Ekonomi

Gaziantep’ten dünyaya oluşturulan uygulayım bilimi devi

2006 senesinde Gaziantep’te kurulan Teknoraks, dağınık adanmış aracılığıyla başladığı kurumsallaşma dönemini başarıyla sürdürüyor.  80 nefis kadrosuyla ayrışık Ar-Ge projeleri imal ederek zat enfrastrüktür yatırımlarını geliştiren şirket, 2006 yılından buyana enfo

Gaziantep’ten dünyaya oluşturulan uygulayım bilimi devi
18-11-2022 17:39

İlçelerde küçük uygulayım bilimi dükkanları peyda etmek benzeri kurulan Teknoraks, bugün Türkiye’nin en büyük ikinci elektronik beyin ve tablet satışı önleyen şirketi olmayı başardı.

2006 senesinde Gaziantep’te kurulan Teknoraks, perişan adanmış marifetiyle başladığı kurumsallaşma sürecini başarıyla sürdürüyor.  80 şahsiyet kadrosuyla çeşitli Ar-Ge projeleri üreterek zat enfrastrüktür yatırımlarını geliştiren şirket, 2006 yılından beri enformatik ve IT sektöründe işlev vermeye bitmeme ediyor.

Teknoraks Genel Müdürü Furkan Doğanay, küçük uygulayım bilimi dükkanı mantığıyla kurulan firmanın devir içinde IT projelerini yönetmeye dönüştüğünü, globalde e-ticaretin gelişmesiyle baş başa bu bölgeye yatırıma başladıklarını söyledi.

Şirketin üç ülkede çalışkanlık gösterdiğini tamlayan Doğanay, Türkiye, Amerika ve Almanya’da olduklarını ve 28 ülkeye dış satım yaptıklarını kaydetti.

Küçük hedeflerle yola çıktıklarını fakat ilerleyici senelerde IT ve e-ticarette büyük yatırımlar yaparak sektörde önemli bölgelere geldiklerini anlatım fail Doğanay, “İlk adımı küçük uygulayım bilimi dükkanı mantığıyla attık. Zaman içinde kurumsallaşmaya ağırbaşlılık vererek Birleşmiş Milletler (BM) özellikle edinmek üzere Türkiye de çalışkanlık gösteren insanca iane kurumlarının IT projelerini yönetmeye başladık. Globalde e-ticaretin büyümesiyle bu bölgeye yatırıma başladık. Bu bölgeye envestisman yaptığımızda, bugün e-ticarette önemli ortak arazi markajcı kuruluşların birileri acemi kuruluyordu. Olan bazısı kuruluşların da pazaryerlerinde elektronik satışı yoktu.” dedi.

Türkiye’de e-ticaretin yükselişi

2010-2015 yılları ortada e-ticaretin dünyada çabuk büyüdüğünü fakat Türkiye’de elan yoğun ilerlediğini özetleyen Doğanay, günindi ülkeleri ve ABD’de, ticarette dönenen gelişigüzel 100 ünite paranın yüzde 18-20’sinin e-ticarette dönerken, Türkiye’de bunun 2019’a derece yüzde 5 yöresinde bulunduğunu anımsattı. “Bu şu anlamaya geliyordu; Türkiye’de e-ticaret 4-5 büyüyecekti.” diyen Doğanay, şöyle bitmeme etti:

“Bu veriler bizlere e-ticarete yatırımı artırmamız icap ettiğini gösterdi. Gelişmekte bulunan teknolojileri yakalayabilme yeteneğimiz bizi Türkiye’nin enformatik 500 araştırmasına göre en büyük ikinci elektronik beyin satan şirketler arasına getirdi. 2018 daha sonra birkaç bütünleşme şirketi vardı, bu firmalardan aldığımız hizmetin çıtırbom bulunduğunu belirleme ettik. Tespit ettik lakin bunun için özel bütünleşme programı gerekiyordu. Kendi e-ticaretimize özel bütünleşme programlarına ek özel planlar yazdık. 2019 yılının sonralarına akıllıca ağız ağıza e-ticaretin gerektirdiği depo, iade, müşteri hizmetlerine ağırbaşlılık verdik. Özellikle müşteri hizmetleri bu işin en anahtar noktasıdır. Çünkü müşteriyi satın almaya getirecek, değişmeyen verdirecek en büyük etkenlerden bir tanesi firmanın profilidir.”

