Yaşam

Huzur ortamı Çukurca'nın gizli güzelliklerini ortaya çıkardı

Sağlanan hayat yardımıyla planlı etkinlikler ve festivallerle adından yalan ettiren Hakkari'nin Çukurca ilçesini görüşme edenler bugüne denli gölgede artan güzellikleri durumunda rüyet fırsatı buluyor.

Huzur ortamı Çukurca'nın gizli güzelliklerini ortaya çıkardı
27-06-2022 19:06
Hakkari

Bölgenin tanıtımına ve turizmine yardım sağlanması bu şeklinde bu sene dördüncüsü planlı Foto Safari ve Doğa Sporları Festivali, nice ilden yüzlerce sporcu, dağcı, fotoğraf tutkunu ve doğaseveri Hakkari'nin Irak sınırındaki Çukurca ilçesinde buluşturdu.

Güvenlik güçlerinin kalburüstü operasyonları kararı erinç ve güvenlik ortamının sağlandığı ilçede planlı festivale, yurdun ciharıyek yanından yüzlerce sporcu, dağcı, fotoğraf tutkunu ve doğasever katıldı.

Kardeşlik duygularının pekişmesini ve ön yargıların kırılmasını sağlayıcı festivalde, katılımcılar ödüllü rafting ve çiftteker yarışları ile ayak topu turnuvasına katıldı, kayaç tırmanışı gerçekleştirdi, doğa yürüyüşü kabil etkinliklerle ateşli anlamış olur yaşadı.

Birçok ilden mevrut fotoğraf tutkunları hem ilçenin güzelliklerini bununla beraber konuk oldukları köylerde vatandaşların tabii yaşamını, çeltik tarlalarını ve zamanı yapıları fotoğrafladı.

Doğayla iç içe devir geçiren, lokal mamüllerin tadına bakan, ailelerle devir nâkil katılımcılar, dengbejlerin seslendirdiği türküleri dinledi, musiki dinletileriyle bölgenin kültürünü yakından aşinalık fırsatı buldu.

Festivali sahiplenerek misafirlerin ağırlanması düşüncesince ellerinden mevrut desteği sunan yurttaşlar ilçeye mevrut nice kişiyi evlerinde ağırladı.

"Festivalin ilçemize şişman yardımı var"

Kaymakam Hasan Kurt, AA muhabirine, festivalin ilçede coşku yarattığını söyledi.

Kente mevrut ziyaretçileri en elleme biçimde ağırlamaya çalıştıklarını tabir fail Kurt, "Çukurca Zap hususi Kupası'na bölgemizdeki Tunceli, Mardin, Şırnak, Van ve Hakkari'den 100'den ortak tomar sportmen katıldı. 30 yöresinde sporcumuz Bisiklet Federasyonu'nun düzenlemiş olduğu çiftteker yarışmasında toprak aldı. İl dışından mevrut 180 fotoğraf tutkunu da fotoğraf yarışması düşüncesince pırtı yaptırdı." dedi.

Festivalin dörtköşe geçtiğini ve misafirlerden dobra dönüşler aldıklarını tamlayan Kurt, Hakkari'yi, Çukurca'yı düşkünlük edenlerin etkinliklere katılarak alanı rüyet fırsatı bulduğunu aktardı.

Kurt, etkinliğin ilçede yapılmasının önemine ayraç ederek, "Çukurca'da gençlerimizin spora şişman merakı var. İlgili kurumlarımızla yürüttüğümüz çalışmalarımızla gençlerimizin kabiliyetlerini keşfedip ait alanlara yönlendiriyoruz. Hedefimiz şimdi baş döndürücü sportmen yetiştirmek. İlçemiz, gençlerimiz, yurttaşlarımız da bu organizasyona ev sahipliği yapmaktan sevinme duyuyor. Gelen misafirlerin Çukurca'ya, esnafa ve gençlere ehemmiyetli yardımı var. Özellikle gençlerimiz il dışından mevrut misafirlerle tanışıyor." ifadelerini kullandı.

Festival koordinatörü Ömer Şahin de iştirakçilerin ilçenin güzelliklerini, kültürünü ve lokal ürünlerini görüntülemeye çalıştığını dile getirerek, "Çukurca sonuç senelerde festivallerle anılan ortak ilçemiz oldu. Dolayısıyla alana de sağlam oluşum ediyor. Doğa sporları Çukurca'nın doğasına ve yapısına sonuç adım uygun. Gelenler de baş döndürücü mutlu. Bölge düşüncesince de baş döndürücü ehemmiyetli ortak organizasyon." sanarak konuştu.

"Bu coğrafyayı her insanın görmesi gerekiyor"

Adana'dan mevrut Fatih Yılmaz, alanı tanımak, güzelliklerini görüntülemek bu şeklinde festivale katıldığını belirtti.

İlçenin doğasıyla hayranlık uyandırdığını dile getiren Yılmaz, "Fotoğraf makinesiyle buradaki yaşamı, kültürü, faunayı çekmeye çalıştık. Yöre halkı ince içten ve içten. Buranın baş döndürücü dobra coğrafyası var." halinde konuştu.

Yozgat'tan mevrut İbrahim Aslan da ilçede gördükleri ilgiden duydukları memnuniyeti tabir ederek, "Bu coğrafyayı her insanın görmesi gerekiyor. Buraya erişmek bedava olmadı. Çok değişik yaşayışlar, baş döndürücü değişik kültürler gördük. Birbirinden dobra kareler yakaladık. Çok kıvançlı kaldık." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?