Ekonomi

Bakan Kirişci: Sıvılaşma vasfı bulunan tarım arazisinden, faydan ırak duracağız

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Mutlak surette sıvılaşma vasfı bulunan tarım arazisinden, faydan ırak duracağız." dedi.​​​​​​​

Bakan Kirişci: Sıvılaşma vasfı bulunan tarım arazisinden, faydan ırak duracağız
08-03-2023 17:08
Hatay

Kirişci, Hassa ve Samandağ ilçelerinde muhtarlar ve doyum önderleriyle beraberinde araya geldiği toplantıda, 6 Şubat'taki depremlerin etkilediği coğrafyanın ebatlarına dikkati çekti.

Yaraları dolamak düşüncesince çabaladıklarını özetleyen Kirişci, Bakanlık kendisine Hatay'da yoğunluğa gereğince değişmekle baş başa 2 bin 895 personel ve bin 742 iş makineleri olduğunu söyledi.

Hatay'da yıkılan ahır ve kuzu kapısı sayısının 3 bin 522, katil bulunan kocabaş sayısının 2 bin 834, küçükbaş sayısının 11 bin 695, kanatlı sayısının kestirmece 10 bin ve hasar gören arılı kapçık sayısının da 3 bin 74 bulunduğu bilgisini paylaşan Kirişci, katil bulunan hayvanları karşılamayı üstenme ettiklerini, ekiplerin tespitlerini tamamladıktan sonraları vatandaşa bunu sağlayacaklarını aktardı.

Yemle ilişik 1,5 bilyon lira desteğin besicilerin hesaplarına geçtiğini tamlayan Bakan Kirişci, toplamda 15 bin titrem oyun dağıttıklarını ve bunun da 4 bin 138 tonunu Hataylı çiftçilere verdiklerini bildirdi.

Vahit Kirişci, "24 Şubat'ta topu topu Türkiye genelinde 13 bilyon 836 milyon lira zirai desteği dağıtmış olduk. Bunun 3,4 bilyon lirası 11 ilimize dağıtıldı. 1,5 bilyon lira da oyun desteği ile kestirmece 5 bilyon lira desteği elden 11 ilimize dağıtmış olduk. Biz nakdi uygulamadan maddesel uygulamaya geçmiştik süt ve gübreyle ilişik ama vatandaşların halini bildiğimiz düşüncesince bunları bu yıla özgü yeniden nakdiye çevirdik. Bunlar akçe kendisine hesaplara yattı." niteleyerek konuştu.

Kirişci, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile kuma yürüttükleri emek vermek çerçevesinde Toprak Mahsulleri Ofisinin 3 ay süresince vatandaşların gereksinim duyan un, pirinç, mercimek, günebakan yağı, fındık, mobilyasız üzüm kadar besin maddelerinin hazırlık edileceğini bildirdi.

Gıda kontrollerine bitmeme ettiklerinin altını çizen Kirişci, istinas dair ise 11 ilin tamamına 51 bin ton, biricik başına Hatay'a ise 13 bin 660 titrem odun dağıttıkları dile getirdi.

Yaraları dolamak düşüncesince çelimsiz vadede çiftçilerin, kırsalda yaşayan, üreten kişilerin acılarının dindirilmesi düşüncesince iri beraberinde himmet süresince olduklarını kail Kirişci, laflarını şu şekilde tamamladı:

"Orta ve levent boylu vadede de inşallah önceki çadırlar, sonraları konteynerler ve 1 senenin böylece da mihman konutlarımıza kavuşmuş olacağız. Toprak 'Ben istihsal düşüncesince varım. Benden ırak dur.' diyor. Kırıkhan'da beraberinde lisanslı depo, Türkiye'nin sağlam işletmelerinden birisi, silolar yıkılmış ve buradaki mahsulat etrafa saçılmış. Biz, sarpın da ahır da kuzu kapısı da debboy da yapsak kesin surette sıvılaşma vasfı bulunan tarım arazisinden ırak duracağız. Faydan ırak duracağız. Biz, kaba döşeme etüdü yaptırarak buraya yapı yaptıracağız. Konutların altında iş yerlerinin olmasını istemeyeceğiz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?