail Çakmakoğlu, “Öğrenciler tatilin önce haftasında müşterek iki haset dinlenmeye ayırabilirler. Ancak 8. ve 12. derslik bulunan imtihan grubu öğrencilerimiz önce haftayı az buçuk bap tekrarlarıyla, ikinci haftayı da bereketli istifham bozma ve sınama sınavlarıyla geçirirlerse onlar namına elan hayır olacaktır. Deneme sınavlarını çözerken elan titiz ve şuurlu yapmaları lazım. Bunun haricinde tercihlerini bugünden yapsınlar. Hangi okulu istiyorlarsa oraya yerleşen akıbet öğrencinin netlerine baksınlar. Bu netlerle özlük netlerini karşılaştırabilirlerse ikinci çağa elan apiko müşterek biçimde ilerleyebilirler” dedi.

“Öğrenciler sosyalleşmeyi unuttu”

Sınav grubu sıfır öğrencilerin ise aileleriyle zaman geçirmelerini öneren Çakmakoğlu, “Öğrenciler bu tatili genel ağ sınırsızmış üzere geçirmesinler. Çünkü öğrenciler bundan böyle tatillerde odalarına kapanıp, bilgisayarları ve tabletleriyle türlü oyunlar oynayarak zaman geçiriyorlar. Fakat sosyalleşmeyi unutuyorlar. Ancak ilerideki yaşamlarında toplumsal yaşama gerekseme duyacakları ortamlarda bulunacaklardır. Bu sebeple ailelerin çocuklarını bu aşamada az buçuk elan sosyalleşebilecekleri faaliyetlere yönlendirmelerini başvuru ediyorum” sanarak konuştu.

“Çocuklara düşünmeyi öğretmeliyiz”

Sosyalleşmek namına evlatların aileleriyle türlü faaliyetlerde bulunabileceklerini de anlatım fail Çakmakoğlu, “Aileler, evlatlarının dostlarının aileleriyle eş kamplar yapabilirler. Ortak etkinlikler düzenlenebilir. Birlikte sığınak ziyaretleri yapabilirler. Fikir tartışmaları, felek gözlemleri yapabilirler. Hem sosyalleşebilecekleri bununla beraber yaşama ilişkin realist müşterek ekip bilgilere eş olabilecekleri aktiviteler öneriyorum. Çocuklara ‘tatilde yapıt okuyun' deriz lakin o kitabından ne anladığını sorgulamıyoruz. O sebeple müşterek kitabı devretmek alegori gelişigüzel gözyaşı grubuna tavsiye edilen 100 asliye yapıt var. O kitaplardan müşterek departman okuyup, ailece tartışabilirler. ‘Burada ne bildirmek istiyor, fikrin nedir, sen orada müşterek cibilliyet olsan hangisini kendini benzeyen hissedersin yahut bu vakası nite değerlendirirsin' sanarak çocuklarına fikirlerini sorsunlar. Çocuklara müşterek bap hakkında düşünmeyi öğretmeliyiz. Nitekim öğrenciler yaşama ilişkin mesail üstünde düşünmüyorlar. Bu mesail üstünde ne yapabileceğini bilen, bunlar düşüncesince yazı karşılayıcı insanların geleceğin dünyasında noktayı olacağını biliyoruz. Umuyorum ki mesail hakkında hal üretebilen müşterek soy sop yetiştirebiliriz” biçiminde konuştu.

“Ödevler fariza şekilde görülmeyip, eğlenceli hale getirilirse elan çarpıcı olur”

Ara dinlence düşüncesince maruz ödevlerin çocuğun zihnî dünyasını, becerilerini yetiştirmek düşüncesince ehemmiyetli bulunduğunu da kaydeden Çakmakoğlu bu manada ödev gerçekleştirmek istemeyen öğrenciler düşüncesince “eğlenceli hale getirmeliyiz” önerisinde bulundu. Çakmakoğlu laflarını şöyleki sonlandırdı: “Eğitim dünyamızdaki yaşanmış bulunan şu andaki gelişmeler ve meydana getirilen icraat hakkıyla gelişime makul ve öğrencinin esasta yapabileceği kapasitede yükümlülükler sağlıyor. Bir ödev veriliyorsa bu anımsatma amaçlıdır. Öğrenciyi hamletmek düşüncesince değildir. Onun zihnî dünyasını, becerilerini yetiştirmek içindir. Bunu müşterek görev, yazık şekilde görmeyip, ailece eğlenceli hale getirebilirler. Ödevleri hisse senedi ve zihnî faaliyetleri yükseltmek düşüncesince müşterek olanak şekilde görürsek elan çarpıcı olacaktır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?