Sağlık

Kovid-19'da 3 düze aşılama Omicron varyantı düşüncesince ehliyetli bağışıklığı sağlıyor

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, üç düze aşının Omicron varyantı düşüncesince ehliyetli bağışıklığı sağladığını ve bu mevzuda endişeye icap olmadığını söyledi.

Kovid-19'da 3 düze aşılama Omicron varyantı düşüncesince ehliyetli bağışıklığı sağlıyor
13-12-2021 13:09
Izmir

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Enjeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, AA muhabirine Omicron varyantının dünyanın 55 ülkesinde belirleme edildiğini belirtti.

Güney Afrika'daki bilgi insanlarının meydana getirdiği çalışmalarda Omicron varyantı belirleme edilen hastalarda adale ve mafsal ağrısıyla çağ alma organı tıkanıklığı, akciğer tutulumu, mobilyasız öksürük ve balgam şikayetlerinin eşsiz görüldüğünü aktaran Şener, zevk ve çağ kaybının ise tek görülmediğinin belirleme edildiğini tabir etti.

Türkiye'de değişke belirleme edilen 6 hastanın umumi durumunun güzel olduğunu, ayak tedavisi edildiklerini aktaran Şener, "Omicron varyantı namına tanımlanan hastalarda ahiret yolculuğu yok. Yoğun bakıma yatış oranlarında müşterek artım yok. Mekanik ventilasyona bağlanan hastalanmış grubunda müşterek artım yok. Bu da esasta etraflıca zamandır tartıştığımız, 'Acaba maksadıyla müşterek değişinim ve değişimle meydana çıkan varyantlardan rastgele birinde kilo verme bahis konusu olacak mı?' sorusunu gündeme getiriyor." dedi.

Şener, bununla ait kıymetlendirme gerçekleştirmek düşüncesince baş döndürücü er bulunduğunu belirterek, "Çünkü Avrupa'daki verileri görmek lazım. Bir taraftan, baktığımızda şu an Omicron varyantı görülmüş ve dip bakıma ve hastaneye yatış payı ceninisakıt dediğimiz kadro aşılı grup. Laboratuvar emek harcamaları da onu gösterdi, halihazırda 3 düze telkih bulunan grupta, illet ferah seyrediyor. Hastalığı atlatmış grupta da illet ferah seyrediyor." niteleyerek konuştu.

Omicron varyantıyla mücadelede de aşılanmanın ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Şener, şöyleki bitmeme etti:

"Türkiye'de muteber inaktif ve mRNA aşıları çalışan bağışıklığı sağlıyor. Omicron varyantında extra 3 düze bağışıklığın elhak tam himaye yelpazesine cemaat bulunduğunu baş döndürücü benzeyen sürede araştırmacıların makalelerinde de gördük. Türkiye'de hala Delta ve Delta Plus varyantı baskın. 6 parça çıkan olguda bu virüsün aşılamadan, savuşma potansiyeli bulunduğunu gündemde tutmanın akilane olmadığını düşünüyorum. Matematik hesabı şu, Omicron varyantı girmiş olduğu ülkede müşterek ay zarfında aceleci artım meydana geliyor. 3-4 ay zarfında fakat nısıf yarıya bölümü dominant müşterek değişke olma potansiyeli var. Elimizdeki aşılar, Delta ve Delta Plus varyantına dirlik koruyucu. Elimizdeki aşılar 3 düze olduğumuz devir Omicron varyantına dirlik tam bağışıklığı sağlıyor. Ağır illet geçirmenizi ve dip bakıma yatışınızı gene önlüyor."

Türkiye'de Omicron varyantı görülmesinin paniğe ne olmamasını talip Şener, "Şimdilik 2 ilde tanıdık varyantın dünya genelinde görülmesi düşüncesince müşterek devir dilimi var. Türkiye'de hala aşılamayla bağışıklama yelpazesini tevsi yönünde devir var. Bu tarihi güzel görmek lazım. Vatandaşlarımıza davet cihazı yapmakta yarar var. Hiç aşılanmayan grup, aşısını olsun. Çünkü halihazırda bildiğimiz nesne şu, bulunan aşılar, Omicron varyantı ve Delta Plus varyantına dirlik ölümü önlüyor." değerlendirmesinde bulundu.



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?