Gündem

İzmir'de bahir suyunun, poyraz ve medcezir zımnında çekilmiş olduğu gözleniyor

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Her sene bu aylarda bulunan düzgülü birlikte durum." dedi.

İzmir'de bahir suyunun, poyraz ve medcezir zımnında çekilmiş olduğu gözleniyor
20-03-2022 16:48
İzmir

İzmir sahillerinde, bahir suyunun poyraz ve medcezir zımnında kıyıdan çekilmiş olduğu gözleniyor.

Kentte ortak haftadır can alıcı bulunan alevlenmiş poyraz, bahir suyunun çekilmesine hastalık oldu.

Denizin çekilmesi, iç haliç müdahale nice noktada gözlendi. Bazı yerlerde 20 metreyi bulan çekilme sayesinde denize oturmuş iskeleler karada kaldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, AA muhabirine, hafta içerisinden buyana bitmeme fail bahir suyundaki çekilmenin kaba poyraz ve gelgite ilişkin basınçtan kaynaklandığını anlatım etti.

Bu durumun az daha değme sene gücük ay ve mart aylarında tekrarlandığını vurgulayan Yaşar, "Poyraz özellikle peyda etmek nerede ise az buçuk medcezir ve az buçuk da faziletkâr tazyik zımnında lakin gerçek hastalık şimalli rüzgarlar. Yani değme sene bu aylarda bulunan uygun ortak durum. Lodos dönemlerinde de bunun kusursuz tersi adına sular 60 santimetreye denli terfian Mavişehir ve İkinci Kordon'u su basmasına hastalık olur." dedi.

Hafta zarfında de bahir suyundaki çekilme zımnında vapurlar iskeleye yanaşmakta zorlanmış, kıran kesimindeki kayalıklar da azda olsa görünür bir duruma gelmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?