Teknoloji

Farklı transfer seçeneklerini birlikte arada sunan "MaaS" Projesi tanıtıldı

Toplu taşıma, makine kiralama, bisiklet, elektrikli scooter kabilinden değişik transfer seçeneklerini ortak arada istimal imkanı sağlayıcı "Hizmet Olarak Hareketlilik (Mobility as as Service-MaaS)" Projesi tanıtıldı.

Farklı transfer seçeneklerini birlikte arada sunan
25-01-2023 16:16
Ankara

MaaS Projesi Açılış ve İmza Töreni Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Yerleşkesi Ana Salonu'nda düzenlendi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, törendeki konuşmasında, iblağ sektöründe uygulayım bilimi kullanması denildiğinde akla münakale sistemlerinin geldiğine ayraç ederek, bilgelik ve haberleşme teknolojilerinin münakale sektörüne uyarlanmasıyla çokbilmiş münakale sistemlerinin piyasaya koşut adına ilerlediğini söyledi.

Sayan, MaaS'ın, "çeşitli münakale türlerinin yegâne birleşmiş manzume biçiminde bütünleşmiş edilerek ulaşımı şimdi verimli, şen ve erişilebilir bir vaziyete getirmeyi amaçlayan birlikte kavram" adına da tanımlanabileceğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"MaaS, kişilerin şişko taşıma, makine kiralama, bisiklet, elektrikli scooter kabil ayrımlı nakil seçeneklerini birlikte arada kullanmalarına imkân sağlıyor. Ayrıca ferdî anahtar sahipliğini, gidiş geliş sıkışıklığını, trafikte geçirilen süreyi, münakale maliyetlerini ve mekân kirliliğini azaltmayı vadediyor. MaaS hizmetleri çoğu kez birlikte taşınabilir yürütüm yahut genel ağ sitesi kanalıyla erişilebilmesi nedeniyle de kişilerin münakale ihtiyaçlarını, tercihlerini haydi haydi karşılayabilmesine imkân sağlıyor."

MaaS'ın ayrımlı münakale sistemlerini birbirine bağladığının altını çizen Sayan, sonuç senelerde yol paylaşımının, makine paylaşım hizmetlerinin, elektrikli seans araçlarının MaaS terimini şimdi da çelimli bir vaziyete getirdiğini dile getirdi.

Sayan, MaaS'ın iblağ sahasının ilgilenilmiş olduğu en şişman tandans olma önünde ilerlediğine dikkati çekerek, bileşimli zeka kabil teknolojilerin MaaS'ın gelişmesini etkilediğini anlattı.

Konya Büyükşehir Belediyesiyle başlatılacak projeyi desteklediklerini tamlayan Sayan, plan kapsamında encam günlü yol düşüncesince ürünler sunulması, planlama, rezervasyon, ödeme, isticar kabil giriş noktasından finiş noktasına denli kâffesi yol deneyiminin yegâne birlikte araç ile sağlanmasını hedeflediklerini kaydetti.

Uygulamayla, rezervasyon, ifa ve yönleme hizmetleri de sunulacak

PTT AŞ Genel Müdürü Hakan Gülten de PTT Teknoloji ile İnova konsorsiyumu içinde ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi (UDHAM) Başkanlığı desteği ile projeyi yaşama geçirdiklerini söyledi.

Gelecek süreçte uygulayacakları projeyle, asıl zamanlı veriler kullanılarak ayrımlı münakale türleri ile kullanıcılara konforlu, güvenli, verimli, elastik analizör sunmayı amaçladıklarını tabir fail Gülten, "Proje kapsamında elde edilmiş verilerin çözümleme edilmesiyle münakale politikalarının belirlenmesi ve toy yatırımların planlanmasını sağlamayı ve sürdürülebilir birlikte çabukluk çözümü geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu uygulamayla, planlama, rezervasyon, ifa ve yönleme hizmetleri sunmayı da amaçlıyoruz." sanarak konuştu.

Güncel teknolojiler kullanılarak yerel ve ulusal kaynaklarla geliştirilen projenin vatandaşların yegâne birlikte sayısal ortam üstünden uçtan kuyruk sokumu kemiği münakale planlaması yapmasına İmkan tanıyacağını kail Gülten, "Kullanıcılar, asıl zamanlı gezi detayları edinebilecek, ansızın aşırı biletleme ve ifa işlemi adına yegâne birlikte ifa kanalı kullanarak münakale hizmetlerine kolay muvasala sağlayacak." ifadesini kullandı.

Gülten, projenin, kent içi ve şehirlerarası otobüs, minibüs, taksi, metro, tramvay, tren, vapur, feribot, tayyare ve benzer kâffesi münakale araçlarını kapsayacağının altını çizerek, bu hizmetlere ek adına anahtar kiralama, paylaşımlı araçlar, dar mobilite araçları ve benzer yenilikçi münakale çözümlerinin de fariza içinde arazi alacağını anlattı.

Projenin önceki adına uçucu yürütüm kapsamında Konya'da başlayacağını dile getiren Gülten, gelecekte uygulamayı yurt genelinde yaygınlaştırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da projeyle çokbilmiş münakale ağlarını şimdi da genişleteceklerini belirterek, Konya'nın uçucu il seçildiği düşüncesince devlet duyduklarını dile getirdi.

Açılış konuşmalarının arkası sıra PTT Teknoloji ve Konya Büyükşehir Belediyesi ortada işbirliği, UDHAM, PTT Teknoloji ve İnova ortada da AR-GE desteği anlaşmaları imzalandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?