Teknoloji

'Güçlenen Türkiye'nin yükselen yıldızı' savunma endüstrisinden 6 bilyon dolarlık ihraca

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Demir, "2022 dış satım oranlarını beklediğimiz seviyede yakaladık ve aştık. 2023 düşüncesince 6 bilyon doları gözümüze kestiriyoruz, baş döndürücü hâlâ üstü de olabilir." dedi.

'Güçlenen Türkiye'nin yükselen yıldızı' savunma endüstrisinden 6 bilyon dolarlık ihraca
08-01-2023 10:07
İstanbul

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, savunma sanayisinin "güçlenen Türkiye'nin yükselen yıldızı" durumuna geldiğini belirterek, "2022 dış satım paylarını beklediğimiz seviyede yakaladık ve aştık. 2023 düşüncesince 6 bilyon doları gözümüze kestiriyoruz, baş döndürücü hâlâ üstü de olabilir." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'nın "Savunma Sanayii 2023 Hedefleri" başlıklı matbuat toplantısı, Teknopark İstanbul'da gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu'nun katılımıyla meydana gelen toplantı, Topçu'nun Teknopark İstanbul'a bağlı sunumuyla başladı.

Sunumun peşi sıra Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'nın hazırladığı, Türk savunma sanayisinin 2023 hedeflerini içeren videonun vizyonu yapıldı.

Verilen bilgiye göre, 2023'te savunma sanayisinin hedefleri ortada şunlar arazi alıyor:

"Havacılık ve uzayda, Milli Muharip Uçağımızı hangardan çıkarıp kâffesi dünyaya göstereceğiz. Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı HÜRJET geçmiş uçuşunu yapacak. Muharip İnsansız Savaş Uçağımız Bayraktar KIZILELMA'nın türlü pervaz manevra testleri ve cephane entegrasyonları gerçekleştirilecek. ÖZGÜR Projemiz kapsamında aviyonik modernizasyonu tamamlanacak geçmiş F-16'ları konfirmasyon edeceğiz. orijinal Helikopterimiz GÖKBEY'in geçmiş teslimatlarını Jandarma Genel Komutanlığı'na gerçekleştireceğiz. ANADOLU gemisine konuşlandıracağımız Bayraktar TB3 SİHA geçmiş uçuşunu yapacak. 6'ncı ve sonuç P-72 Deniz Karakol Uçağı teslimatıyla Meltem-3 projesi tamamlanacak. Milli ve yerel istihsal LNA modülüne uzayda tarihçe kazandırılıp gemilerin durum ve rota bilgilerinin elde edilmesini sağlayacak KILIÇSAT Küp Uydu uzaya fırlatılacak. İMECE Yer Gözlem Uydusu uzaya fırlatılacak.

Deniz projelerinde, en iri askeri gemimiz olacak Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemimiz ANADOLU'yu kullanıma sunacağız. Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi (DİMDEG) DERYA'yı konfirmasyon edeceğiz. İ Sınfı fırkateynlerimizin ilki İSTANBUL'u hizmete alacağız. Yeni insan denizaltılarımızın ilki bulunan PİRİ REİS hizmete alınacak. Kara araçları projelerinde, Zırhlı Amfibi Hücum Aracı ZAHA'nın geçmiş teslimatını gerçekleştireceğiz. Yerli Motorlu Vuran, 8x8 Tekerlekli Konteyner Taşıyıcı Araçlar ve Amazon zırhlı araçlarının geçmiş teslimatlarını yapacağız. Yurt dışı dış satım lisansına naşir birtakımı ast sistemlerin yerlileştirilmesinin peşi sıra geçmiş ALTAY tankının üretimini tamamlayacağız."

2023'te iklim savunma, silah, roket ve cephaneden elektronik sistemlere denli nice gaye paylaşıldı

2023'e bağlı öbür alanlardaki hedefler ise şöyle:

"Hava savunma, silah, roket ve cephane dalında levent boylu menzilli iklim savunma ve roket sistemimiz SİPER'i hizmete vereceğiz. BOZDOĞAN Görüş İçi ve GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Füzelerimizin geçmiş teslimatlarını yapacağız. GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi'ni gemilerimize bütünleşmiş etmeye başlayacağız. KARAOK füzeleri geçmiş kere envantere girecek. ŞİMŞEK Hedef Uçağı ilerleyiş füzesi konfigürasyonuyla geçmiş kere konfirmasyon edilecek. Denizaltı Torpidomuz AKYA'nın esna üretimine başlanacak.

