Gündem

İzmir'in önceki Millet Bahçesi Bergama'da yapılıyor

Bergama ilçesinde 57 dönüm bölgede yaşama geçirilecek, İzmir'in önce Millet Bahçesi olma niteliği haiz plan kapsamında çalışmalara başlandı.

İzmir'in önceki Millet Bahçesi Bergama'da yapılıyor
29-09-2022 12:01
Izmir

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kabilinden 167 milyon liraya tenkis edilen Millet Bahçesi'nin 29 Ekim 2023'te açılması hedefleniyor.

İlçe merkezindeki stat piyasası ve çevresini havi 57 dönümlük bölgeye Millet Bahçesi yapılması düşüncesince Bergama Belediyesi kabilinden emek vermek hazırlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı işin yürütücülüğünü üstlenirken proje, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bazısı cemiyetler kabilinden mahkemeye taşındı. Mahkemenin sonuçlanmasının peşi sıra TOKİ kabilinden tenkis gerçekleştirildi.

İhaleyi elde eden firma, arazi tesliminin peşi sıra İzmir'in geçmiş Millet Bahçesi düşüncesince çalışmalara başladı.

Yüzde 85'i yeşil düzlük olacak Millet Bahçesi'nde 300 araçlık arazi altı otoparkı, ilerleyiş ve çiftteker yolları, adrenalin parkı, saf gölet, bebek aldatmaca alanları, kitabevi üzere pedagoji bilimi alanları planlandı. Ayrıca Bergamalı adlı sanlı doktor Galenos düşüncesince tıbbi bitkilerin sergileneceği bostan tasarım edildi.

Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, AA muhabirine, Millet Bahçesi yapılacak alanın şehrin kusursuz kalbinde olduğunu fakat senelerdir doğruluk etmiş olduğu halde kullanılamadığını söyledi.

Göreve geldikten sonradan yeşil düzlük sayısını bırakmak düşüncesince emek vermek başlattıklarını anlatım fail Koştu, "Burası emektar müşterek stadyumdu, çevresinde emektar önemsiz dükkanların bulunuyordu ve Bergama'ya da yakışmıyordu. Bu plan İzmir'de de müşterek ilk. Hemşehrilerimizin değme ayrışık ihtiyacını karşılayacak müşterek düzlük olacak. Alanda kazı emekleri başlamış durumda. Millet Bahçesi'ni Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı bulunan 29 Ekim 2023'te tamamlayıp hemşerilerimizin hizmetine ayırmak istiyoruz." dedi.

Koştu, Millet Bahçesi'nin yapılmasını engel olmak düşüncesince davalar açıldığına, bu yüzden projenin 1 sene geciktiğine dikkati çekerek, "Projemiz sabık sene 67 milyon liraya tenkis edilmişti. Davalar yüzünden arazi teslimi yapılamadı. Bir sene sonradan olsa da projeyi yaşama geçirdik. Maliyet artışları zımnında 167 milyon liraya ihalesi gerçekleştirilmiş oldu. Tamamlandığında belediyemizin malı olacak." ifadelerini kullandı.

Bergama düşüncesince ehemmiyetli bulunan bu çalışmada İzmir Büyükşehir Belediyesini yanlarında göremediklerini vurgulayan Koştu, bu durumun menfaatlerini üzdüğünü anlatım etti.

Koştu, yüzdelik 85'i yeşil bölgeye bölünmüş bulunan müşterek projeye erinç çıkılmasına atasözü veremediklerinin altını çizerek, şöyleki bitmeme etti:

"Maalesef İzmir Büyükşehir Belediyesi dayanak noktası değil künde oldu. Buraya müşterek gök tırmalayıcı yapılmayacak. Halkın hizmetine açılacak, park yeri yapılacak, ticari alanlar olacak. En önemlisi de aşırı şişman kısmı yeşil düzlük olacak. Projenin önüne geçilmesi noktasında davalar açıldı. Ama davaların bütünü gözaltı lehine sonuçlandı. Şimdi projeye başlamanın mutluluğunu yaşıyoruz."

Projenin yapı yeri şefi İsmail Gür ise Millet Bahçesi'ni hedeflenen tarihte dolaşmak düşüncesince 100 işçiyle 3 posta çalıştıklarını söyledi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?