Yaşam

Konuşma güçlüğü çekici zihnî mânialı Melek, 15 ayda kıraat yuvarlak öğrendi

Gündüz okulda öğretmenlerinden öğrendiklerini şeb ezanı babasının yardımıyla esasen fail Erzurumlu Melek Su Güngör, azmi ve bu başarısıyla öğretmenlerini de şaşırttı.

Konuşma güçlüğü çekici zihnî mânialı Melek, 15 ayda kıraat yuvarlak öğrendi
03-12-2022 19:09
Erzurum

Erzurum'un Horasan ilçesinde canlı zihnî özürlü 10 yaşındaki Melek Su Güngör, mülakat güçlüğü çekmesine karşın ailesi ve öğretmenlerinin desteği ile 15 ayda okuma yazmayı öğrendi.

Milli Eğitim Bakanlığının okullarda açmış olduğu hususi terbiye sınıfları, özürlü öğrencilerin gelişimlerine ehemmiyetli yardım sağlıyor.

İlçedeki Fatih İlk ve Ortaokulu içerisinde oluşturulan hususi terbiye sınıfında tahsil gören Güngör, derslerine devletin sağlamış olduğu servisle gidip geliyor.

Gündüz okulda öğretmenlerinden öğrendiklerini tün ezanı babasının desteği ile gine fail Güngör, zihnî engeline karşın 15 ayda kıraat ve yazmayı söktü.

Konuşma bozukluğu da iri miktarda düzeldi

Okulda dostlarıyla sosyalleşen ve mülakat bozukluğunu iri miktarda düzelte Güngör, azmi ve bu başarısıyla öğretmenlerini de şaşırttı.

Okul müdürü Mikail Kaya, AA muhabirine, okulda dört hususi terbiye sınıfının bulunduğunu söyledi.

Farklı terbiye programlarıyla başarıyı yakaladıklarını tabir fail Kaya, şöyleki konuştu:

"Okulumuzda farklılaştırılmış terbiye modeli ve bireyselleştirilmiş terbiye programlarıyla Bakanlığımızın hususi terbiye sınıflarında verdiği taşıt malzeme gereç ve donatma yardımıyla öğretmenlerimiz baş döndürücü şen birlikte halde başarıya ulaştılar. Bu başarıya vasıl öğrencilerimizden bir tanesi de Melek Su Güngör oldu. Bakanlığımızın bizlere verdiği materyaller yardımıyla bu süreçte Melek Su'nun kıraat yazmaya geçmesi hızlandırıldı. Bizlere değme devir dayanak noktası bulunan Milli Eğitim Bakanımız Mahmut Özer'e baş döndürücü teşekkürname ediyoruz."

Öğretmen Öznur Yılmaz ise Güngör'ün zihnî engelinin yanında mülakat güçlüğü çektiğini anlattı.

"Büyük birlikte başarıyı elde ettiğimizi düşünüyorum"

İlk başlangıçta konuşmasında iri sıkıntıların bulunduğunu ve dediklerinin anlaşılır olmadığına ayraç fail Yılmaz, şunları kaydetti:

"15 ay ortamında kıraat yuvarlak becerilerini hallettik, ordan da gönül ve hitabı iri miktarda gelişti. Şimdi hâlâ anlaşılır, hâlâ belirgin ve seçik konuşmaya başladı. Aileyi çokça eğitimimizin içerisine aldık zira hususi terbiye multidisipliner birlikte alandır. Aile, öğrenci, hoca ve iyileştirme merkezi ile ortaklaşa iş arasında çalışmayla iri birlikte başarıyı elde ettiğimizi düşünüyorum. Biz bu sürece başladığımız devir 'acaba başarabilecek miyiz', 'yapabilecek miyiz?' niteleyerek baş döndürücü heyecanlıydık."

Yılmaz, çetin günlerin peşi esna amaçlarına ulaştıklarını vurgulayarak, "15 ay böylecene baş döndürücü şükür iyi birlikte kavram elde ettik. Melek ile belirlediğimiz sistemden başlayarak kelimelerden, hecelerden iyi birlikte sistemli halde bireyselleşmiş terbiye programına mucibince ilerledik. O da iyi hız sergileyerek çalışmalarını sürdürmekte ve dü gündüz ilk de kâffesi harfleri öğür ve kâffesi metinleri okuyabilecek seviyeye gelmiştir." niteleyerek konuştu.

Baba Kemal Güngör de öğretmenlerin yardımıyla kızının kıraat yuvarlak öğrendiğini belirterek alın teri dökenlere teşekkürname etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?