Elektronik sistemlerde, AESA Burun Radarı geçmiş kere AKINCI TİHA'da kullanılacak bulunan ve geçmiş kere F-16'larımıza entegresyonuna başlayacağız. F-16'larımız yerli-milli Elektronik Harp Podu ve Elektronik Destek Podu bütünleşmiş edilerek görevlerini yürütme edecek. Erken İhbar Radar Sistemi ERALP'in geçmiş teslimatları yapılacak. MERT Taşınabilir Elektronik Taarruz Sistemleri geçmiş kere kullanıma sunulacak. Kent Güvenlik Yönetim Sistemi ve Plaka Tanıma Sistemi Projesi kapsamında dört başı mamur kurulumlar tamamlanacak.

AR-GE, endüstrileşme ve dayanak noktası faaliyetleri kapsamında mahrukat nakız teknolojileri OTAĞ faaliyetleri başlatılacak. Milimetre dalga/Terahertz Bandında Haberleşme AR-GE Projesi başlatılacak. Kızılötesi/Görünür Dalgaboyunda Algılama Teknolojileri'ne müteveccih OTAĞ faaliyetleri başlatılacak. Dökülebilir Duyarsız Patlayıcı Geliştirilmesi teknolojilerine müteveccih AR-GE projesi başlatılacak. Savunma Sanayii Yatırım ve Geliştirme Faaliyetlerini Destekleme Programımız kapsamında, firmalarımıza elde etmiş olduğumuz itimat tahsislerine bitmeme edilecek.

TEKNOFEST, ROBOİK, Siber Güvenlik Yarışmaları'yla gençlerimize ve acemi girişimcilerimize destek sunar bitmeme edecek. İstanbul'da düzenlenecek IDEF Fuarı ve dünyanın türlü yerlerindeki 6 arsıulusal savunma sanayi fuarına paydaşlık sağlanacak. Anadolu'nun savunma sanayi potansiyelini durumunda giymek ve acemi envestisman alanları peydahlamak düşüncesince il buluşmaları programlarımıza bitmeme edeceğiz."

"Savunma sanayimiz 'güçlenen Türkiye'nin yükselen yıldızı' durumuna geldi"

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, 2023 hedeflerine bağlı videoteyp gösteriminin peşi sıra icra ettiği konuşmada, "Türkiye Yüzyılı'na girdiğimiz bu geçmiş günlerde gururla söylüyoruz ki rastgele bölgede atılımların yaşandığı sonuç 20 yılda en iri hamlelerden birisini savunma sanayisi yaptı. Savunma sanayimiz çağ 'güçlenen Türkiye'nin yükselen yıldızı' durumuna geldi." dedi.

Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde, Mayıs 2004'te meydana getirilen Savunma Sanayii İcra Komitesi'nde tahsil edilen kararların müşterek milat dokuma ettiğini tamlayan Demir, "'Dış alımlar bitecek, olabilir bulunan rastgele obje Türkiye'de yapılacak' iradesi baş döndürücü belirgin müşterek biçimde ortaya konuldu ve ulusal planlar başladı. Bu planların koordinasyonunu örümcek Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın 2017'de Cumhurbaşkanlığına bağlanması, 2018'de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile bu arada Savunma Sanayii Başkanlığı yapılanması bu alandaki ivmeyi hâlâ da artırdı." ifadelerini kullandı.

Demir, yerel ve ulusal savunma sanayisindeki yalman vakfe ve kararlılığın, ambargolara huzur da yerel projeleri hızlandırdığını aktararak, şunları kaydetti:

"Türk savunma sanayisi bugün, başkanlığımız koordinasyonunda tasarımdan esna üretime, AR-GE ve inovasyondan endüstrileşme politikalarına, finansman ve sürdürülebilirliği sağlayacak türlü ekosistem eş güdüm çalışmalarına kadar, yürüttüğü plan faaliyetleriyle kâffesi düzenlilik birimlerimizin ihtiyaçlarını, yerel ve ulusal imkanlarla gelecek yönündeki çabalarını sürdürüyor.

Savunma Sanayii Başkanlığı olarak, müşterek taraftan harekat alanındaki gereksinimleri durumunda belirleme edip, ürünlerimizin inkişafını ve gelişmesini alandan mevrut bilgilerle artırarak yolumuza bitmeme edip, müşterek taraftan da geleceğin savaşma süresince ortaya çıkması beklenen teknolojilerin ıskalanmaması, ayrıca o teknolojiler dair müşterek hamle önde kıymetlendirmek neredeyse birtakımı icraat yapılması dair da kararlılığımızı sürdürüyoruz."

