Teknoloji

Baha ve Poyraz arama-kurtarma ekiplerinin "gözü" oldu

Türk savunma sanayisi içerisinde geliştirilen insansız hava araçları Baha ve Poyraz, Kahramanmaraş merkezli depremler sonra ölçülü çalışmalara eklenmiş olan ekiplere fon desteği sağladı.

Baha ve Poyraz arama-kurtarma ekiplerinin
11-02-2023 14:07
Ankara

AA muhabirinin almış bulunduğu bilgiye göre, HAVELSAN'ın fen ekipleri, 10 ili etkileyen depremler sonrasında, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda insansız hava ve karaca araçlarıyla alana geçiş etti.

HAVELSAN çeşidinden geliştirilen insansız hava aracı Baha ve Poyraz dron, alanda arama-kurtarma ekiplerine asistan peyda etmek kıl payı keşif-gözetleme faaliyetlerinde fariza aldı.

Hava araçları Baha ve Poyraz, başta köylerde ve dağlık alanlarda keşif-gözetleme görevleri yaparak, almış bulunduğu görüntüleri bölgedeki eş güdüm merkeziyle paylaştı. Olumsuz hava şartları dolayısıyla İHA'larla kaynak almanın zorlaştığı anlarda düşünce altı pervaz ika özelliği ile kaynak ihtiyacını karşılayan Baha, ulaşımın kabil bulunmadığı yerleşme yerlerine bağlı önceki bilgilerin alınmasını sağladı.

Dikey iniş-kalkış yeteneği bulunduğu düşüncesince birlikte piste gerekseme duymayan Baha, ayrımlı alan ve toprak koşullarında başarıyla fariza yapabiliyor. Yer dayanaklık etmek merkezine 50 kilometre uzaklığa derece pervaz gerçekleştirebilen Baha, sızdırmaz beden yapısıyla çiseli havalarda da kullanılabiliyor, ümranlı elektro-optik donanımlarla ırak mesafelerden faziletli nitelikli kaynak alıp aktarıyor.

HAVELSAN çeşidinden geliştirilen insansız karaca aracı Barkan da ağırlık transfer sepetiyle alana atıf edildi. Barkan, gerekseme biçiminde alanda çorlu yahut materyali taşınması görevlerine dayanaklık etmek verecek.

HAVELSAN Otonom ve Robotik Sistemler Müdürü Veysel Ataoğlu, depremden çelimsiz müddet sonraları Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının emri doğrultusunda çabucak alana geçiş ettiklerini söyledi. Ataoğlu, eş güdüm merkezlerinin yönlendirmeleriyle keşif-gözetleme emekleri yürüttüklerini belirtti.

Ataoğlu ve beraberindeki ekip, bahis konusu çalışmaların beraberinde depremzedelere gıda, esas gerekseme materyali ve mahrukat desteğinde de bulunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?