Ekonomi

Bakan Nebati: Tüm kurumlarımızın depremle ilişik eşme taleplerini en çabuk biçimde karşılıyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Bakanlık namına hepsi kurumların 6 Şubat'taki depremlerle ait eşme taleplerini en aceleci biçimde karşıladıklarını belirterek, "Bugüne denli AFAD'a tahminî 17 bilyon liralık akçe aktarımı gerçekleştirdik." dedi.

Bakan Nebati: Tüm kurumlarımızın depremle ilişik eşme taleplerini en çabuk biçimde karşılıyoruz
27-02-2023 18:11
Ankara

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası'nda, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve çıplak maşer müesseselerinin katılımıyla, depremler sonrası meydana gelen çalışmalara bağlı değerlendirmede bulundu.

Bakan Nebati Şanlıurfa'daki sonuç hale ilişkin, "İlimizdeki ölüm sayısı 180, il dışından gelenlerle bu arada mecmu ölüm 351, derin bakımda 17 hastamız var, mecmu il dışından mevrut depremzede sayımız bin 462, ilimizde yıkılan yapı sayısı 19, mecmu düğün 3 bin 667, çadırda küsurat yurttaşlarımız da 29 bin 810. 154 bin 847 battaniye, 9 bin 5 ısıtıcı dağıttık. 964 konaklama mekanımızda da 347 bin 604 kişiyi konuk ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Nebati, depremin geçmiş anından itibaren kâffesi imkanlarını seferber fail devletin, ilerleyici süreçte de vatandaşların kâffesi yaralarını sarmaya, alanı çabucak baştan bayındırlık etmeye milletle tek canevi şekilde bitmeme edeceğini vurgulayarak, "Milletimizin rastgele ortak ferdinin, STK'lerimizin ve iş dünyamızın da bu süreçte gösterdiği çaba ve sağlamış bulunduğu destek sunar takdire şayandır. Zorluklar karşısında bütünlük olmanın, zorluklara birlikte döş germenin ne düşünmek bulunduğunu ermiş milletimiz hâlâ evvela nice el bulunduğu derece dakika de baş döndürücü kemiksiz ortak halde kâffesi dünyaya göstermiştir." diyerek konuştu.

Depremden dokunca gören vatandaşların yaralarının sarılması, kentlerin dokunca gören altyapılarının baştan imarı düşüncesince bütçeyi ve kâffesi olanakları en devimsel halde kullandıklarına ayraç fail Nebati, "Bu kapsamda, AFAD ilkin peyda etmek üzere, kâffesi amme kasıntı ve kuruluşlarımızın acele akçe taleplerini istikbal etmek düşüncesince geçmiş evrede 100 bilyon teklik pınar ayırdık. Tüm kurumlarımızın deprem ile ilgilendiren pınar taleplerini en çabuk halde karşılıyoruz. Bugüne derece AFAD'a kestirmece 17 bilyon teklik akçe aktarımı gerçekleştirdik." dedi.

"Hızlı değişmeyen alıyoruz"

Bakan Nebati, rastgele alanda bakanların toplantılar yaptıklarını, yaraların hızlıca sarılması açısından mevrut talepleri değerlendirip çabuk halde değişmeyen aldıklarını belirterek, Bakanlığına bağlı kâffesi sorunlara bağlı çözümleri de enstantane fotoğraf alarak, çabuk ortak halde yola bitmeme ettiklerini söyledi.

Deprem felaketinin yurttaşlar ve iş dünyası üstündeki etkilerini hafifleştirmek düşüncesince birtakım vergi düzenlemelerini de çabucak devreye aldıklarını dile getiren Nebati, zorlayıcı etken kûhi ilanı ilkin peyda etmek neredeyse bu kapsamda tahsil edilen önlemleri anlattı.

