Eğitim

Adana, 'BAU Sürdürülebilir Gelecek Buluşmalarına' ev sahipliği yaptı

Tarımsal üretimin kılavuz kaptan şehirlerden Adana, “BAU Sürdürülebilir Gelecek Buluşmalarına” ev sahipliği yaptı.

Adana, 'BAU Sürdürülebilir Gelecek Buluşmalarına' ev sahipliği yaptı
27-01-2023 18:10

Bu sene Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), 25. sene etkinlikleri çerçevesinde Cumhuriyet'in 100. Yılına hediye kendisine ‘Sürdürülebilir Geleceği Şekillendirme' amacına fariza fail etkinlikler düzenleyecek. Bu çerçevede Adana'da ‘Sürdürülebilirlik Gelecek Buluşmaları' mevzulu açık oturum düzenledi.

Programın açılışında mütekellim Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, Sanayi ve Endüstride yetişkin elaman bulmada teessürat yaşandığını belirterek, “Üniversiteyi işleyim ile buluşturalım. Teknoloji aktarma ofisleri kuralım. Endüstri personel bulmada zorlandığı zaman, üniversiteye başvurma etsin. Üniversitedeki öğrenciler akademisyenler de uygulamayı endüstride yapsın” halinde konuştu.

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ise, dünyanın ehemmiyetli müşterek değiş ve dönüşümün ortamında bulunduğunun altını çizerek, “Kimi kesimler buna koşa inkılap diyor. Bu değiş karbonsuzlaşma ve dijitalleşme kendisine düet müşterek balans ortamında ilerliyor. Firmalarımızın bulunan koşullarla savaşı sürerken, topu topu dünyada iş etme modellerinde kırkyıllık tadilat yaşanıyor. Bu sebeple toptan ekonomiye uzlaşma yeteneğimizi çabucak geliştirmemiz gerekiyor. Bugün sağlıktan tarıma, işleyim üretiminden lojistiğe, sonunda öğrenimden toplumsal taayyüş kadar; hava değişikliği yaşamın rastgele bölgesini dikçe ilgilendiriyor” dedi.

Program dâhilinde, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları düşüncesince 2030 gündeminin defa fotoğraf prensipleri kendisine belirlenen "insan, yerküre, refah, sulh ve ortaklık" başlıkları doğrultusunda, Adana ve semt illerin Türkiye'nin Sürdürülebilir Gelecek Haritası Raporu'na katkıda bulunulması hedefleniyor. Etkinliğe, Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Bilici Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Bilici, CIFAL İstanbul Direktörü Prof. Dr. Ebru Canan-Sokullu, BAU SÜGAM Direktörü Dr. Öğr. Üyesi Pınar Özuyar, Sustainable Brands, Brands For Good Başkan Yardımcısı Aysun Şabanlı, Bahçeşehir Üniversitesi Finans Merkezi Direktörü Prof. Dr. İbrahim Ünalmış katıldı.

“Değişimin lokomotifi eğitimdir”
Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel de Türkiye'nin dünyanın kaslı memleket düzeylerine idrak zorunluluğumuz bulunduğunu söyleyerek, “Dünya ne yapıyorsa kılıç de onu öz koşullarımıza uydurarak gerçekleştirmek zorundayız. Üniversiteyi hariç ve sektörlere açacağız. Değişimin öncüsü eğitimdir, değişimin lokomotifi eğitimdir. Dolayısıyla bizim bu işi hâlâ anaokulundan itibaren başlatmamız lazım” sanarak konuştu.

“Üniversite ile sanayiyi buluşturalım”
Değişim ve dönüşümün yetişek ile beklenen bulunduğunu vurgulayan Yücel, “Yükseköğretimde de amfilerden hariç çıkmamız lazım. Bizler hocalarla çıktık ve çıkmaya da bitmeme edeceğiz. Çünkü yükseköğretim değişiyor ve dönmek zorunda. Sanayi alanı yetişmiş, dönüşüme önderlik edecek öge arıyor. Biz ayrımsız sürede bu buluşmalarla müşterek yönüyle de darülfünun ile endüstriyi buluşturuyoruz. Bunların yanı esna baş başa uygulayım bilimi aktarma ofisleri kuralım. Endüstri zorlandığı devir üniversiteye başvurma etsin. Öğrenciler, akademisyenler uygulamayı endüstride yapsın. Biz Amerika'da nice üniversitenin uyguladığı ve 100 senedir makbul KOOP sistemini ülkemize getirdik. Çok da iyi işliyor. Bu sistemle mektepli hem okuyor hem de çalışabiliyor. Bunun düşüncesince uran ile baş başa akım etmemiz lazım. Endüstrinin bizlere kapılarını açması ve müfredatımızı baş başa oluşturmamız lazım” ifadelerini kullandı.

“Karbon vergisini ödeyecek bulunan ülkeler, şirketler rekabetçiliğini kaybedecek”
"Gelecekte lakırtı sahibi olmak, var peyda etmek istiyorsak, uzlaşma sağlamaktan ayrıksı deva yok" diyen Kıvanç, “Avrupa Birliği sınırda karbon vergisi uygulamasına 1 Ekim 2023'te başlatacak. Uygulamaya müteveccih mekanizmaların kurulmaması halinde, iri müşterek kaynağın, ihsan kendisine Avrupa Birliği'ne ödenmesi bu halde bahis konusu olacak. Karbon vergisini ödeyecek bulunan ülkeler, şirketler rekabetçiliğini kaybedecek. Bu mevzuda ivedilikle adımlarımızı hızlandırmalıyız. Bu hâlâ baş bunun devamı gelecek zamanlarda artarak bitmeme edecek. Yeşil mutabakatın Türkiye düşüncesince müşterek riziko bulunduğu kadar, sürdürülebilir kalkınma düşüncesince dünkü müşterek vesile sunduğunu görmemiz gerekiyor. Bu açıdan kılıç memleket kendisine yeşil dönüşümü müşterek tehditten artma ehemmiyetli müşterek vesile kendisine görmeliyiz. Önümüzde ince sıkıca müşterek proses var. Bu değiş sürecine uzlaşma teşhir noktasında nasıl, ne halde akım edeceğini aşina peyda etmek zorundayız. Yeşil mutabakat, karbon ayakizi, su ayakizi, döngüsel ekonomi, art dönüşüm, tarladan çatala stratejisi, karbon piyasası, sürdürülebilirlik üzere kavramları bundan böyle yaşamın rastgele dalında duyuyoruz. Bunların adı ne olursun olsun. Bizim biricik yapmamız gereken, üretimlerimizi ekolojik dengelere akıllıca yapabilmek. Daha çevreci olabilmek. Bunları yaparken dünyayı izlem ederek bildirme görmüş kurallara uymak” sanarak konuştu.

Açılış konuşmalarıyla süregelen program, “Değişen Sürdürülebilirlik Anlayışında Riskler ve Fırsatlar” ve “Yeni Vizyon: Sürdürülebilir Marka” husus başlıklı oturumlarıyla sona erdi.

Elif Ayşenur Bay - Serkan Çetinkaya

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?