Gündem

İzmir'de deprem sonrası boşaltılan okullar yenileniyor

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, depreme güçsüz bulunduğu nedeni öne sürülerek boşaltılan 122 okuldan 17'sinin baştan yapıldığını, 47'sinde imal çalışmalarının sürdüğünü, diğerlerinde de plan ve müsaade evresinde olduklarını bildirdi.

İzmir'de deprem sonrası boşaltılan okullar yenileniyor
01-09-2022 12:06
Izmir

Köşger, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür ve Buca Kaymakamı Mahmut Nedim Tunçer ile depreme dayanmayan bulunduğu düşüncesince yıktırılarak baştan meydana getirilen Buca İsmet Yorgancılar Ortaokulunda araştırmalarda bulundu.

Çocuklarla sepet topu oynayarak geveze fail Köşger, gazetecilere İzmir'de 30 Ekim 2020'de yıkıma bozukluk bulunan deprem sonrası boşaltılan yetişek kuruluşlarının sonuç durumuyla ilgilendiren açıklamalarda bulundu.

Depreme dayanmayan okulların baştan yapımına 30 Ekim 2020 depreminden önceki başladıklarını, bu depremle baş başa çalışmaların himmet kazandığını vurgulayan Köşger, hasar gören 283 okulun baştan inşası yahut güçlendirilmesinin gündeme alındığını anlatım etti.

Vali Köşger, şu detayları verdi:

"Yıkımına değişmeyen maruz 122 okul var. 17 tanesini şu an bakımından yapmış bulunmaktayız. 47 okulun ise inşası bitmeme ediyor. Diğer 48 okulla ilgilendiren de 20'sinin belediyeler gözetiminde bina ruhsatlandırma süreci bitmeme ediyor. Onları da en dizi halde gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Ayrıca 41 dünkü okul şimdi bu sene hizmete hazırlandı.

Güçlendirme kapsamında ise 3 okulumuzun işlemi tamamlandı. 13 okulumuzun işlemleri bitmeme ediyor. Okullarımıza tamirat yönünde da 160 milyon teklik kabilinden baş döndürücü ağırbaşlı müşterek muhassasat ayrıldı bu yıl. 283 okulumuzun şişman ve önemsiz boyutlu onarımları gerçekleştirildi bu ödenekle. Devletimiz yetişek tedris dair tek imkanını esirgemiyor, bu mevzuda İzmir'e de zait ayrımcılık yapılıyor."

Okullarda 3 bin odacı görevlendirildi

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in de İzmir'deki emek harcamaları yakından izleme ettiğini, kente bu manada zait ayrımcılık uygulanacağını dediğini bildiren Köşger, kentteki okulların yetişek evveliyat faaliyetlerini gerçekleştirebilmeleri düşüncesince kısaca 50 milyon müfret muhassasat gönderildiğini, kısaca 3 bin hizmetlinin de okullarda görevlendirildiğini anlattı.

İzmir'de kısaca 750 bin yöresinde mektepli bulunduğunu, bu rakamın nice ülkenin nüfusundan müşterek tomar bulunduğunu vurgulayan Köşger, laflarını şöyleki tamamladı:

"Bütün okullarımızın gereksinimleri bertaraf durumda. Tabi 122 okulun yıkılıp baştan yapılması ve güçlendirmeyle ilgilendiren süreçler, devir düzlük işler. Buradan şurası ferah ferah söyleyebiliriz, öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz, Milli Eğitim Bakanlığımız, devletimiz, hükümetimiz yetişek tedris yılına değme muhtelif olanakları seferber ederek müheyya vaziyette. İnşallah hayır kademli müşterek eğitim, tedris devri olmasını dilek ediyoruz."



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?