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinden, kurma yapılara bağlı KDV indirimine derece atılmış adımlara dikkati çekici Nebati, şu halde bitmeme etti:

"Hızla devreye aldığımız kâffesi bu kolaylaştırıcı uygulamalarımızın beraberinde vergi mevzuatı kapsamında mevrut birtakım öbür talepleri de ivedilikle değerlendiriyoruz. Hedefimiz, bu sıkıca dönemde, yurttaşlarımızın ve iş dünyamızın rastgele bakımdan yaşamını oldukça kolaylaştırmaktır. Uygulamaya aldığımız destek ve tedbirlerle, depremden dokunca gören esnafımızın, sanatkarımızın ve çiftçimizin de indinde olmaya bitmeme ediyoruz. İş bölgeleri ve işletmeleri dokunca gören kestirmece 150 bin esnaf ve sanatkarlarımıza Halk Bankasınca kullandırılan Hazine ürem destekli güven ödemelerini 6 aylığına faizsiz halde erteledik. Yine, deprem bölgesindeki çiftçilerimizin de Hazine ürem destekli kredilerini 1 sene süreyle mehil farkı almaksızın erteledik. Deprem bölgesindeki çiftçilerimizin motorin ve kemre desteklerini eski uygulamalardan ayrımlı şekilde ayni namına nakdi şekilde gerçekleştirdik. Bu kapsamda mecmu 3,4 bilyon teklik destek güzeşte hafta çiftçilerimizin şekilde yatırılmıştır."

Bakan Nebati, bankacılık, emek vermek yaşamı ve sigortacılık sahalarında meydana getirilen düzenlemelere de değinerek, "Vatandaşlarımızın sigortacılık dalında da kıygınlık yaşamaması düşüncesince lazım tedbirleri aldık ve almaya bitmeme ediyoruz. Doğal Afet Sigortası kapsamında ödemelere ivedilikle başladık. 8 bin 612 hasar dosyası düşüncesince 1 bilyon teklik ifa gerçekleştirilmiş olup, ödemeler bitmeme etmektedir. OHAL duyuru edilen illerimizde gidiş geliş sigortası ve mecburi deprem sigortası poliçelerinin prim ödemelerinde muhtelif kolaylıklar da getirdik.Yenilenemeyen poliçelerin teminatını ve tahsilatını 8 Mayıs 2023'e derece uzattık." ifadelerini kullandı.

Fiyat tespit kararı

Deprem felaketi karşısında oportünizm yapanlar olduğuna da dikkati çekici Bakan Nebati, şunları kaydetti:

"Depremin yaralarını sarmaya devimsel yurttaşlarımızın ortak de bu oportünist yaklaşıma verilen kalması katiyen benimseme edilebilmekte değildir. Bu hale banko menfez yumacak değiliz. Diğer taraftan, bölgenin baştan canlandırma ve yapımı kapsamında eder tespit sonucu alarak bu sürece ehemmiyetli destek sunan iş dünyamızın duygulu ve birbirinden giranbaha mensuplarına da milletimiz namına teşekkürü ortak namus borcu biliyoruz. Bizler de girdi maliyetlerinin artmaması noktasında rastgele kabil tedbiri alacağımızı, vazgeçmemiz müstelzim şeyler var ise bunlardan vazgeçeceğimizi açıklıkla anlatım ediyoruz. Şu anda çoğumuz elimizi taşın dibine koymadık, yüreğimizi ve bedenimizi koyduk. Zaman, ortak olma, bu arada olma zamanı. Bizi kılıç karşıcı aha tekaüt sürede sergilediğiniz bu mertliktir, bu yiğitliktir"

"Tribünlere siyasa sokmaya çalışıyorlar"

Nureddin Nebati, çalışırken "ahlaksızlarla da" savaş ettiklerini söyleyerek, konuşmasını şu halde tamamladı:

"Her ne derece bazıları böylesi ortak süreçte bile politik kazanç hesaplarına sakıt olsa da, asıl dışı kabil çarpıtmalara girişerek, ayrıca tribünlere siyasa sokmaya fiilen kasıtlı provokasyonlardan imdat umsa da bizler, metanetimizi sonuna derece koruyarak tarihimizden ve milletimizden aldığımız çelim ve sarsılmaz iradeyle, yurttaşlarımıza ve ülkemize görev amacında azimli adımlar atmaya gözü kapalı bitmeme edeceğiz. Oluşan rastgele yaranın sarılmasında bölgenin baştan bayındırlık ve canlandırma edilmesinde, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde kâffesi gücümüzle çalışacak, milletimizle bütünlük içinde, taraf yana, dal omuza minval almaya bitmeme edeceğiz. Bu süreçte devletimiz halis muhlis olanaklarıyla her insanın yanındadır ve sonuna derece da indinde olmaya bitmeme ettiğini kanıtlamıştır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?