Ekonomi

Kuraklık yaşanmış olan İzmir'de çiftçi hububat rekoltesinden endişeli

Mevsim bakımından mezru sahalarında ağırlıklı kendisine hububat mevcut İzmir'de, kuraklık dolayısıyla ürün kaybı endişesi yaşanıyor.

Kuraklık yaşanmış olan İzmir'de çiftçi hububat rekoltesinden endişeli
04-03-2023 13:07
İzmir

Türkiye genelinde yağışlar, 1 Ekim 2022-31 Ocak 2023 sürecini havi 2023 su yılında, normallerin ve sabık senenin altında gerçekleşti.

Yağış normali 297,2 milim bulunan ve 2022 su senesinde 300,6 milim yağmur meydan Ege Bölgesi'ne, 2023 su senesinde 206,1 milim yağmur düştü.

Ege'nin zirai üretimde ehemmiyetli kenti İzmir, küçük ay ayını da derinlemesine seneler averajının altında yağışla geçirdi.

Kentte yağışların yetersizliği, içmece suyu ve sulama barajlarındaki su seviyesine menfi yansırken, çiftçileri de randıman dair endişelendiriyor.

Buğday filiz rengi çimen uzunluğunda kaldı

İzmir Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı İbrahim Erdallı, AA muhabirine, yılda 4 randıman alınabilen dişi topraklara cemaat alanda kuraklığın zirai üretime menfi yansıdığını söyledi.

Kış aylarında ürünleri etkileyecek seviyede elden 3 eş yağmur yağdığını özetleyen Erdallı, güzün da kuraklık zımnında ilkin kıraç arazilerde hububat ekimini kestirmece 1 ay ertelediklerini hatırlattı.

Erdallı, geç ekilen buğdayın filizlendikten sonraları dargın ve kurak birlikte iklim ile karşılaştığını kaydederek, şöyleki dedi:

"Kurak gitmesi elden buğdayı değil etraflı ürünleri etkiledi. Baklagil ağız ağıza sulama gerek oldu. Kışlık sebzeler hala sulanıyor. Buğday da sulamadan mümteni pozisyonda. Çiftçi ne gübresini atabildi ne de ayrıksı birlikte ihtimam yapabildi. Şu anda 'kardeşlenme' çağında buğday. Buğdayın boyu 5 santimetrede kaldı. Normalde bu mevsimde bizim bu alanımızda buğday minimum 25-30 santim olması lazımdı. Yani tığ el ortada aha 'Dizimize yaklaşır' derdik. Yani buğdayın süresince yürüdük mü sıradan birlikte paçalarımız ıslanırdı. 5 santimetrede bulunduğu düşüncesince elden çimen kabil kaldı. Eğer bu halde yağmur yağmazsa, sulama olanağı bulunan çiftçilerimiz arazisini sularsa birlikte nebze kurtarabilir fakat sulanamayan arazilerde randıman de alamazlar."

Erdallı, yağmur gelse caba buğday veriminin halihazırda etkilendiğini belirterek, şunları söyledi:

"Yağmurlar şayet müspet geçerse sabık seneki aldığımız rekoltelere gene yetişeceğimizİ sanmıyorum. Geçen sene 1 dekarda 800 kilolara denli çıkmıştık. Bir titrem meydan arkadaşlarımız olmuştu fakat şu anda bu kuraklıktan ötürü 600 kilolara düşebilir en dobra yerlerde. Geçen seneki aldığımız tonajları alacağımızı düşünmüyorum yani. Yüzde 20-30 kabil şu anda değme obje alışılagelen giderse buğdayda birlikte randıman kaybı var."

İzmir'de buğday mezru kıraç arazilerde olanağı olanların sulama yaptığını anlatım fail Erdallı, "Eğer yağmur yağmazsa 1 hafta 10 devir içerisinde etraflı çiftçilerimizin sulamaya geçmesi lazım." ifadelerini kullandı.

Erdallı, sulama barajları ve arazi altı sularının da kuraklıktan menfi etkilendiğini vurgulayarak, şöyleki dedi:

"Gediz, Bakırçay bölgesindeki arkadaşlarımız barajlarda su olmadığını söylüyorlar. Geçen sene pamuğa barajlarda su olmaması sebebiyle ötürü birlikte kat su verdiler. Belki mahsus birlikte departman kurtarabildi fakat bu sene şayet barajlarda su olmadan onlar yazlık randıman de ekemeyecek. Onun haricinde edebiyat mezru olacak mısır, kavun, karpuzda da başağrısı başlayacak. Barajlarda su olmayınca ne sunulacak. Kuraklık elden şu demek oluyor ki bu yılı değil önümüzdeki yılları da etkiliyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?