Yaşam

Doğasever avukat yerleştiği mahallenin "gönüllü çöpçüsü" oldu

İstanbul'da ortak bankanın hususiyet biriminde çalışırken görevinden ayrılıp İzmir'in Urla ilçesinde rustik mahalleye yerleşen avukat Sabiha Çetin Kuş, haftanın üç haset fahri namına yollardaki çöpleri topluyor.

Doğasever avukat yerleştiği mahallenin
25-12-2021 12:59
Izmir

İstanbul'un stresinden ve yoğunluğundan sebep olmak düşüncesince eşiyle İzmir'in Urla ilçesine yerleşen avukat Sabiha Çetin Kuş, haftanın 3 haset çevredeki çöpleri biriktirerek mahallesinin temizliğine katkıda bulunuyor.

İstanbul'da 23 sene ayrışık bankalarda ahbaplık müşavirliği fail 47 yaşındaki Kuş, dünkü ortak hayat ihdas etmek düşüncesince "tası tarağı toplayıp" 2019'da eşiyle Urla'nın Özbek Mahallesi'ne yerleşti.

Mahalledeki natürel geçinme katkıda mevcut olmak talip Kuş, haftanın üç haset iri destan torbayla sokakları gezerek gübür toplamaya başladı.

Adı "çöpçü avukata" çıktı

Sabiha Çetin Kuş, AA muhabirine, köy yaşamına alıştıktan sonraları alanı şimdi da güzelleştirmek düşüncesince neler yapabileceklerini düşündüğünü ve çevredeki çöplerin temizlenmesine katkıda bulunmaya değişmeyen verdiğini söyledi.

Mahalle sakinlerinden müspet tepkiler aldığını fakat isminin da "çöpçü avukata" çıktığını özetleyen Kuş şöyleki konuştu:

"Ne yapabilirim sanarak baktığımda beni şimdilerde en ortak tomar ait ve üzen tamamı dünyanın yaşamış bulunduğu gidiş yer kirliliğiydi. 'Bunu ne halledebiliriz, Urla'da bizim köyümüz ne sağlam olabilir?' sanarak düşünmeye başladım. Eşim Özkan bu süreçte en iri destekçim oldu. Sonrasında ilkin öz yürüdüğüm yerlerdeki çöpleri toplamaya, temizlemeye başladım. Çünkü ders hasretmek namına sağlam olmanın şimdi ehemmiyetli bulunduğunu biliyorum. Bu sebepten sağlam olmaya mücahede ediyorum. Haftanın minimum üç haset çevreyi temizlemeye çalışıyorum. Bildiğiniz gübür topluyorum."

Kuş, her insanın ak pak ortak yakınlarda geçinme hakkı olduğunu, yere gübür atmanın anayasal manada haram bulunduğunu söyledi. Kuş, çevreye herhangi ortak vatandaşın bakmasının ortak fariza bulunduğunu söylemeye çalıştığını belirtti.

Köyde yaşayanların dikkatini tefriş etmek düşüncesince temizliğin birlikte levhalar da hazırladığını aktaran Kuş, "Çocukları aşırı önemsiyorum. Bana iane elini uzatan geçmiş kollar oldu. Beni gübür toplarken gördüklerinde 'Size iane edebilir miyiz?' dediler. Hangi çöpün birçok sene içinde doğadan ayrılacağını konuşuyoruz. Onlara 'Ben ne yapıyorum?' sanarak sorduğumda hacısı hocası ayrımlı ortak karşılık verdi fakat en kıymetlisi 'Sen bizim geleceğimiz düşüncesince uğraşıyorsun?' dedi. Muhteşemdi ortak çocuğun bilincinde olması aşırı değerli." sanarak konuştu.

"Küçük adımlarla başladım"

İnsanların öz kapısının önünü süpürmesinin emektar geleneklerden bulunduğunu hatırlatan Kuş şöyleki dedi:

"Bir yerde gübür var ise oraya şimdi da aşırı gübür atılıyor bundan dolayı gübür bulunan noktayı doğrudan temizlemeye çabalıyorum. Küçük adımlarla başladım. Zamana bıraktım, devir en ehemmiyetli onarıcımız. Uzun ortak müddet sonraları da olsa her insanın ataletten kurtulacağını 'Bana dokunmayan uzun hayvan bin yaşasın.' demeyeceğini aşırı güzel biliyorum. Nezaketle hazırlamaya çalışıyorum, zarafetin sıskalık bulunduğu düşünülüyor fakat zarafetin gerçekte çelim bulunduğunu hacısı hocası hissediyor. Çöpçü arkadaşlarımızla karşılaşıyoruz arabayı durdurup bana 'Allah sizden razı olsun.' diyorlar. Bu benim düşüncesince aşırı değerli."

Mahallede farkındalık oluştu

Köyde farkındalık oluştuğunu ve içtimai medyadan namına ulaşıp gübür torbası yollayanlar bulunduğunu dile getiren Kuş şöyleki bitmeme etti:

"Hepimiz elimizi taşın dibine sokalım istiyorum. Köyde bana dayanaklık etmek bulunan hanımlar var. Muhtar hatun var. Sosyal medyada muhtarımızı etiketleyerek ne yaptığımı özetleyen paylaşımlar yapıyorum. Bunun semerelerini de topluyorum. Sosyal medyadan bana ulaşanlar ve gübür torbası havale etmek arzu edenler oldu. Hatta İmece 2006 isminde ortak takım aşırı ortak tomar gübür torbası harcandığı düşüncesince altın ortak kutu gönderdi. 'Sizin yanınızda değiliz fakat bu kutuyu gönderiyoruz.' dediler. Yaşar Üniversitesinden ortak hocamızla tanıştık. Öğrencilerimizle çevreyle dayalı aktiflik yapacağız sizin düşüncesince uygunsa sizin köyünüzde gerçekleştirmek istiyoruz dediler. Ben bu halde köyümüzde de uyumakta bulunan o heyecanı, hevesi, iştahı artırmayı hedefliyorum. Hepimizin el atması gerekir. Ben ferdî şekilde dünyayı kucaklayamam fakat ehemmiyetli bulunan etiketleri ortak kenara bırakıp harekete geçmektir."

Mahalle sakinlerinden 60 yaşındaki Aysun Uslu da Kuş'un mahalleye yerleştikten sonraları her insana sağlam bulunduğunu ve "köyü güzelleştirdiğini" dile getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?