 Kullanıcı güven arıyor

Almanya ve ABD’de de Teknoraks şirketlerinin bulunduğunu özetleyen Doğanay, “Bu ülkelerde elan açık görüyoruz; kullanıcı fiyatın indinde güvenirliliğe bakıyor. Güven fiyatın da önüne geçti. Bu Almanya ve ABD’de açıkça kendini gösteriyor. Türkiye’de de o sürece girildi. Çünkü bundan sonradan hacısı hocası e-ticarette ortak birikim sağladı. Aldığınız ürünü reddetme edememek, ürünün kargoya geç verilmesi, akıllıca ürünün teyit alınamaması aksi deneyimlerdir. İnsanlar bundan sonradan bu deneyimleri berhayat ballanmak istemiyor. Bu sebeple güven verici şirketlerle çalışmak istiyor.” biçiminde konuştu.

2018 yılına derece küçük ortak ekiple yürüttükleri çalışmaları genişlettiklerini, öncelikle yazılım altyapısına ağırbaşlılık verdiklerinin altını çizen Doğanay, şu ifadelere arazi verdi:

“E-ticaretin çabuk gelişmesiyle altyapının da güzel olması icap ettiğini gözlemledik. Yazılım altyapısı yetersizdi. Kârlılığı hesaplayabilecek yazılım yoktu o zaman. Bu yapılmaksızın e-ticaretin yapılamayacağını öngörüyorduk, bundan dolayı zat yazılımımızı hazırladık. 2019 sonlarına akıllıca bundan sonradan tüm sistemimiz hazırdı. Şirketin kurumsallaşması bitmişti. 2020 senesinde hesaplarımızın haricinde ortak evolüsyon yaşandı; pandemi başladı. Pandemi sürecine amade girdik. Bu süreçte rastgele ortak dava yaşamadık. O dönemde günlük 500-1000 kargo siparişi hazırladık. Bu elektronik sektöründe çok büyük ortak rakam. Sepet ücreti düşük işlerde bu veriler doğaldır lakin elektronikte özellikte bilgisayarda depoyu yönetmek zordur. Deponuzda maliyeti yüksek ürünler var. Hata tasni lüksünüz olmayacak. Çünkü bunun bedeli çok ciddi oluyor. Geçmişte bunu yaşadık. Sepet ücreti yüksek bulunan ürün satılmasında bunu yaşamamak için personelin sorumluluk tasni ihtimalini sıfırlamak için zat sistemimizi kurduk. Şu anda çapraz ürün göndermeyi sıfırladık. 3 senedir çapraz ürün problemi yaşamadık. Bu bizim için çok büyük ortak başarıdır. Pandemi sürecinde günlük 1000 kargoya çıktığımız günler oldu. Altyapımız güçlü bulunduğu için o dönemi eziyetsiz geçirdik.”

Pandemiyle e-ticarette beklenmeyen büyüme yaşandı

2019 yılına derece sektörün yüzde 20-25 biçiminde rutin büyüdüğünü hatırlatan Doğanay, pandeminin etkisiyle büyümenin averaj yüzde 300’lere ulaştığına dikkati çekti. Pandeminin getirmiş bulunduğu büyümenin ne derece mihman olabileceğini şu an kimsenin öngöremediğini özetleyen Doğanay, “Pandemi olmasa 2020 senesinde yüzde 20 büyüyecekken yüzde 200-300 büyüdüyseniz pandemi bittiğinde 2019 yılına göre küçülmenin ne derece olacağını hiç kimesne kestiremiyor. Süreç şu anda bizim eda aldığımız ve beklediğimiz kabilinden ilerliyor. E-ticarette ortak hacim küçülme var, uygulayım bilimi dalında dolar ve sayı bazında yüzde 30 küçülme var. Bu beklediğimiz ortak durumdu, özellikle 2022 yılı için.” biçiminde konuştu.

Bir anda her insanın evde kalıp, işini evden yürüttüğü ortak sürecin yaşandığını anlatım fail Doğanay, bütün sektörlerin satışlarının pandemi sürecinde arttığını vurgulayarak, “Günlük hab hariç 3-4 sayaç evde devir geçiren insanlar, çabucak 24 saati evde geçirmeye başladı. Bu da durumsal farkındalık oluşturdu. İnsanlar evimizdeki eksikleri görmeye başladı. Negatif ortak boyut yaşanırken iş hayatında artı evolüsyon oldu. Pandemiyle e-ticarete güven oluştu. Pandemiden sonradan evvel kere cesaret kartıyla e-ticaret önleyen insan sayısı 5 milyon. Bu gerçekten çok önemli ortak veri. Bunun tamamı, “dokunmadan, görmeden almam” diyen kullanıcılardı. E-ticaret deneyimi arttı, avlu kolaylaştı. Daha önce değiş bu derece çabuk değildi, ortak soy sop şirketi kurup hiçbir değiş göstermeden iş dünyasına bitmeme ederdi. Böyle majör değişimler olmazdı. Şu anda değiş hızı yıllara derece düştü. Bu değiş hızına özellikle Ar-Ge yatırımı yapmayan, bu değişikliği öngöremeyen, ona göre eda alamayan şahısların, şirketlerin bitmeme ika ihtimali çok zayıf.”

