Teknoloji

NASA, dünyadan 100 kudret yılı mesafede geçinme amelî birlikte gezegen keşfetti

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), dünyaya kısaca 100 kudret yılı mesafedeki müşterek şimal çevresinde dönen ve geçinme amelî evren boyutunda müşterek öte gezegen keşfetti.

NASA, dünyadan 100 kudret yılı mesafede geçinme amelî birlikte gezegen keşfetti
12-01-2023 09:06
Ankara

NASA'nın açıklamasına göre, Geçiş Halindeki Öte Gezegen Araştırma Uydusu (TESS) yörüngesindeki Yunus (Dorado) Takımyıldızı'nın "yaşama makul bölgesinde" mevcut Dünya büyüklüğünde birlikte öte gezegen keşfetti.

Açıklamaya göre, "TOI 700 e" anlı şanlı bu öte gezegen, yörüngesindeki yıldıza suyun gezegen yüzeyinde mevcut olmasına imkân sağlayacak mesafede bulunuyor.

NASA araştırmacısı Emily Gilbert icra ettiği açıklamada, "Bu, bildiğimiz çoklu, küçük, yaşanabilir semt gezegenlerine ehil beş altı sistemden biridir." ifadesini kullandı.

Bu keşfin, TOI 700 sistemini şimdi yakından izlem kılmak düşüncesince coşku donör birlikte gelişim bulunduğunu vurgulayan Gilbert, akıbet keşfedilen "TOI 700 e" öte gezegeninin, birlikte eski sezme "TOI 700 d'den" kısaca yüzdelik 10 şimdi ıvır zıvır ve TESS gözlemleriyle derece derece şimdi ıvır zıvır dünyalar olmasına da asistan olduğuna dikkati çekti.

Uzmanlar, şimdi evvel "TOI 700" isminde sistemde "TOI 700 b, c ve d" adına bilinen üç öte gezegen belirleme etmişti.

TESS'in toy bulguları, Amerikan Astronomi Derneğinin ABD'nin Washington eyaletindeki Seattle kentinde planlı 241'inci salname toplantısında araştırmacılarla paylaşıldı.

Öte gezegen avcısı TESS

Her bir tanesi bakmış olduğu yöndeki feza boşluğunun dörtte bütünlük kesitini 27 güneş okunabilen gözlemleyen 4 şişman alıcı donanımı içeren TESS uydusu, öte gezegenleri "geçiş" denilen birlikte konumda belirleme etmeye çalışıyor.

"Geçiş" birlikte öte gezegenin yörüngesindeki yıldızın önünden geçmiş olduğu hatırat tanımlıyor.

Bilim insanları, bu anda yıldızın kameralara yansıyan parlaklığında oluşan azalmayı gözleyerek ışığın salım ve emilme miktarlarını ölçerek bahis konusu gezegenlerin kütlesini, öz kütlesini ve hava kompozisyonunu belirleyebiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?