Ekonomi

Kuraklığın rekolteye tesirinin hudutlu olması bekleniyor

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Taycı, "Tahıl, bakla, tahıl tarafında artı, nakıs yüzdelik 10 payı onama edilmektedir ortak değerdir lakin bu yüzdelik 20-30'larda olmayacak." dedi.

Kuraklığın rekolteye tesirinin hudutlu olması bekleniyor
05-03-2023 12:08
İstanbul

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, yağışların az olmasının müşterek dava bulunduğunu fakat mezru yerlerin geçmiş rahmet ve bölümsel kar ihtiyaçlarının sağlandığını söyledi.

Taycı, "Nihai çıkma miktarlara aşkın şişman yüzdelerle müşterek tesiri olabileceği kanaatinde değiliz. Tahıl, bakla, hububat tarafında artı, eksiklik yüzdelik 10 payı ikrar edilmektedir müşterek değerdir lakin bu yüzdelik 20-30'larda olmayacak. Öyle müşterek kuraklıkla dirlik karşıya değiliz lakin sonuçta kuraklık dediğimiz yağışların az olması ehemmiyetli müşterek problem. Bu yüzden çevre tarımda, başta sulamada akilane alanda akilane ürün, akilane planlama, sulama faaliyetlerine elan müşterek tomar ehemmiyet vermeli ve özen çekmeliyiz." halinde konuştu.

Mevcut suyun kullanımına değgin rezervlerin elan şuurlu kullanılması gerektiğine ayraç fail Taycı, "Sanayi tesislerimizden belkili enikonu akilane özleştirme faaliyetleriyle art dönüşümlü suyun kullanılabilmesi noktasında elan müşterek tomar yatırımlara ihtiyacımız mevcut ki ayrımsız suyu, başta süreçleri sıtma ve soğutma gayeli tercih ettiğimiz bu suları yeniden yeniden kullanabilelim." dedi.

"Doğru mahsul ekimine özen etmemiz lazım"

Kazım Taycı, endüstri tesislerinin su arıtmasının aşkın ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Onun dışında tarımda akilane sulamaya ve lehçe şekilde akilane mahsul ekimine de özen etmemiz lazım. Bazı ürünlerimiz mevcut ki hakkıyla aşkın müşterek tomar su isteyen, aykırı sularından aşkın müşterek tomar kullanan, bunların elan sulak bölgelerde, elan az su gereksinim duyan yerlere az gerekseme duyan mamüllerin ekimi gibi, doğrusu tarımda suya ve iklime gereğince akilane planlamaya gidilmesi lazım. Bununla baş başa maşer şekilde umumi su kullanımına elan şuurlu ve elan titiz yaklaşmamız lazım. Bununla ilişik hayattaki ayrımlı nice örgütün, söz gelişi AB'nin su kullanımıyla ilişik almış bulunduğu olduğu önlemler var. Bu önlemlere bizlerin de aşkın elan müşterek tomar ehemmiyet vermesi ve bunları müşterek an evvela faaliyete geçirmemizin mukteza bulunduğunu düşünüyorum."

Ramazan ayında umumi hububat, bakliyat, besili tohumlar ve mamulleri tarafında tedarikte müşterek başağrısı yaşanmayacağını anlatım fail Taycı, fiyatlamada da rastgele müşterek değer artışı olmayacağını, ayrıca müşterek iki çeşit üründe geriye gelmeyi beklediklerini, mahsul tedariki dair da rastgele müşterek dava yaşanmayacağını söyledi.

"Yapmamız gereken; alanda dişi topraklarımızdaki üretimin, meydana getirilen hayvancılığın okunabilen halde devamlılığını sağlamak"

İHBİR Başkanı Taycı, depremin yaşandığı coğrafyada Türkiye'nin en dişi ovalarının bulunduğunu belirterek, "Bölge, Çukurova'nın, Harran, Amik Ovası'nın bulunduğu yer... Orada ekincilik ve hayvancılığa değgin rustik nüfusta canlı 2,6 milyon insanımız var. O alanda 270 bin mukayyet çiftçimiz var. Bu şahısların bu yerleri vazgeçme etmemeleri adına, orada kalmaları hesabına aşkın acil tahaffuz ihtiyaçlarının çözülebilmesi, amma velakin ekincilik ve hayvancılığın sürdürebilmeleri düşüncesince en esas ihtiyaçlarının müşterek an evvela karşılanması noktasında raporlarımızı veriyoruz. Sözlü ve saymaca şekilde otoriteye dirlik dile getiriyoruz." diyerek konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığının hareket alanına değgin aceleci gelişim aldığını aktaran Taycı, şunları kayddetti:

"Toprak Mahsulleri Ofisi, 8 Mayıs'a derece tür ve kota gözetmeksizin bölgedeki hububat, bakliyat ve hububat ürünlerinin satın alımını gerçekleştireceğini üstenme etti. Yine bu 11 ilimizde motorin ve kemre yardımının kapsamı az buçuk elan genişletildi. Ayrıca, nakdi iane çeşidine çevrildi. Hayvancılıkla ilgili; hayvanlarını kaybeden hayvancılıkla uğraşan kişilere kaybetmiş bulunduğu efsanevi karşılığında küçükbaş yahut kocabaş efsanevi temini aşamalı şekilde başladı. Şu anda bu aşamada dağıtma da yapılıyor. Dolayısıyla yapmamız gereken; o bölgedeki dişi topraklarımızda üretimin, o alanda yapılmakta bulunan hayvancılığın okunabilen müşterek halde devamlılığını sağlamaktır. Eğer bunu sağlayamazsak müşterek ahir döneme, rekoltenin düşüklüğü, hayvanca mamüllerin azlığı değer artışı şekilde karşımıza çıkar. İhracatta geriye yetişme yaşanabilir. Bununla ilişik önlemleri almamız geçişsiz lakin müşterek yandan da STK'ler ve velayet gördüğüm kadarıyla baş döndürücü müşterek hassasiyetle bu mevzunun üstünde eğik durumda. Küçük müşterek aralık katıksız şekilde olsa fark akabinde daim baş başa bu eksiklikleri tamamlayacağımız, bu rekolte farklarını yeniden namına koyacağımıza bulunan inancımız tam.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?