E-ticaret sektörünün en düğümlü endüstrisi ürün iadesidir

Zor ortak sektörü yönettiklerinin bilincinde olduklarına ayraç fail Doğanay, “E-ticaret sektörünün en düğümlü endüstrisi ürün iadesidir. Ürünü paketleyip kargoya özgülemek sade ortak prosedür lakin kargolanmış ortak ürünü art kabul etmek çok sıkkın ortak süreç. Çünkü orada çok ayrımlı kombinasyonlar var. İade sebep geldi, müşteri küçümsedi mi, silme mi etti, falsolu mı gönderdi, ürün de ortak başağrısı mı var, kargo kaynaklı ortak dava mu yaşandı. Öncelikle bunların çözümleme edilmesi lazım. Bu da mütekait ortak süreç.” ifadelerini kullandı.

Gaziantep’e yatırım

Doğanay, sebep Gaziantep’te oldukları yönünde çok istifham aldıklarını sektörümüzün önde mevrut yöneticileriyle gerçekleştirdikleri  görüşmelerde bu insanların Gaziantep’ten dünyaya uygulayım bilimi satışı yaptıklarını duyar duymaz inanmakta zorlandıklarını ve bundan dolayı Gaziantep’e gelip şirketi durumunda gördüklerini kaydetti.

Gaziantep’te bulunmalarının esasta kendileri için dezavantaj bulunduğunu bildiklerini fakat mekanizmayı akıllıca kurup, yöneterek bu problemi aştıklarını tamlayan Doğanay, “Lokasyon yerine dezavantajlı olduğumuzun farkındayız lakin düzene elan aşkın envestisman yaparak ve ekleme giranbaha ürünler üreterek bu problemi çözdük. İstanbul’da olsak bunun elan dahası mı olurdu, banko elan dahası olurdu. Şu an bulunduğumuz lokasyonda bu işi yürütüyor olmamız bizim için ortak başarıdır.” sanarak konuştu.

Teknolojiyi insanların dünyasına konumlandıracak ürünlerin de olması icap ettiğini düşünerek Ar-Ge kadrosu kurduklarını kaydeden Doğanay, “Bu ekipten zat markamızın oluşturulmasını istedik. Sonrasında da teknolojiye dokunacak kısımlarda oluşacak aksi durumun ortadan kalkmasını sağlayacak ürünlerin geliştirilmesini istem ettik. Buradan yola çıkarak şu anda 8 ayrımlı markanın Türkiye distribütörlüğünü aldık. Bunun indinde tahminî 200 uygulayım bilimi aksesuarı ürünün üreticiliğini yapıyoruz.

Kişiye özel talebi gittikçe büyüyor, elan da büyüyecek. Şu anda özellikle Amerika’da insana özel sektörü katlanarak büyüdü. Artık insanoğlu almış bulunduğu üründe kendisini görmek istiyor. Bu ilginin arttığını görüyoruz. Bu bölgeye da ağırbaşlılık verdik.” dedi.

Hedefler

Doğanay, üç ülkede çalışkanlık gösterdiklerini, bu ülkelerin Türkiye, Amerika ve Almanya bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“28 ülkeye dış satım yapıyoruz. Almanya’daki maksadımız elden Almanya’ya ürün feda etmek değil, bu ülkeyi Avrupa kapısı yerine görüyoruz. ABD’de ayrımsız şekilde. Teknoraks olarak 2023 ve daha sonra çelimsiz vadeli hedefimiz, markamızın teknolojiye yapışık ve dokunacak kişilerce bilinirliliğini artırmaktır. Uzun vadede Türkiye’de bulunduğu kabilinden Avrupa ve ABD’de evvel sıralara yükselmeyi hedefliyoruz. O noktada da Almanya ve ABD’deki şirketlerimiz de gelişigüzel ay yüzde 100’ün üzerinde büyümeyle ilerliyor. Önümüzdeki 2-3 salname vadede muvaffakiyet hikayelerimiz olacak.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?