Yaşam

Kadınların hazırladığı yiyecekler "Hatunlar Sofrası"nda hasılata dönüşüyor

Osmaniye'nin Bahçe ilçesinde birleşke içerisinde ortak araya mevrut kadınlar, hazırladıkları yemek, şekerli ve turşuları "Hatunlar Sofrası" ismini verdikleri lokantada satarak çıkar elde ediyor.

Kadınların hazırladığı yiyecekler
04-12-2022 14:15
Osmaniye

İlçede ev kadını ve fellah kadınlar, el birliğiyle bitirdikleri ürünleri ekonomiye vermek düşüncesince 2020'de Bahçe Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi'ni kurdu.

Süs eşyası ile göveri ve semere satışının arkası esna hazırladıkları yiyeceklerden de menfaat sağlamayı hedefleyen birleşke üyeleri, güzeşte ay İslam Mahallesi'nde "Hatunlar Sofrası" anlı şanlı lokantayı açtı.

Bazen evlerinde ara esna de lokantada hazırladıkları ev yiyecekleri ile mantı, köfte, börek, yufka, şekerli ve turşuları işletmeye mevrut müşterilerine sunan kadınlar, ilçedeki iş bölgeleri ve fabrikalara da adanmış hazırlamaya başladı.

Lokantanın ayrımlı şubelerini açmayı hedefliyorlar

Kooperatif Başkanı Fatma Şahin, AA muhabirine, 78 kadın üyeye vasıl girişim ile bayanların eş ekonomik durumuna yardım sunmayı amaçladıklarını söyledi.

Talep edilen ürünlere mucibince düzentileme grupları oluşturduklarını tamlayan Şahin, "Lokantada çalışanların beraberinde evlerinde mahsul işleyen üyelerimiz de var. Aramızda yufka, mantı, börek grupları oluşturduk. Büyük işletmelerle, bayanların desteklenmesine müteveccih icraat yapmış olup buralara mahsulat gönderiyoruz." dedi.

Şahin, yiyeceklerin metin bulunmasına nazarıitibar gösterdiklerini, el inşası mamüllerin vatandaşların takdirini kazandığını dile getirdi.

"Hatunlar Sofrası"nı ayrımlı şubelerle büyütmeyi istediklerini özetleyen Şahin, "İlçede açtığımız işletmeyle avunmak istemiyoruz, bambaşka şubeler de açmayı planlıyoruz. Türkiye'nin nice durumunda gıda, ehemmiyetli kol durumuna geldi. Biz de şişman kentlere, dinlence merkezlerine müteveccih ağırbaşlı icraat yapacağız." sanarak konuştu.

Ev kadını Fatma Saygılı da evinde pişirdiği yiyecekleri alıcıların zevkine sunduğunu tabir ederek, şöyleki konuştu:

"Kooperatifteki hepsi hanımlarla güçlerimizi birleştirdik ve burayı açtık. Her obje aşırı elleme ilerliyor. Hepimizin evlatları var. Kazancımla üniversiteye hazırlanmakta olan kızımın gereksinimlerini karşılayabiliyorum. Burası, bayanların konuşu özgürlüğü açısından aşırı elleme oldu. Kazandığım parayı dövmek elleme hissettiriyor."

Fatoş Eroğlu da ev işlerinden küsurat vaktiyle meydana getirdiği yiyeceklerden sağlık elde etmiş olduğu düşüncesince bahtiyar bulunduğunu söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?