Teknoloji

Sesi doğala yaklaşan algılayan yerel sem cihazı tanıtıldı

TÜBİTAK'ın yardımı ile geliştirilen yerel ve ulusal sem cihazı, sesi şen algılayıp iletebildiği düşüncesince "beyin dostu" adına tanımlanıyor.

Sesi doğala yaklaşan algılayan yerel sem cihazı tanıtıldı
18-01-2023 00:06
İstanbul

Sesin doğala en DOĞRU şekliyle algılanmasını sağlayan, yükleme edilerek kullanılma olanağı mevcut TÜBİTAK destekli yerel ve ulusal sem cihazı basına tanıtıldı.

İşitme cihazı üreticisi ortak şirketin TÜBİTAK'ın yardımıyla geliştirdiği "Transducers in the ear (Tie)" isminde sanlı ürünün tanıtımı Beyoğlu'ndaki ortak otelde yapıldı.

Cihaza bağlı matbuat mensuplarına açıklamada mevcut şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Ağaç, evren çapında yenilikçi ortak teknolojiye eş bulunan ürünün, eksiksiz ahenk kaynaklarına bağlanabildiğini, bu yönüyle de ortak sem aletinden elan ilavesi bulunduğunu söyledi.

Ağaç, sesi şen algılayıp iletebildiği düşüncesince cihazı "beyin dostu" yerine tanımladıklarını belirterek "Bir radyoyu düşünün, sıklık kanalına girdiğiniz devir hışırtı var ise kapatırsınız. Bu cihazda anca ortak gestalt yok, ağız ağıza natürel ortak sesi sunuyor." dedi.

Tie'nin gayrı cihazlardan farkına yer veren Ağaç şu halde konuştu:

"Geleneksel cihazlarda hoparlör mikrofonu kulak arkasına takılıyor. Dolayısıyla kulak kepçesinin eksiksiz fonksiyonları kayboluyor, mevrut sesler beyne şen iletilmiyor, faziletkâr frekanslar kayboluyor. Bu cihaz, rüzgarın sesini, hışırtısını aşağılık çekebiliyor kestirmece 22 desibel, gürültüleri aşağılık çekiyor. Ünsüz harfleri güçlendirebiliyor ki kelimeler şen anlaşılsın diye. Geniş frekansta sesi sunabiliyor. Geleneksel sem cihazları bunların çoğunu yapamıyor zira kulak kepçesini devreye almıyor. Her şeyi cihaz icra ettiği düşüncesince de daim bileşimli ortak ahenk geliyor ve insanoğlu cihazlarına alışamıyor. Bu cihazda en iri gümrahlık de endamsız müddette sem aletine alışılabilmesi."

Patenti tahsil edilen cihaz 50 ülkeye ihraç ediliyor

Mehmet Emin Ağaç, bu cihazda batarya değişiminin yapılmadığını nedeniyle yöre dostu bulunduğunu aktararak laflarını şu halde sürdürdü:

"İşitme cihazı 3 sayaç yükleme edilerek kestirmece 18 sayaç kullanılabiliyor. Bir yükleme birimi var, üstünde koyduğunuz devir şen ortak halde yükleme edilip kullanılabiliyor. Tamir gerektirmiyor zira cihaz 3 parçadan oluşuyor, bozulan zerre sem merkezinde doğrudan değiştiriliyor. Yani isim sem cihazı kullandığı devir beceri servis neticelerini beklemiyor. Hem maliyeti ceninisakıt hem sem aletinin ömrü elan levent boylu oluyor. Yerli ve milli, ABD'de patenti tahsil edilen ortak ürün. Dünyanın 3 kıtasında şu anda siper altında. Sürekli geliştirilen ortak ürün. Şu anda 3’üncü neslini çıkarmaya çalışıyoruz. Dünyanın 50 ülkesine de ortak numara ve ikinci versiyonlarının ihracatı var. Üçüncü versiyonunun da birkaç ay içinde gine dünyanın 50 ülkesine ihracı yapılacak."

Ağaç, Türkiye'de de nice bireyin ürünün ortak numara ve ikinci versiyonunu kullandığını laflarına ekledi.

Tanıtım toplantısında, cihazı deneyimleyen İşitme Engelli Bireyler Eğitim Vakfı (İÇEV) Hentbol Takımı'nın sem sakat aktörleri da toprak aldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?