Sağlık

Kovid-19 nâkil çocuklarda semptomlar erişkinlere gereğince elan az sürüyor

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Araştırma Uygulama Hastanesi'nde açılan Kovid-19 İzlem Merkezi'nde meydana getirilen ilmî çalışma, çocuk hastalardaki semptomların erişkinlere uyarınca şimdi az sürdüğünü ortaya koydu.

Kovid-19 nâkil çocuklarda semptomlar erişkinlere gereğince elan az sürüyor
01-03-2022 13:55
Izmir

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi içerisinde Ocak 2021'de kurulan Kovid-19 İzlem Merkezi'nde ölçülü çalışmada, hastaneye başvuran ve Kovid-19 testleri fazlalık çıkanlarda bu hastalığın gelişimi birinci, üçüncü ve altıncı aylarda izleme edildi.

Merkezde PCR testi fazlalık çıkan 4 bin 500'ü 18 gözyaşı altı edinmek kıl payı bütün 26 bin 500 hastaya ulaşılarak tahsil edilen veriler, ilmî çalışmalarda da kullanılmaya başlandı.

Kovid-19 İzlem Merkezi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Belgin Ünal, AA muhabirine, salgının aslında beri çocuklarda Kovid-19 hastalığının saptandığını, virüsün uğramış olduğu değişimlere ilişkin yerine geçmiş vakitlere gereğince evlatların rahatsızlığı hâlâ ciddi geçirdiğini gözlemlediklerini söyledi.

"Erişkinlerde semptomlar 6 ay sürüyor"

Hastaneye başvuran evlatların yüzdelik 90'ında ateş, öksürük, halsizlik veya iştahsızlık derece yakınmalar bulunduğunu tamlayan Ünal, birlikte ay sonradan ise bu grubun yüzdelik 20’sinde iğbirar ve halsizlik derece şikayetlerin ön planda bulunduğunu kaydetti.

Ünal, Kovid-19'u atlatan erişkin ve evlatların afiyet durumlarını izleme ettiklerini aktararak, şu şekilde konuştu:

"Çocuklarda Kovid-19'un bitmeme fail semptomları üçüncü ayda az buçuk hâlâ azalıyor. Bu rakamın da 10 hastadan 1'e düştüğünü gözlemledik. Ayrıca 6. ayak tabanı geldiğimizde ise semptomların hâlâ da azaldığını ve 100 hastadan 4'ünde semptomların bitmeme ettiğini görüyoruz. Çocuklarda semptomlar yetişkinlere gereğince hâlâ az sürüyor. Bazı erişkinlerde semptomlar 6 ay denli bitmeme ediyor."

Ünal, Kovid-19 nâkil ve süreğen rahatsızlığı mevcut 2 çocuğun hastanelerinde ölüm ettiğini söyledi.

Çocukların aşılanmaması şeklinde rahatsızlığı ciddi geçirdiğini hatırlatan Ünal, Kovid-19 dolayısıyla hastaneye başvuran hastaların yüzdelik 20'sinin ise 18 gözyaşı altı bulunduğunu kaydetti.

Özellikle 2021 Temmuz ayından itibaren çocuk Kovid-19 hasta sayısı ile eke sayısının doğrudan hoppadak eşitlendiğine dikkati çekici Ünal, "Temmuz, ağustos süresince hasta çocuk sayısı arttı. O kol aşılanmamıştı. O nedenden çocuk hasta sayımız yaz dönemlerinde arttı. Eğer aşılanmamışlarsa onlar da erişkinler derece hastalığa dirlik duyarlılar." dedi.

Ünal, salgınla mücadelede ailelerin kesinlikle 12 gözyaşı üstü çocuklarına aşılarını yaptırması icap ettiğini vurgulayarak, Kovid aşılarının meydana getirilen klinik icraat kararı sağlam baş döndürücü ülkede tehlikesiz bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de de evlatların Kovid-19 aşısı olması düşüncesince programa alındığını dile getiren Ünal, "Özellikle defans sistemi çıtırbom bulunan ve süreğen rahatsızlığı mevcut evlatların kesinlikle aşılanması geçişsiz ki rahatsızlığı geçirmesi veya enfekte olup rahatsızlığı ailesine taşınmaması engellenmeli. Omicron varyantıyla maraz bol semptomlarla geçirilince nice isim rehavete tutuldu lakin zatî dulda önlemleri ve ilkah salgının arama dibine alınmasında baş döndürücü etkili." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?