Teknoloji

Çin 44 teknoloji sahasının 37'sinde ABD'nin uğrunda arazi alıyor

Avustralya merkezli müşterek "think-tank" kuruluşunun araştırmasına göre, Çin 44 teknoloji sektörünün 37'sinde ABD Birleşik Devletleri'nin (ABD) uğrunda arazi alıyor.

Çin 44 teknoloji sahasının 37'sinde ABD'nin uğrunda arazi alıyor
03-03-2023 15:08
İstanbul

Son zamanlarda teknolojiye meydana getirdiği iri yatırımlarla evren sahnesine iri teknoloji şirketlerini çıkaran Çin, sert aşırı piyasası domine etmeye bitmeme ediyor. Avustralyalı "think-tank" kuruluşu Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü'nün (The Australian Strategic Policy Institute-ASPI) sonuç araştırması Çin teknoloji alanındaki üstünlüğünü belirgin ortak biçimde ortaya koyuyor. Çin, 44 teknoloji sahasının 37'sinde liderliği elinde bulundururken, ABD çabucak 7 bölgede Çin'in uğrunda bulunuyor.

ASPI tutanağına göre, Çin, dronlar, araba öğrenimi, yalıtım bataryaları, çekirdeksel enerji, kuantum sensörleri ve doğacak dozaj data analizi, yapay zeka algoritmaları, kaslı robotlar, özerk sistemler ve bireşimli dirim bilimi denli nice bölgede ABD'nin uğrunda arazi alıyor.

ABD ise kaslı bütünleşmiş çevrim dizaynı ve üretimi, faziletli performanslı bilim işleme, tabii lisan işleme, quantum bilgisayar, aşılama ve tıbbi önlemler, ıvır zıvır uydular ve feza fırlatma sistemleri denli bölgelerde önde bulunuyor.

Türkiye de bazısı bölgelerde önceki 10 ortamında arazi alıyor

Araştırmaya göre, Birleşik Krallık ve Hindistan da 44 teknoloji dalında 29'unda önceki 5 diyar ortada arazi alıyor. Güney Kore 20 bölgede ve Almanya da 17 bölgede önceki 5'te arazi meydan devletler namına öne çıkıyor. Avustralya 9 teknolojide önceki 5'te kendine arazi bulurken, İtalya 7, İran 6, Japonya 4 ve Kanada 4 teknolojie önceki 5'te arazi aldı. Rusya, Singapur, Suudi Arabistan, France, Malezya ve Hollanda 1 yahut 2 teknolojide ile 5 içerisinde arazi aldı.

Raporda, Türkiye'nin de bazısı teknoloji kategorilerinde dünyanın önde mevrut önceki 10 ülkesi ortada arazi almış olduğu belirtilirken bu kategorilerin hangisi olduğuna değgin bilim verilmedi.

5G dalında Çin'in iri üstünlüğü bulunuyor

Akıllı fabrikalardan özerk araçlara derece sert aşırı acemi teknolojide ciddi ortak konumda mevcut 5G ve 6G'de Çin'in iri üstünlüğü dikkati çekiyor. Listede Çin yüzdelik 29,6 ile zirvede bulunurken, ABD yüzdelik 9,5 ile ikinci, Birleşik Krallık yüzdelik 5,1 ile üçüncü, Güney Kore yüzdelik 4,9 ile dördüncü ve Hindistan yüzdelik 4,8 ile beşinci tam arazi alıyor.

Yapay zeka algoritmaları ve tesisat hızlandırıcılar denli bölgelerde Çin yüzdelik 36,2 ile zirvede arazi alırken onu yüzdelik 13,2 ile ABD, yüzdelik 4,2 ile Birleşik Krallık, yüzdelik 4,1 ile Güney Kore ve yüzdelik 3,5 ile Hindistan geliyor.

Elektrik bataryalarında Çin tekeli

Küresel istinas nedeniyle iri ehemmiyet atfedilen elektrikli vasıtaların en ehemmiyetli bileşenlerinden bir tanesi bulunan bataryalar üstüne da Çin gayrı ülkelerden aşırı önde bulunuyor. Çin bu bölgede yüzdelik 65 ile önceki tam arazi alırken, onu sırası ile yüzdelik 11,8 ile ABD, yüzdelik 3,8 ile Güney Kore, yüzdelik 2,8 ile Almanya ve yüzdelik 2,4 ile Avustralya strateji ediyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?