Gündem

Lise öğrencileri ecnebi sözcüklerin Türkçe karşılığını yarışmayla bulacak

İzmir Atatürk Lisesi ve Türk Dil Kurumu (TDK) iş birliğiyle planlı yarışmayla ortaöğretim öğrencileri, sonuç devirde sık sık geçer "metaverse, podcast, scooter, avatar" kadar 10 sözcüğün Türkçe karşılığını belirlemeye çalışacak.

Lise öğrencileri ecnebi sözcüklerin Türkçe karşılığını yarışmayla bulacak
30-04-2022 13:25
İzmir

Dil bilincinin er yaşta kazandırılması hedefiyle 28 Nisan-16 Mayıs ortada gerçekleştirilecek Türkçe Sözcük Türetme Yarışması düşüncesince okulun genel ağ sitesi "https://izmirataturklisesi.meb.k12.tr/" üstünden müracaatlar bitmeme ediyor.

Öğrencilerin "astronot, avatar, ceo, mentor, metaverse, Qr kod, podcast, scooter, smombie, startup" sözcüklerine bulacakları Türkçe karşılıklar, Türk Dil Kurumu yetkilileri, Ege Üniversitesinden akademisyenler ve İzmir Atatürk Lisesi öğretmenlerinden oluşan heyet kabilinden değerlendirilecek.

Sonucu 26 Mayıs'ta açıklanacak müsabakada onama gören rastgele sözcük düşüncesince türetici öğrenciye 1000 teklik ihsanıhümayun verilecek.

Ülke genelinden topu topu ortaöğretim öğrencilerinin katılabileceği müsabakada gençlerin ensesi kalın görüntü güçlerinden yararlanılması hedefleniyor.

"Öğrencileri çözüme çağırma ediyoruz"

Okul müdürü Ahmet Yılmaz, AA muhabirine, rastgele sabık çağ içtimai iletişim araçları yahut ilmî gelişmeler kaynaklı sağlam aşırı kelimenin ortaya çıktığını, ecnebi sözcüklere Türkçe yanıt bulmanın ehemmiyetli müşterek dava yerine göründüğünü anlatım etti.

Konuyu geçmiş yerine TDK Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin ile paylaştıklarını ve kendisinin bu düşüncesi aşırı beğendiğini vurgulayan Ahmet Yılmaz, şunları kaydetti:

"Kullanıma dünkü girmiş bulunan ecnebi 10 lafız belirledik, gençlerden buna yanıt doğacak sözcükleri türetmesini istiyoruz. Yarışma, Bakanlığımızın onayıyla gerçekleşti. Nasıl sözcük türetilir, nelere ilgi edilir, yeğleme edilecek sözcük ne nitelikleri taşır... Bunlarla ilgilendiren bilgiler kılavuzumuzda var. Gençler bizim genel ağ internet sitemizden detayları alarak sözcükleri türetecekler. Daha sonraları yarışma kararında komisyonun belirleyeceği öğrencilere rastgele lafız düşüncesince 1000 teklik kadar müşterek motivasyon ödülümüz olsun istedik. Farkındalık peyda etmek istedik. Her sene bunu yenileyeceğiz şimdilik 10 lafız belirledik."

Bilgisayar, yazıcı, tarayıcı kadar örnekler...

Proje koordinatörü ve okulun Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Cem Kaya da Türk Dil Kurumunun şimdi evvela de bu kadar çalışmalarda bulunduğunu, doğurgan sonuçların alındığını kaydetti.

Öğrencilerin zekalarına güvendiklerini dile getiren Kaya, şu şekilde konuştu:

"Amacımız dilimizi ecnebi sözcüklerin saldırısına dirlik korumak. Dakikada üç icat yapılır bunların bir fazla aşırı ecnebi sözcük yerine giriyor dilimize. Bunları Türkçe yerine karşılamak. Burada da dü formül ön yazı çıkıyor; öğrencilerimiz ilkin imal eki kullanarak sözcük türetebilirler, şayet imal eklerinden sözcük ihtira olanağı olmadan kombinasyon zımnında gidebilirler. Bu mevzuda bilgisayar, yazıcı, tarayıcı kadar aşırı iyi örnekler var. Öğrencilerimizin zekalarından yararlanıp Türkçeye katkıda bulunmayı hedefliyoruz."

Öğrenciler Koru Kuzey ve Tuana Çorumluoğlu ise ilkin içtimai medyadan aşırı sayıda ecnebi sözcükler karşılaştıklarını belirterek bu manada müsabakanın çoluk çocuk ortada düzenlenmesinin aşırı akilane müşterek değişmeyen bulunduğunu anlatım etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?