Sektörde çağ 2 bine benzeyen şirket bulunduğunu bildiren Demir, "Ülkemize kazançlı ve ilişik bedel yönünden en iri katkıyı gerçekleştiren müşterek ekosistem bu. Bu kapsamda planlı 750'yi epey projemiz var. Bu faaliyetlerin kararında 10 bilyon doların baş döndürücü üzerinde müşterek ciroya nail durumdayız. 2022 senesinde 4,4 bilyon dolar dış satım yapmış bulunuyoruz. Yerli ve ulusal ürünler, düzenlilik güçlerimizin diyar içi ve diyar dışındaki harekatlarında başarıyla kullanılırken, arkadaş ve bağlaşık devletlerin de gereksinimlerini gelecek yönünden ehemmiyetli faaliyetlerde bulunuyoruz. Ürünlerimizin görmüş olduğu uyanıklık ve sahadaki başarıları da gelecek senelerde bu dış satım faaliyetlerimizin, arkadaş ve karındaş devletleri terviç faaliyetlerimizin baş döndürücü hâlâ encam boyutlara gideceğini bizlere gösteriyor." diyerek konuştu.

"2022'de rastgele bölgede tek açıklık bırakmadan çalıştık"

İsmail Demir, 2022'de hedeflerine iri seviyede ulaştıklarını aktararak, "Karada, havada, denizde, siber alanda, düzenlilik güçlerimizin gereksinimlerini yerel ve ulusal yerine istikbal etmek neredeyse türlü teslimatlar gerçekleştirdik. Platform üretiminden iklim savunma sistemlerine, türlü tabanca ve mühimmatlardan roket ve elektronik savaş sistemlerine, danışma ve bilgelik teknolojilerinden türlü motosiklet tiplerine, askeri takım ve donatı üretiminden AR-GE ve yetişek faaliyetlerine denli müşterek saf mevzuda olmamız müstelzim rastgele bölgede tek açıklık bırakmadan çalıştık." dedi.

İnsansız iklim araçlarında bundan böyle dünyanın en dobra ürünlerini üretir ve kullanır bir vaziyete gelindiği neredeyse bu mamüllerin tasarruf konsepti, akıntı alanındaki uygulamaları ve taktikleri açısından da Türkiye'nin ulaştığı kabiliyetin başka tek ülkeyle kıyaslanamayacak derecede encam seviyede bulunduğunu vurgulayan Demir, şu ifadeleri kullandı:

"Muharip İnsansız Hava Aracımız KIZILELMA, beklenenden de evvela müşterek tarihte geçmiş uçuşunu gerçekleştirdi. Bundan sonraları bundan böyle türlü manevra testleri, türlü silah, roket ve sistemlerin uçağa entegrasyonu, atış testlerinin yapılması neredeyse müşterek saf faaliyetle dolayısıyla bitmeme edecek ve harekat dalında hizmete tahavvül etmek düşüncesince gündüz sayıyor olacak. Sadece KIZILELMA değil, öbür insansız iklim araçlarımıza da yerel ve ulusal mühimmatlarımızın entegrasyonu, acemi geliştirilen mühimmat, roket ve bombalarımızın türlü fonksiyonlarla testlerinin, uygulamalarının bitmeme edeceğini de beyan etmek gerekiyor.

BOYGA, TOGAN neredeyse türlü fonksiyonlara cemaat mini İHA'larımız ve bunların kamikaze ailelere eklendi ve eklenmeye bitmeme edecek. İHA'larımızdan GPS sıfır sahalarda fariza yapabilme yeteneğini oluşturduğumuz KERKES projesini de tamamladık ve teslimatını yaptık, harekat dalında tasarruf konseptlerini de geliştirerek yolumuza bitmeme edeceğiz. Milli Muharip Uçak ve HÜRJET neredeyse dü adet insanlı tayyare dair da adımlarımızı kararlılıkla sürdürdük ve 2023 yılındaki hedeflerimizi realizasyon mevzusundaki kararlılığımız ve ümidimiz 2022'deki faaliyetlerde hâlâ netleşti."

Demir, insansız sistemlerin, geleceğin savaşma bölgesini oluşturacağını belirterek, "Bu manada da elden SİHA'larımız, İHA'larımız değil, insansız çokluk ve karaca araçları, tahtelbahir araçları neredeyse konuların da gündemimizde olduğunu, türlü seviyelerde çalışıldığını ve türlü ürünlerinin 2022 senesinde sahada denendiğini, birtakımı manevra ve harekatlarda tecrübe kullanımlarının yapıldığını söyleyebiliriz." dedi.

"Türkiye Yüzyılı'nın kılavuz sektörlerinden biri olacağımıza inanıyoruz"

Hava savunma mevzusunun Türkiye'nin ehemmiyetli konularından birisi olduğuna ayraç fail Demir, "5-6 sene evvela türlü devletlerde iklim savunma dair türlü icraat yaptık. Bugün bahsettiğimiz tabakalı iklim savunma konseptinde beş altı katmanı kapsayacak beş altı ürünümüzü hizmete aldık. KORKUT'un üzerinde SUNGUR, ondan sonraları HİSAR A+, HİSAR O+ neredeyse kademeler oluşturuldu ve SİPER'in de güzel testleri derece derece kalan yükseklik ve erim sayıları ile de ürünümüz, nice tehdidi karşılayabilecek kabiliyetleri tevlit uğrunda bitmeme ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Demir, TAYFUN füzesinin kamuoyunda duyulduğunu ve TAYFUN'un kişi süresince müşterek süreci bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"TAYFUN füzesinde, 2022 senesinde yayınlanan başarının türlü örneklerini 2023'de de görmeyi planlıyoruz. 2022'de sağlam duyulmayan lakin dış satım dair altını resmetmek istediğimiz KAPLAN ılımlı derslik tankı Endonezya'ya konfirmasyon edildi. Ortak plan bulunan bu tankın müşterek bölümü Türkiye'de, müşterek bölümü da Endonezya'da üretiliyor olacak.

Dünyada sınıfının en iyisi diyebileceğimiz PARS 6X6 mayına huzur korumalı araçlarımızı modernize ettiğimiz zırhlı savaşma araçlarımızı da envantere aldık. SOM ve ATMACA füzelerinde kullanılacak, bizi ecnebi bağımlılığından kurtaracak KTJ3200 Turbojet Motoru'nu konfirmasyon ettik ve esna üretimine başladık. Bu motorun baş döndürücü hâlâ levent boylu menzilli sistemlerde kullanılacak bulunan bulunan modelinin de çalışmalarını başlattık."

Güvenlik güçlerinin türlü alet, edevat ve teçhizatlarıyla ilgilendiren nice çözümün de yaşama geçtiğini ve konfirmasyon edildiğini açıklamak istediğini dile getiren Demir, "Burada geliştirilen teknolojilerin çırçıplak alanlara müteveccih uygulamaların da olması oldukça tabii. Bunların beş altı örneğini de 2022 senesinde gördük. Bunlardan müşterek tanesi X-ray taşıt ve taşımalık tarama sistemi MİLTAR, Ticaret Bakanlığının İzmir Alsancak tesisine kuruldu. 2023 yılı da eskiden başlamış bulunan projelerimizin tamamlandığı, acemi sistemlerimizin düzenlilik güçlerimize konfirmasyon edildiği, ihtiyaçlara uyarınca acemi projeleri başlatacağımız müşterek sene olacak. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın azimli liderliği ve verdiği çelim ile Türkiye Yüzyılı'nın kılavuz sektörlerinden biri olacağımıza inanıyoruz." diyerek konuştu.

"Kritik ve izlemsel tek mahsul ve teknolojide dışa bağımlılığı bildirme etmiyoruz"

İsmail Demir, konuşmasının peşi sıra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Savunma endüstrisine meri ambargolarla ilgilendiren istifham üzerinde Demir, "Ambargolar bitmeme edecektir, detant bulunan bölgeler mevcut lakin bu bizim hakkıyla ilgilenmediğimiz müşterek konu. Bize hasretmek düşüncesince yalvarsalar bile nazik ve izlemsel tek mahsul ve teknolojide dışa bağımlılığı bildirme etmiyoruz. Dersimizi aldık, fasılasız yola bitmeme edeceğiz. Bu mevzuda kararlıyız." ifadelerini kullandı.

Demir, savunma sanayisinin dış satım büyüklüğüyle ilgilendiren soruya, "2022 dış satım paylarını beklediğimiz seviyede yakaladık ve aştık. 2023 düşüncesince 6 bilyon doları gözümüze kestiriyoruz, baş döndürücü hâlâ üstü de olabilir." karşılığını verdi.

Dost ve karındaş devletlerin savunma sanayi planlarına türlü seviyede kuma yerine katılmaları dair da kapılarının belirgin bulunduğunu vurgulayan Demir, laflarını şu biçimde tamamladı:

"Milli Muharip Uçak ile ilgilendiren arkadaş ve karındaş devletlere davetimiz var. Endonezya, Pakistan, Malezya, Azerbaycan bu devletler ortada sayılabilir. Eğer istem olursa ki türlü seviyede bu mevzuyu kendilerine açtık. Bu ortaklığın rastgele yan düşüncesince hayır olacağını düşünüyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?